4.1.2017. 16:13
2
Ko se više žrtvuje za nas, Izetbegović ili Radončić? Otvorili smo jedan tunel i jedan trotoar
Godinama Bakir Izetbegović žrtvuje svoj ponos i ego kako bi svima nama bilo bolje. Isto to sada čini i Fahrudin, lider SBB-a. Svoju ljutnju i međusobno narazumijevanje su ostavili po strani, da bi ova zemlja konačno imala koaliciju koja će napraviti korak naprijed. Pitanje je samo, ko se više žrtvuje?

"Da bismo napravili koaliciju mi smo dali sva premijerska mjesta SDA . Ja sam, da bih očuvao koaliciju, ležao tri mjeseca ili manje s političkom optužnicom i nisam je htio raskinuti. Nakon toga mi smo žrtvovali sopstveni izborni rezultat na lokalnim izborima da bi se utopili u SDA“, naveo je Radončić, dok Izetbegović poručuje: 

"Ova koalicija je zbog toga da se stabiliziraju prilike u zemlji. Bez obzira na to šta će se događati, možda i neka podmetanja namjerna, SBB će ostati u koaliciji, jer to nadilazi interes stranaka", dodao je Izetbegović. 

Tako kazaše. Tako i slagaše. Sve osim podmetanja i interesa stranaka. Podmetanja i nadmudrivanja je više nego ikad, a interesi stranaka su postali veći  nego ranije. I ništa se tu nije žrtvovalo, nego dobilo. 

Nije da smo im i povjerovali. Znamo mi od početka da je to koalicija iz nužde i ličnog interesa. Upravo zbog toga se očekivalo barem, da se do narednih izbora strpe sa optužbama. Međutim, kada su svi zauzeli pozicije, osigurali plate i zaposlili svoju svoju rodbinu, vrijeme je i da se narodu priušti malo zabave međusobnim prepucavanjima, jer će se glasači možda zapitati šta rade, gdje troše novac i planiraju li izaći iz kancelarija za vrijeme svojih mandata. I kako bolje narodu "zamazati oči" od toga da okrivite drugog zbog manjka napretka u državi. Tako je ova koalicija, kao da je vrlo vješto isplanirana ranije, odlična za ono što njima i jeste cilj, preživjeti do narednih izbora, i iskoristiti sve pogodnosti koje im pozicije nude tokom mandata. 

"Mi imamo hladne službene odnose i to će tako ostati. To ne bi trebalo spriječiti stranke da rade ono što je dobro za državu. Bilo bi dobro, ako se tu šta da pojasniti, da pojasni", kazao je svojevremeno Izetbegović.

Neko bi možda kazao da nigdje na svijetu nema takve vlasti kao u BiH, koja pola dana sjedi zajedno, a pola dana se međusobno optužuje, na vrlo podmukle i bizarne načine, za koje ne možemo tvrditi da nisu istiniti.  I kako nigdje na svijetu nema, da neko takve riječi izgovara nekome s kim pije kafu svakog dana i kuje planove. Neko, ko nije iz BiH to možda i može kazati, ali mi ne možemo. I ne znam zašto je jednima u našoj državi takva postavka čudna. Jer, mi smo kao narod vrlo prefirgani i bezobrazni. Interes je preuzeo cjelokupan smisao života. Družimo se, a ne volimo jedni druge.  Zato nas ne bi trebalo čuditi što je naša vlast takva. Pa, oni imaju mnogo više razloga da budu "prijatelji", bez obzira što se mrze. I ne znam, zašto je čudno što  Radončić u jednim trenutku optuži SDA za vrlo ozbiljne stvari, poput ubistva, a sutra sasvim uredno imaju sastanak. Ili što Bakir jednog dana kaže da je Radončić uspješan i potreban koaliciji, a drugog da je kriminalac. 

Ni narod u našoj zemlji,  u velikoj mjeri ne funkcioniše na bolji i ispravniji način. Može li biti iskrenosti, u situaciji gdje naprimjer imamo tri mladića koja sjede na kafi, zatim u jednom trenutku, jedan od njih psuje drugom sve što mu na um padne, da bi nakon pola sata razgovarali o "talu" u nekom posliću kao tri brata. I tako ćete istu tu ekipu gledati godinama, sa istom pričom i istim ciljem. I ne samo njih, nego još mnogo takvih "prijateljstava". Dakle, sve je bazirano na interesu, samo je pitanje ko će se "ogrebati" za cigaretu, a ko će se dočepati cijelog pakovanja. 

