27.1.2017. 17:55
2
"Doktorica mi je rekla da je masno tkivo i da ne pijem gazirana pića, a bio je rak"
Sa 15 godina Lamija Adilović se suočila sa problemom koji ni odrasli ponekad ne mogu razumno da prihvate. Rak limfnih čvorova joj je dijagnosticiran 2013. godine.
Prvo je primjetila veću izraslinu na nozi u predijelu desne natkoljenice, kojoj kaže nije pridavala posebnu pažnju. Kada je primjetila da se izraslina ne povlači, odlučila je da se obrati sarajevskim doktorima koji su tvrdili kako nema potrebe za brigom jer je u pitanju masno tkivo. 

Na promjene se požalila i fizioterapeutu prilikom fizikalnih terapija za leđa kojem je kazala kako su joj se počele pojavljivati izrasline u predijelu limfnih žlijezda. 

Nalaz biopsije je kaže čekala mjesec i po, što je mnogo vremena jer se bolest u tom periodu proširila na obje noge i na obje strane vrata. Krajem marta se ustanovilo da boluje od malignog tumora limfnih čvorova. Rak limfnih čvorova je podmukla bolest, a jedini simptom ovog malignog oboljenja jesu bezbolne izrasline na tijelu. 

18-godišnja Lamija navodi kako doktori u tom periodu nisu bili u mogućnosti ustanoviti da li boluje i od leukemije što je dodatno otežalo agoniju. Zakazano je i istraživanje koštane srži koje je na svu sreću pokazalo da ne boluje. 

Pola godine je primala terapije koje je kaže jako teško podnosila. Zbog kemoterapija je ostala u jednom trenutku nepokretna. Doktori, navodi Lamija, u nekim momentima nisu vjerovali da će preživjeti pa su počeli i da je pripremaju na posljednji pozdrav s porodicom. 

Ona je ipak ustala, i odlučila da krene u životnu borbu iz koje je izašla kao pobjednik. Veliku podršku u borbi protiv opake bolesti davala joj je njena porodica i prijatelji. Kaže da je bilo i onih koji nisu imali razumijevanja za nju.

Smatra da o raku treba pričati i poručuje svima da se kontrolišu na vrijeme i da obraćaju pažnju na znakove koje im šalje tijelo. Ona danas na svakodnevnicu gleda ozbiljnije od mnogih vršnjaka, jer je svjesna šta znači imati priliku za život. 

Finalne nalaze na kojim je provjerila da li je potpuno izliječena Lamija je morala raditi u Istanbulu. Tamo je otkrila da je izliječena. Trenutno je učenica četvrtog razreda Gimnazije Obala Sarajevo, sretna je i nada se da se bolest neće povratiti. 

Novinar: Alen Avdić
Snimatelj: Alen Alilović
Montaža: Ramiz Uzunović
 
2
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.