21.3.2017. 13:19
0
Već razmišljate gdje za Prvi maj? Ovo je odlična lokacija u našoj zemlji i ne treba vam mnogo novca
Sami put do Jajca je doživljaj. Kanjon od Donjeg Vakufa predstavlja posebnu prirodnu ljepotu, odmor za oči i dušu. No, kada se već nađete u kraljevskom gradu, dobra turistička tura je zagarantovana.

 "Činjenica je da je vodopad u Jajcu najposjećenija atrakcija. Star je preko deset hiljada godina. To je prirodni vodopad. U samom je centru grada, pa je i najizazovniji. Prije tri godine smo organizovali skokove, i oni su od tada međunarodnog karaktera  i imaju tradiciju. Već pripremamo četvrte. Prošle godine smo imali neke od najboljih skakača svijeta. Vodopad je postao atrakcija cijele zmelje. Prošle godine je oko 130 medija pisalo o skokvima", priča Huso Hadžić, koji je zadužen za kulturnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca.



U Jajce sada dolaze turisti iz cijelog svijeta. Tu su Kinezi, Arapi, Amerikanci, putnici sa svih strana. Svake godine ih je sve veći broj.

"Prvo što žele je da svrate na vodopad. Jajce ima 29 nacionalnih spomenika. Ima dvije rijeke i izuzetnu prirodu. Sve su posjećenija i Plivska jezera, gdje se nalaze milinčići. Izgrađeni su prije 400 godina. Izgradili su ih tadašnji stanovnici, jer se tada mljelo žito i živjelo se od tog brašna. Sačuvali smo ih i danas, ih ima 20. Prošle godine smo osposobili dva mlina da melju žito i oni to rade. Oni su i nacionalni spomenik i zaštićeni su. Idemo i na to da svaki mlinčić bude i prodajno mjesto, gdje će lakalno stanovništvo da prodaje neke suvenire i slično. Pored turističke atrakcije i ljudi će imati priliku da zarade", kaže Hadžić.



Još jedna velika atrakcija ovog prelijepog bh grada je tvrđava. Kažu, ko je ne posjeti, kao da nije ni bio u ovom gradu. 

"Jajce je grad bosanskih kraljeva. Njegova historija je duga preko hiljadu godina, ali mi smo ove godine obilježili 622 godišnjicu prvog pisanog pomena Jajca. Ima zaista bogatu prošlost i kulturu. Tu je i Mitrej, hram boga Sunca - Mitre, koji je star 1800 godina i predstavlja jedinstven i rijedak primjer. Imamo izuzetno lijep i posjećen etno-muzej. Imamo narodne nošnje i relgijske knjige sva tri naroda",
navodi Mujo.

Prije rata malo Plivsko jezero je imalo plažu, a ove godine radi se na tome da ono bude kupalište za sve one koji tu žive, ali i posjetioce.



"Bit će tu izgrađeni i neki objekti gdje će se moći nešto pjesti i popiti. Mi Jajčani tu provodimo vikend kada je lijepo vrijeme, uz roštilj i slično. Posebno je dobro za Prvi maj. Za turiste možemo obezbjediti sve. Jajce ima i restorana i smještaja. Što se tiče konkretno Prvog maja, može se organizovati i roštilj, ali isto tako ima restorana gdje su ćevapi 3 marke. Smještaj u hotelu je nekih 60 maraka, ali ima privatnih smještaja gdje je cijena 30 KM. Dugoročno nam treba jedan dobar hotel za višu kategoriju turista"
, priča Hadžić.

Naplaćuje se posjeta vodopadu, tvrđavi, katakombama, Mitreju i etno-muzeju, ali su cijene kaže simbolične. 

"Ulaznica je pojedinačno za sve nabrojano otprilike jedan euro ili dvije marke. Za strance je vodopad dva eura, a za naše turiste je 50 jeftinije, tako je ulaz na vodopad dvije marke. Za naše učenike, studente i penzionere je svugdje ulaz jedna marka. Ne vjerujem da igdje u regionu ima jeftinijih cijena za posjetu ovakvim znamenitostima"
, kaže Mujo.  



Mladi za Jajce kažu da je jedan od najljepših, ali i jedan od najdosadnijih bh gradova. No, Mujo ne dijeli to mišljenje. 

"Jajce jeste dosadno kao i svaki mali grad kada dođe jesen i zima. Mada, moram reći da današnja omladina je kriva ako nešto nije uredu. Mislim da i sami trebaju da se pokrenu i zabave. U moje vrijeme je bila i šetnja, korzo, koncerti, međutim danas se sve svodi na kafić, piće, cigarete i sjedenje. To je svugdje tako. Kada je sezona, svake subote najmanje dva do tri kafića imaju muziku, dolaze razni muzičari, dakle postoji zabava i imaju gdje izaći. Od aprila do oktobra je zabavno. Naravno, zima je dosadna i u mnogo većim gradovima",
navodi Hadžić.

Na kraju poziva sve da dođu, posebno one koji nikada nisu bili, jer se neće pokajati. Dva dana vikenda su dovoljna da 'napunite baterije' u ovom prelijepom gradu, kaže Mujo.

(Alen Avdić)

 
0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.