9.12.2016. 15:12
10
"Ana Babić je zaposlila sina u Narodnom pozorištu bez konkursa, zauzvrat je promijenila zakon"
Nepotizam je preuzeo sve sfere našeg društva, pa i kulturu. Priča o neregularnosti dolazi i iz Narodnog pozorišta.

"Smijenjena direktorica Hašibegović je zaposlila sina Ane Babić bez konkursa, zauzvrat je Babić lobirala da se izmjeni zakon kako bi Hašimbegović mogla postati direktorica pozorišta", kaže Nuhanović.

Ana Babić i Marijela su nam bile nedostupne za ovu priču.  No, malim istraživanjem smo ustanovili da u operi Don Giovanni, scenografiju radi direktorica Marijela, dok je asistent scenografije upravo sin Ane Babić, Vedran Babić.

Marijela Hašimbegović,  diplomirani arhitekta, postala direktorica pozorišta, jer su pravila Narodnog pozorišta promijenjena samo devet dana prije nego je raspisan konkurs.  Akademiji za pozorište, film i televiziju, te Akademiji scenskih umjetnosti, Muzičkoj akademiji i Filozofskom fakultetu, dodana je samo Arhitektura kaže Nuhanović, kako bi Hašimbegović mogla biti direktorica.

"Uvijek kada je Marijela trebala da se zaposli negdje, mijenjala su se pravila i zakoni", navodi Nuhanović.

Marijela Margeta-Hašimbegović imenovana je na prijedlog SBB-a. Predsjedavajuća Skupštine KS je iz redova ove stranke i očito je da rade jedna za drugu.

"Marijela je bila i član DF, pa je onda tražila hljeb na drugom mjestu. Zapošljavanje se sada vrši tako da dovedete što najnespobnijeg, jer mogu raditi šta hoće i upravljati kako hoće s  takvima
", kaže Nuhanović. 

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvad Kurić je kazao za medije da je Zakon o pozorišnoj djelatnosti promijenjen u februaru ove godine te da svaka kuća umjetnosti na području KS sama prilagođava smjer i vrstu stručne spreme koju treba imati osoba koja se prijavljuje na poziciju direktora.

Kako navodi Nuhanović, Margeta-Hašimbegović nema nijednog dana radnog staža na rukovodnim poslovima iz oblasti kulture i umjetnosti te nema društveno verificirana priznanja za rezultate postignute u oblasti kulture i umjetnosti što predstavlja jedan od uslova prilikom imenovanja na rukovodeću poziciju, izabrana kandidatkinja je sve vrijeme radila u tehničkoj službi pozorišta, što nema veze s kulturnim dijelom ove institucije.

Dok Nuhanovića, umjetnika i profesora cijeni cijeli svijet, i radi u Istanbulu, Londonu i svim svjetskim metropolma, u svojoj zemlji je sedam godina bez posla kaže. I on je bio u stranci SBB, ali od toga nije imao koristi tvrdi. 

"Nisam više u SBB-u, nisu mi pomogli jer se sa mnom ne može tako vladati. Ne bih dozvolio da se u Narodno pozorište zapošljavaju ljudi koji nisu adekvatni", kaže Nuhanović.

Odlučio ja da ne šuti kaže, kao njegove kolege koji se prodaju za sitne novce. 

"Nemam čega da se bojim, ali sam odlučio da govorim. Iako, znam da u ovoj zemlji nikad više neću dobiti posao", kaže na kraju profesor.

Novinar: Alen Avdić

Korišteni snimci: TV1, Sens Servis

Kamera i montaža: Ramiz Uzunović
10
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.