12.1.2017. 21:24
6
"Koliko dana je prošlo a Izetbegović šuti, tri sata nakon pucanja u Turskoj je reagovao"
Iako oružane snage BiH nisu trebale prisustvovati obilježavanju neustavnog 9. januara u Banja Luci, Mladen Ivanić se ipak potrudio da mimo svih zakona, kao član Predsjedništva, učini uslugu Miloradu Dodiku i pokaže svima da su nebitni.
Imao je pomagače. Odobrili su mu i obilježio je što je planirao. No, kada se počelo raditi na otkrivanju onih koji su mu pomogli da izvuče vojnike iz kasarne, on se zapitao je li moguće da je sporna njegova inicijativa. Je li moguće da neko ispituje nešto što je vezano za člana Predsjedništva. Još da negira tvorevinu. A da 'vrijeđa', e to je već nedopustivo, pa makar bio i OHR.  Tako Ivanić poruči da ne vidi razlog da nastavi komunikaciju sa visokim predstavnikom Valentinom Inzkom, ukoliko se on ne izvini za izjavu u kojoj je u isti kontekst stavio Republiku Srpsku i NDH. Tu mu se pridružila i Vlada Republike Srpske. 

"Inzko nije rekao ništa kontroverzno, to je jasna činjenica, da je RS nastala na zločinima, na genocidu u Srebrenici. O činjenicama se ne treba raspravljati. Ta izjava je sada poslužila da Dodik kaže kako neće ni taj dio poštovati, dakle ne zanima ga vrhovni tumač  dejtonskog mirovnog sporazuma. Dodik zna šta hoće. Ide tim putem da uništava instituciju po instituciju i ima podršku HDZ-a. A Ivanić, o njemu se sve zna. Samo se mi bavimo nebitnim stvarima, a zaboravljamo ono što ne bismo trebali. Ivanić je kadar Mire Marković, ona ga je na političku scenu montirala", kaže Reuf Bajrović iz Građanskog saveza. 

Kazaše tako iz RS-a, da neće više da sarađuju. Svako bi se sada zapitao kako su to do sada sarađivali. Proveli su referendum mimo svih zakona. Obilježili su svoj praznik iako je neustavan. Doveli su vojsku uprkos upozorenjima. 

Povrijeđeni su kažu i nema komunikacije. Iz OHR-a im samo poručiše da Vlada RS-a mora sarađivati sa Uredom visokog predstavnika. 

Profesor Milorad Živanović, iz Banja Luke, ova prepucavanja i dešavanja u našoj zemlji smatra pojavom za izučavanje. 

"Ta izjava Inzka, sama po sebi, nezavisno od svih dešavanja, pokazuje da i predstavnici međunarodne zajednice pripadaju ovom cirkusu, ovom teatru u našoj državi i da nisu ništa bolji od naših političara. Zaista je degutantno postalo govoriti o svemu što nam se događa. Ako nekoga zanima uzrok i stanje ovog našeg društva, treba pitati psihijatre, jer to su teški psihijatrijski poremećaji. Kao čovjek koji dugo živi u ovoj našoj zemlji, smatram da nama nijedan praznik ne treba. Čovjek mora biti duboko poremećen da nešto slavi s obzirom kako živimo", kaže profesor Živanović.

Amer Jerlagić iz Stranke za BiH, smatra da nema ništa čudno u izjavi gdje se poredi 10. april i 9. januar, da tu Inzko nije ništa pogrešno kazao, ali je to dobrodošlo Dodiku i RS-u. 

"Dodiku su potrebni ovakvi potezi, potrebno mu je da se stalno nešto dešava. Kada bi Dodik prestao sa ovim tenzijama on bi nestao. Ona mora da drži vodu da ključa kako bi opstao. Očekivali smo da će Ivanić djelovati drugačije, međutim, vidimo da Ivanić pleše po Dodikovim notama. Očekivao sam da će se okrenuti ka Evropi, ali pokazao je nešto sasvim drugo", navodi Jerlagić. 

I tako, dok se Ivanić-Dodik nadmudruju sa Inzkom, Marina Pendeš,  ministarica odbrane BiH,  koristi ovo stanje kako bi što više zamrsila situaciju oko otkrivanja i sankcionisanja odgovornih za postrojavanje Oružanih sanga na Trgu Krajine.  Prvo je Pandeš dala saopćenje povodom učešća OSBiH na obilježavanju 9. januara, i kazala kako nije prekršen nijedan zakonski propis, da bi malo kasnije povukla saopćenje. Ne znamo je li razlog čudnog ponašanja taj što nije upućena, jer je u ovim važnim momentima bila na godišnjem odmoru, a sa pozicije koju obavlja mora se izjasniti, ali šta god bilo po srijedi, sigurno je da Ministarstvu odbrane trebaju sankcije. 

