30.3.2017. 15:57
3
"Kolinda dobija podatke iz BiH od stranke koja nije domaći proizvod nego uvezen"
Hrvatska 'Marine Le Pen' svojim izjavama više ne zabrinjava samo BiH i regiju, nego i Evropu. Švedski mediji su je uporedili sa predvodnicom ekstremne desnice u Francuskoj, objašnjavajući njeno djelovanje konzervativno nacionalističkim. Naime, Šveđani zamjeraju Grabar-Kitarović odnos prema židovskoj zajednici, a posebno izjave tokom migrantske krize.

S obzirom da su njene izjave u posljednje vrijeme najčešće vezane za muslimane, i ovaj put je uspjela dobiti pažnju nebuloznim istupima, govoreći kako Katar i Saudijska Arabija šire svoj utjecaj među stanovništvom kroz izgradnju džamija i drugih investicija.

"Bogate zemlje s Bliskog istoka imaju pravo pomagati muslimane, ali nemaju se pravo miješati u našu politiku. Mi u Hrvatskoj to nikako ne prihvatamo. A i niko drugi ne bi trebao", rekla je hrvatska predsjednica i naglasila kako su muslimani uvijek bili dobro integrirani u Hrvatskoj, ali se sada vidi kako je islam počeo "nicati" u regiji. 

Poruči Kolinda da se zemlje s Bliskog istoka nemaju pravo miješati u njihovu politiku, no ona se svakodnevno miješa u politiku BiH.  Nije joj bilo dovoljno što je prije nekoliko mjeseci više puta ponovila kako smo zemlja terorista,  a onda se čudnim načinom pravdala za izneseno, pa je ponovo na skupu u Neumu ipak ostala pri svom prvobitnom mišljenju. 

"U pitanju je spin. To je cilj da se fokus sa ružnih dešavanja u Hrvatskoj preslika na perfidan način u BiH. Vidimo šta se dešava ovih dana oko Haga i kakve sve istine izlaze na vidjelo. Udruženi zločinački poduhvat. To ponavljanje iz dan u dan, da smo zemlja terorista, da smo ovo ili ono, svima postaje jasno da je samo spin. Hrvatska vojska je imala utjecaj u BiH i dokazano je, sa mjestom djelovanja u Gornjem Vakufu, Rami, Prozoru i tako dalje. Od tih presuda postoji strah", kaže za Source Amer Jerlagić, predsjednik Stranke za BiH.

Da li se Kolinda plaši moguće tužbe BiH protiv Hrvatske ili zaista ima neki svoj cilj uperen protiv BiH, teško je predvidjeti. Jedni bi pak rekli da je samo loše informisana.

"To je uzrokovano time što predsjednica nije dobro informirana od stranke koja je i nominovala iz BiH, dakle HDZ. Ona dobija netačne podatke i donosi pogrešne zaključke, pa tako pravi štetu i BiH i Hrvatskoj, te narušava međususjedske odnose", kaže za Source Jerko Ivanković Ivanković, lider Stranke za boljitak. 

Moglo bi se onda pitati koji je cilj stranci HDZ BiH, koja djeluje u svojoj zemlji, da Hrvatskoj, odnosno Kolindi, bez obzira što je njihova, daje takve podatke koji će rušiti ugled i turizam prostora na kojem oni žive i djeluju, od kojeg  hrane svoje porodice. 

"HDZ nije domaći proizvod, to je uvezen proizvod. Jednonacionalna stranka u jednoj državi jeste štetna ali je podnošljiva, ali jednonacionalno političko organiziranje u višenacionalnoj državi je štetno i nepodnošljivo. HDZ cijelo vrijeme svog djelovanja  destruktivno djeluje. Ne ide u korist izgradnje društva i države. Federalizacija je element koji doprinosi etničkoj podjeli i uvodi u treći entitet. Međutim, nama je dovoljno i ova dva entiteta. Mi moramo ići po nekom modelu kako se Njemačka ujedinila i izgradila poslije Drugog svjetskog rata",
navodi Ivanković. 

Da Kolinda ima dobru saradnju sa HDZ-om BiH i da zajedno s Čovićem ide ka nekom cilju u našoj zemlji, pokazuje to svakako nedavno održani skup u Neumu. 

"Taj 'naučni' skup je fasada. To je paravan stvarnim ciljevima. To je skup HDZ na promociji Herceg Bosne, odnosno trećeg entiteta. Samo jedan cilj postoji, a to je govor o trećem enitetu. Dodik i Čović govorom o ugroženosti prave ambijent da opstanu na vlasti. Oni kada bi govorili o privredi ne bi više imali priliku da budu na vlasti. Ovako produbljuju strah kod ljudi, pa narod kaže za koga će glasati ako neće za svog. Zato nam je ovako i živimo u bijedi, i ljudi odlaze iz države. Priča o federalizaciji je također cilj do tog entiteta, ali nema govora o tome. Šta god da bio cilj, mogu ga zaboraviti", poručuje Jerlagić.

Navodni 'znanstveno-stručni' skup, na kojem nije bilo nikoga ko zaista predstavlja  tu stranu, zasigurno je imao svoj cilj. Glavni je vjerovatno težnja ka izmjeni Izbornog zakona ili federalizaciji. Jedni pak kažu da je skup način dodvoravanja Miloradu Dodiku. 

"Svjesni smo svo ovo vrijeme da HDZ sa SNSD-om jako destruktivno djeluje na ovu zemlju.  Njih dvojica se slažu i rade u korist jedan drugog,  jer im se priča zasniva na istim principima, to su etničke podjele i siromaštvo, da se održe što duže na vlasti. To je plodno tlo da ostanu na pozicijama i da raspolažu enoromnim dobrom iz budžeta. Ono što zabrinjava je što do sada ta politika nije pobijeđena i što i dalje vladaju, no nadam se da će biti savladana u narednom periodu", kaže Ivanković.

Da li će biti pobijeđena politika HDZ-a  BiH? Teško. Sigurno je da Čović radi sve u cilju svog ostajanja u fotelji. Uspio je čak i pridobiti svoje protivnike HDZ 1990. Obje strane se zalažu za federalizaciju, pravdajući to ravnopravnošću naroda, a u tome im pomažu i hrvatski zastupnici o Evropskom parlamentu.  Da je Čović vrlo spretan i prefrigan, pokazuje to svojim dugogodišnjim djelovanjem na političkoj sceni. Posebno svoju spretnost dokazuje i time što se sudski papiri u kojima se spominje njegovo ime uvijek zagube. 

(Alen Avdić)
3
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.