28.12.2016. 15:55
0
Vrijeme za Novu godinu i naredne dane: Temperature do minus 15, obilne snježne padavine
"Kada sam vidjela snijeg, nasmijala sam se odmah iz kreveta", kaže jedna od stanovnica glavnog grada, koju smo zatekli u šetnji u Velikoj aleji na Ilidži.

Prve zrake sunca i snijeg donijeli su veliku radost građanima Sarajeva, s obzirom da su prethodni dani bili prožeti maglom, smogom i nečistoćama, koje su mnogima nanijela ozbiljne zdravstvene probleme.  

Indeks kvaliteta zraka je u proteklom periodu dostizao zabrinjavajuće vrijednosti, koje su rezultirale i uvođenjem vanrednih mjera, tako da je ljudima svakodnevnica bila otežana u svakom pogledu. 

Jedini način pročišćenja organizma bio je odlazak na neku od bh. planina ili na proplanke iznad glavnog grada. Međutim, mnogo je više onih koji to sebi nisu mogli priuštiti, pa su ove padavine i razvedravanje bile razlog da danas ne sjede u svojim domovima, nego koriste dan kako bi dobili dozu zdrave psihičke i fizičke aktivnosti. Pitanje je samo, kažu, hoće li potrajati period lijepog vremena .

"Snijeg koji je pao, zadržat će se na tlu, s obzirom da se očekuje da će još padati tokom četvrtka. To će biti uvertira u hladnije noći koje slijede. Konkretno, to znači da će jutarnje temperature već u petak iznositi do minus 10, a u subotu i do minus 15. Mada ti minusi se neće dugo zadržati, oni će se ublažiti vremenom. Tokom dana će biti uglavnom do minus 1, rijetko će prelaziti u plus. Već od trećeg januara bi se trebale pojaviti nove obilnije snježne padavine. Tempereture bi nakon toga pale na jako niske vrijednosti", kaže meteorolog Nedim Sladić.

Mladima je od posebne važnosti kakvo će biti vrijeme u noći dočeka Nove godine. Mnogi su planirali praznike proslaviti na ulicama Sarajeva, jer ove godine, sve one koji se nađu u Sarajevu, zabavljat će muzičar Dino Merlin. 

"Kada je u pitanju vremenska prognoza konkretno za Novu godinu,  tada nas očekuje vedro nebo. Biće vedro, ali i jako hladno. Temeperatura u toku noći za Novu godinu u Sarajevu, će biti u intervalu od minus 9 do minus 12. Savjetovao bih svima da se dobro i kavlitetno obuku" , navodi Sladić.

Iako su tek male količine snijega prekrile tlo, i iako je tek prvi dan vedrijeg vremena, ipak se već danas na ljudima osjeti bolje raspoloženje, manje nervoze, svi su nekako užurbani, veseliji, kaže nam jedna od gospođa koje smo sreli na šetalištu na Ilidži. 

"Mnogo sam se obradovala čistom zraku, ponajviše zbog zdravlja", navodi Sarajka i poručuje svima da odmah izađu iz svojih domova, ako im to obaveze dopuštaju. I ona, kao i prethodna sagovornica moli se samo da potraje.

"Snijeg će potrajati ova dva dana. Biće ovih dana jako hladno, upravo zbog tog razvedravanja. Tempereture će biti dosta niske. Oko utorka i srijede stižu nam nove, oblinije snježne padavine. Biće više snijega, naročito na planinama. Što se tiče sezone, druga polovina zime bi trebala biti obuhvaćena s mnogo više bijelog pokrivača. Najviše snijega očekujemo krajem januara i početkom februara",  kaže meteorolog Željko Majstorović.

Sigurno je da niko nije ravnodušan na poboljšanje vremenskih prilika, jer ljudi konačno mogu da vide svoj grad, svoje ljude, da se kreću bez imalo bojazni kako će to ujecati na njihove disajne organe. No, kako je vrijeme nešto promjenjivo, strah od novih nečistoća i smoga i dalje postoji. A ne bi trebao,  kako poručuju metorolozi.

"Zagađenosti zraka ima još sasvim malo, a ne bi trebalo biti više u narednim danima, barem iza 31 decembra. Što se tiče zagađenja, mislim da je najgore iza nas.  U narednom periodu, kada je u pitanju zima i sezona, bit će dosta snijega. Promjena vremena između 3. i 4. januara donijet će velike količine snijega, posebno na planinama, ponegdje i do 30 centimetara", navodi Sladić. 

Na kraju, ono što mnoge zanima je ski sezona. Kako stoji u navodima, nakon najavljenih snježnih padavina, bit će stvoreni barem minimalni uslovi za skijanje i ljubite snježnih aktivnosti. Vjeruje se da se možemo imati uvjete, da vikend ili nekoliko dana godišnjeg odmora provedemo na bh. ljepoticama i priuštimo sebi malo zimske razonode. 


(Alen Avdić)

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.