25.9.2016. 10:09
0
"Nasilno su pokušali da postave biračko mjesto, htjeli su da provale u prostorije mjesne zajednice"
Iako je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim obilježavanje 9. januara kao Dana Republike,u Republici Srpskoj se održava referendum u kojem će građani ovog entiteta odgovoriti na pitanje "Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske?".

Odluku o raspisivanju referenduma o Danu Srpske usvojila je Narodna skupština RS na posebnoj sjednici 15. jula, reagujući na odluku Ustavnog suda BiH .

Raspisivanje referenduma podržali su poslanici i vladajuće koalicije i opozicije, a zasjedanje su prije glasanja napustili predstavnici koalicije “Domovina” u entitetskoj skupštini. 

Ramiz Salkić, potpredsjednik RS, pozvao je Bošnjake u RS da ne izlaze na referendum, te tražio od Visokog predstavnika da reaguje i spriječi održavanje. Ipak, referendum se održava.

"Nadam se da će Tužilaštvo BiH kazniti one koji rade suprotno zakonima držve. Mora se nešto prvo uraditi, da biste bili kažjeni. Ja pozivam sve da reaguju, kako ove stvari ne bi eskalirale. Pozivam Bonjake da ne nasjedaju na provokacije i da ostanu mirni kod svojih kuća. Može doći do incidenta, jer na jednom biralištu je već bio incident. Pozivam Bođnajke da budu razumni",
kaže Salkić.

Salkić je ranije za Source govorio, da ako dođe do referenduma, Bošnjaci znaju šta im je činiti. Puno je rješenja koja će potegnuti. I referendum u Srebrenici je također jedno od rješenja. 

"Nije to bila moja ideja. Ako imamo odgovor, moramo imati za sve gradove gdje je počinjen genocid. A vidjećemo kako će se situacija odvijati", poručuje Salkić.

Poslušajte cijeli razgovor u videu iznad.

(Alen Avdić)

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.