14.11.2016. 12:20
3
"Mog Gorana je ubio Srbin, sestru su mi zaklali četnici, brat od strica obješen, toliko o tri prsta"
Na komodi, u stanu Nataše Zimonjić Čengić, stoji Goranova fotografija. Njen sin ubijen je 1992. godine, pri pokušaju spašavanja komšije muslimana u sarajevskom naselju Grbavica.

"Zamislite ako neko povede starog čovjeka u papučama i pođe da ga tuče, ko bi to mogao gledati mirno. On je pokušao da ga spasi i desilo se to što se desilo. Odveo ih je zajedno i ubio", kaže Nataša Zimonjić-Čengić.

Goranov ubica, Veselin Vlahović Batko zvani "Monstrum s Grbavice", osuđen je  na 42 godine zatvora za zločine u sarajevskim naseljima Grbavica, Vraca i Kovačići tokom 1992. godine.  
 
Goran Čengić bio je istaknuti rukometaš RK Bosna. Upravo zbog toga, Nataša bi voljela da dvorana na Grbavici dobije njegovo ime. 

"Ne bih mogla reći da mi je žao što nema ulicu. Ako neko misli da ne treba onda i ne treba. Ako nije iz ljubavi, onda i ne mora biti. Ima heroj i u vojsci, ali on ima nekoga oko sebe, i Goranov čin nije jednak tome.  Ovaj zna da srlja u nesreću, ali hoće da pomogne po svaku cijenu. Ako se to ne zna cijeniti, onda ne treba mnogo pameti",
navodi Nataša Zimonjić-Čengić.

I njen sin Igor je bio sportista. Izgubio je život kao vrlo mlad, pod čudnim okolnostima, kaže Nataša.

"Igrao je utakmicu i dao gol, poslije čega se navodno napio hladne vode. Međutim, komšija mi je rekao da su mi se komšije osvetile. Majke može i da osjeti, pa ja mislim da je on otrovan", kaže Nataša Zimonjić-Čengić.

Danas živi sa sinom Roćkom, kako ga od milja zove. Iako Roćko od malih nogu ima zdravstvenih problema, kaže da njih dvoje veoma dobra funkcionišu i podrška su jedno drugom kroz sve nedaće koje su ih zadesile u životu.

"On se osjeća muslimanom. Pa kada mene pita jesam li i ja, ja kažem da jesam", navodi Nataša Zimonjić-Čengić.

Cijelog života Natašu su pratili problemi. Posebno teško je bilo, kad je muž Ferid Fićo Čengić, prvi gradonačelnik Sarajeva poslije Drugog svjetskog rata, dva puta završio na Golom otoku. 

"Dobio je zadatak da napravi kružok i da trojicu ljudi optuži. On to nije htio i završio je na Golom otoku sedam godina", kaže Nataša Zimonjić-Čengić.

U nekim momentima života iako je pravoslavka, bila je otpisala sve Srbe, svo pravoslavlje. Ne voli kada neko spominje tri prsta.

"Moj djed mitropolit dabrobosanki je bačen u septičku jamu. Ni pravoslavna crkva, ni niko drugi mu nije dao ulicu. Sestra mi je zaklana od četnika. Brat od strica je obješen. Goran je ubijen. Pa sin od sestre Miodrag, koji je također branio muslimana, je ubijen. Toliko o tri prsta", kaže Nataša Zimonjić-Čengić.

Smatra da ni današnja politika ne ide mnogo boljim putem. 

"Tužno, nema tu boljitka. To je jasno. Slušate Dodika šta govori godinama. Misli da stoji Putin iza njega, pa se pomamio. Stvari ne stoje lijepo. Srbija na neki način ne pokazuje to tako, ali je dovoljno da Vučić kaže ja sam uvijek uz RS, pa je i maloj djeci sve jasno", navodi Nataša Zimonjić-Čengić.

Život Nataše Zimonjić Čengić je sigurno priča za roman. To potvrđuje i podatak, koji nam otkriva na kraju razgovora. Njena baka i italijanska kraljica su sestre kaže. 

Novinar: Alen Avdić
Kamera i montaža: Ramiz Uzunović 


3
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.