15.12.2016. 16:06
3
"Paraziti i babini sinovi su došli i sad im je malo kiša Božija, ovo je samo ispiranje mozga"
Protest vojnih penzionera ispred zgrade Vlade Federacije Bosne i Hercegovine je završen.

Tražili da se u parlamentarnu proceduru uputi Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem penzioniranju branilaca odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Pregovarački tim vojnih penzionera bio je na pregovorima u zgradi Vlade FBiH i postigli su dogovor da isplatni koeficijent za vojne penzionere bude 1,485. 

"Uspjeli smo na sastanku koji je trajao 45 minuta postići nekakav dogovor. Dogovorili smo da taj isplatni koeficijent 1,485 krene od 1. januara 2017. godine ali ako i ne, onda za mjesec ili dva jer trebaju promijeniti neka zakonska akta", pojasnio je predsjednik Koordinacije boračkih udruženja i saveza FBiH Šaban Habibović. 

Šabanović ja kazao kako će ovaj prijedlog za deset dana biti u parlamentarnoj proceduri, dakle, na dnevnom redu Parlamenta FBiH po hitnoj proceduri. 

Vojni penzioneri su izašli na proteste ispred Vlade, jer žele da im budu vraćena ranija stečena prava, koja su im oduzeta i umanjena zakonom iz 2013. godine. 

Zakon o povoljnijem penzionisanju donesen je 2013. godine kojim su umanjena prava svih penzionisanih branitelja od 20 do 70 posto. 

Traže da im se vrati visina penzija koje su stekli po uslovima koji su važili u vrijeme penzionisanja. 
Podsjetimo da je Vlada prijedlog izmjena Zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju branilaca odbrambeno-oslobodilačkog rata utvrdila na 53. sjednici u maju 2016.

Salko Bukvarević , ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata FBiH i Vlada FBiH u više navrata su obećavali borcima kako će prijedlog biti upućen u parlamentarnu proceduru, što se nije desilo. 

MMF je u septembru ministru Salki Bukvareviću poručio kako ne može biti povećavan nivo budžetskih sredstava za boračke kategorije. 

Novinar: Alen Avdić
Kamera i montaža: Ramiz Uzunović 

3
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.