"Tužilaštvo može privesti i Marinu i Jeleča i Ilića. Time što se desilo sa vojskom, radi se na raspadu Oružanih snaga, jer ako se neko ne kazni, komandni lanac ne postoji, uspostavljen je neki novi. Ivanić upravlja nad vojskom u dijelu koji se zove RS, a finansiranje za plate ide iz Federacije. Po drugi put nam se u 25. godina ponavlja da plaćamo vojsku koja će nas možda kasnije napasti. Ne smijemo to dozvoliti. Kao da naše rukovodstvo radi svjesno protiv svog naroda. Neće odgovornost, očekuju da stranci prave državu dok oni kradu. Niko nije spreman da potpiše krivičnu prijavu sada protiv ovih. Evo koliko dana je prošlo a Izetbegović šuti, dao je neko mlako saopćenje, i poslao savjetnika da priča kako ne treba zatezati odnose, a tri sata nakon pucanja u Turskoj je reagovao",
kaže Reuf Bajrović. 

Zašto nema oštrije reakcije sa Bošnjačke strane teško je kazati. Isto tako, treba mnogo pameti, da bi se znalo koji postupci su dobri a koji vode u još veće neslaganje i nerazumijevanje. Sigurno je samo jedno, da Dodik i RS se ne libe pokazati i napraviti korak ka svom cilju, kakav god on bio i čemu god vodio. Jedni će kazati da svjesno ide ka otcjepljenju, drugi pak tvrde da je ovo samo njegova igra kako bi opstao na vlasti. 

"Dodik se sjajno zabavlja i pokazuje šta je sa državom BiH. Njemu je svaki dan zabavan. Dodik nije nacionalista, nema ideologiju, on je tehnolog vlasti i sve radi zbog toga, da bi opstao na vlasti. Njemu je politika spektakl. Zato treba razgovarati sa medicinskim stručnjacima o ovome. A što se tiče otcjepljenja, znam da su prije desetak godina međunarodne institucije jasno i glasno rekle svim političarima, da nema trećeg entiteta i da nema secesije RS-a i da bi ova država trebala da učini nešto da se približi euroatlantskim integracijama. Unutra radite šta god hoćete, rekli su,  ali tri naša zahtjeva su nešto preko čega ne možete. Nas, obične ljude su pustili niz vodu. Ne zanimamo mi ni naše funkcionere ni međunarodnu zajednicu, a voda teče", kaže profesor Živanović. 

Bajrović smatra suprotno. Da Dodik ima jasne planove, a oni upravo vode ka odvajanju RS-a i da svakim svojim potezom on to čini. 

"Igraju se vatrom, jer misle da će BiH moći mirno podijeliti. Nema mirne podjele. Ti analitičari koji tvrde da Dodik ne ide ka otcjepljenju, nemam visoko mišljenje o njima. Logično je da radi sve da poništi Dejton. Vidite da je još jedan korak napravio, rekao je da više sa OHR-om neće da ima ništa. Nije Dejton švedski stol. Ili se primjenjuje ili ne. Primjena Dejtona je na međunarodnoj zajednici, koja očigledno više ne postoji, i onda vam svaki zakon kada nema primjene postaje bonton. Dodik je to shvatio i tako se ponaša", navodi Bajrović.  

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović jeste kazala da se bh. entitet Republika Srpska ponaša kao samostalna država, te da ih treba vratiti na zemlju, i da je priča o 9. januaru veliki falsifikat i mit koji se stvara, no gledajući na ranije Kolindine nebulozne izjave vezane za BiH, realno je da se ovim i ne može pridavati poseban značaj. Reuf Bajrović navodi kako RS ima podršku Hrvatske u svojim namjerama. 

"Dejtonski mirovni sporazum se počeo raspadati, a u tome učestvuju susjedne države, dio srbijanske vlade i  Hrvatska. Ne razumijem ni Kolindu ni Plenkovića. Hrvati ako misle da mogu u Bosni proizvesti konflikt a da zadrže nivo turizma koji sada imaju, to znači da ne razumiju realnost. Bilo kakav konflikt u našoj zemlji će se prelomiti i na hrvatsku obalu. To znači da nema više hrvatskog turizma, a ne znam ima li Hrvatske kao države bez tog turizma. Mislim, da možda ljudi iz Beograda vide kako ovo vodi u sukobe i da će oni pokušati da smire situaciju. Ali, ne treba ni na njih gledati. To moramo mi da riješimo, a to može Tužilaštvo BiH"
, navodi Bajrović. 

Dakle, ovom zemljom, kako to sadašnja situacija pokazuje upravljaju Milorad Dodik i Dragan Čović i niko nema mehanizme da im stane ukraj. Oni ne poštuju ni međunarodnu zajednicu, niti Bošnjake. Jednostavno zajedno djeluju kako bi dobili svoj plijen i ne plaše se nikoga. Bošnjaci čekaju i uzdaju se u međunarodnu zajednicu, dok stanje postaje alarmantno. 

(Alen Avdić)

6
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.