Ista je situacija i sa koalicijom SDA-SBB. Bolje je i lažno društvo od kojeg ima koristi, nego ostati sam, bez plijena. Optužbe i prepucavanja su način da se skrene pažnja sa činjenice da ne rade ništa što bi ovoj zemlji donijelo napredak. Pa kada ljudi nekoga od njih upitaju zašto se ne radi, šta drugo preostaje, nego optužiti one druge kako opstruiraju rad. Pa dok ovi drugi objasne jesu li krivi i šta se zapravo dešava, narod i zaboravi šta je pitao. Tako je ovoj koaliciji, kao nijednoj do sada, dobro došlo ranije neslaganje i mržnja, kako bi imali dovoljno argumenata da se raspravljaju tokom cijelog manadata, a o projektima i napretku se može govoriti pred izbore. 

Od kada je formirana koalicija SDA-SBB, na svaku njihovu prepirku, postavlja se pitanje: Hoće li se raspasti saradnja?

Vjerovatno neće. Barem za sada. Potrebni su jedni drugima. Iako se mrze. SDA treba nekoga koga će okriviti za svoj nerad, dok SBB treba pozicije, kakve takve. A ne nudi im se ni mnogo izbora, što je i sam Radončić konstatovao:

"Ako neko ima drugu alternativu, bolju, a ja je ne vidim, ako je gospodin Izetbegović vidi, neka on povuče prvi potez", poručio je Radončić.

Zarad koristi koju imaju, mogu se tu podnijeti još veće uvrede. I dok se mi pitamo hoće li opstati, kao da možemo više propasti bez njih, oni nam se smiju, i otvoreno nas podsjećaju da ne rade ništa drugo osim što se javno nadmudruju. 

„Otvorili smo jedan tunel i neko je otvorio jedan trotoar i bojim se da su to najveći graditeljski uspjesi u minuloj godini“, kazao je Radončić.

Na ovu izjavu vođe SBB-a, Izetbegović  nije ostao dužan. Pita se lider SDA ko je to zaista odgovoran što se ne gradi autoput. 

"SDA, naprimjer, nema nijednu poziciju u segmentu vlasti koja treba pokrenuti izgradnju autoputa i brzih cesta, i ministri i direktori su iz SBB i HDZ-a, tako da mi je zaista ostalo nejasno na čiji račun je išla opaska da je u prošloj godini izgrađen samo “jedan trotoar“, kaže Izetbegović. 

SBB brani svoje djelovanje, te odgovara Izetbegoviću sa pitanjem šta je on radio tolike godine kada je u pitanju izgradnja autoputa u našoj zemlji. 

„Tačno je da SBB ima direktora Autocesta Federacije BiH. Ali, jednako je tačna irelevantnost te pozicije u društvu kojim feudalno upravlja pet familija. To potvrđuje i podatak da samo dvije rođene sestre, sa svojim sinovima i njihovim rođacima i prijateljima, imaju više premijerskih i drugih važnijih pozicija u vlasti nego cijeli SBB. Zar je SBB, kao relativno nova stranka s djelimičnim i jednogodišnjim prisustvom u vlasti, kriv što je Bakir Izetbegović, najmoćniji čovjek u Bošnjaka od 1995. do danas, u prosjeku gradio žalosnih 4-5 km autoputa godišnje? Čak i Albanija i Kosovo već imaju po nekoliko stotina kilometara završenih autoputeva.  Ono što je Izetbegovićeva vlast napravila za 20 godina mira, spomenute zemlje su radile tokom samo jedne godine“, naveo je Radončić, kao neko ko bi navodno gradio, ali ga sputava Izetbegović. 

I dok se oni, po ko zna koji put, međusobno optužuju, nama je to čini mi se važnije od pitanja zašto ne rade i gdje odlazi novac. Više brinemo o tome ko je kome uputio pogrdniju riječ i stavljamo se na stranu onog koji je navodno u pravu. A nijedni nisu upravu. Tu su samo zbog sebe i svojih ciljeva. Iz svake njihove izjave, jasno se čita da je jedini njihov plan dobiti što više pozicija i kontrolisati što više prostora sa svojom strankom. Ljudima je dovoljan show koji priređuju.   

(Alen Avdić) 

2
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.