18.4.2017. 15:44
1
Gdje za Prvi maj i kakvo nas vrijeme očekuje za praznik? Lokacije u BiH za koje ne treba mnogo novca
Desetak dana ostalo je do omiljenog praznika bh. građana. Već je glavno pitanje svakog društva 'Gdje za Prvi maj?'.

No, prije nego što rezervišete neku lokaciju i napravite spisak društva,  najbolje bi bilo da čujete kakvo nas vrijeme očekuje u tim danima. Posebno je to važno za one koji Prvi maj planiraju obilježiti na nekoj otvorenoj površini, poput parka, planine ili nekog proplanka. 

No, kako je ostalo još nekoliko dana do praznika, najbolje je da znate šta vas već danas očekuje kada je u pitanju vremenska prognoza. 

"Hladna fronta već zahvata sjeverena područja naše zemlje, dok će se poslijepodne širiti ka centralnim i istočnim dijelovima BiH. Od poslijepodnevnih sati možemo očekivati padavine u svim krajevima. U noći će doći do većeg zahlađenja i možemo već večeras u Sarajevu očekivati snijeg od 4 do 10 centimetara. Veći snijeg će biti na planinama", kaže za Source meteorolog Nedim Sladić. 

Naredni dani također donose itekako hladno vrijeme. U četvrtak će biti jako hladno, čak do deset stepeni niže od višegodišnjeg prosjeka, kaže Sladić.

"Također treba istaknuti da u četvrtak temperatura tokom cijelog dana neće preći 0 stepeni, što se može okarakterisati kao ledeni dan. Smirenje vremena dugotrajnije nije na vidiku, ali u petak bi se trebalo očekivati blago razvedravanje, ali dolazi prijetnja od pojačanog mraza, što će itakako loše djelovati na voće i povrće i prijeti nam gladna godina. Možemo zaplatiti visokim cijenama namirnica jer ćemo morati uvoziti. U subotu dolazi do stabilizacije vremenskih prilika i tu će biti kraj ovoj studeni, kakva je viđena zadnji put početkom aprila 2003. godina", navodi Sladić. 

Sigurno je da će nam jak mraz donijeti mnogo štete na usjevima i da će sve ono što sada behara vjerovatno izgubiti plod, no siguran sam da to pred praznik mnoge i ne zanima. O posljedicama ćemo kasnije, što bi se u BiH kazalo, a sada da vidimo kakvi nas to dani očekuju Prvog maja. 

"Za praznike će biti dosta promjenjivo vrijeme. Kao i u ovom mjesecu, tako će biti i Prvog maja. 30-tog će biti neki manji val padavina, pa se malo razvedrava vrijeme, zatim opet oko 2. maja padavine. Uglavnom neće biti tako hladno, kao u naredena dva dana što slijedi. U svakom slučaju, bilo gdje da planirate za praznik, ponesite kišobran. Padavine neće biti obilne, ali vrlo često će u manjim količinama biti prisutne",
kaže za Source mateorolog Željko Majstorović.

Dakle, vrijeme kao i prethodne dvije godine. Oblačno i kišovito. No, kiša ni tada nije spriječila mnoge da donesu šatore, sakriju se u šadrvane ili na sličan način sebi obezbjede jedan dan relaksacije u prirodi. Ne sumnjam da će i ovog Prvog maja na mnogim lokacijema biti dima od roštilja, muzike i dječije galame. 

Pa ako ste po svaku cijenu odlučili praznik obilježiti van svog doma, mnogo  je lokacija koje zasigurno nude predivan prirodni ambijent, gdje ćete se vjerovatno moći prilagoditi vremenskim uvjetima. Izletišta u našoj zemlji uglavnom nude i neke prostore gdje se možete skloniti ako padavine odluče pokvariti vam dan. 

Pored brojnih izletišta koja se nude širom naše zemlje, mi vam preporučujemo samo nekoliko maraka skuplju avanturu, ali ćete sigurno biti zadovoljni. Posjetite Bihać, Travnik, Jajce, ili Mostar naprimjer. Zašto svaki Prvi maj da vam bude isti. Ako vas je više i ako podijelite trošak, ova avanturu nećete finansijski osjetiti a ostat će vam u sjećanju. 

Bihać-užitak oku, duši i tijelu

Bihać je prelijep bh. grad smješten na obalama rijeke Une. Odlično je mjesto za odmor, jer samo šetanje obalama rijeke nudi posebnu dozu relaksacije. Rafting je neizostavan kada je u pitanju Bihać i Una. Bihać trenuto predstavlja jedan od važnih nositelja turističke ponude naše zemlje. Doticaj staroga i novoga daje zanimljiv osjećaj svakom gostu. Ljepota cjelokupne prirode od koje zastaje dah nudi užitak oku, duši i tijelu. 

Travnik- najorijentalniji grad u BiH

Travnik, poznat kao najorijentalniji grad u BiH, je smješten u dolini rijeke Lašve okružen Vlašićem i planinom Vilenicom. Travnička tvrđava je najimpresivnija tvrđava u Bosni i Hercegovini svih vremena. Iz Otomanskog vremena ostale su sačuvane i mnoge džamije, ulične česme, te druge orijentalne građevine interesantne posjetiocima vezirskog grada. Tu su Sahat-kula, Sunčani sat,  Jeni dzamija, Šarena dzamija, turbe. Pored planine Vlašić, turističku atrakcije u ovom gradu predstavlja i Plava voda. 

Jajce-grad bosanskih kraljeva

Sami put do Jajca, dakle kanjon od Donjeg Vakufa, je doživljaj za svakog putnika. Ovdje je dobra turistička tura zagarantovana. Vodopad u Jajcu je najposjećenija atrakcija. Star je preko deset hiljada godina i prirodni je vodopad. Jajce ima 29 nacionalnih spomenika. Sve su posjećenija i Plivska jezera, gdje se nalaze milinčići, koji su izgrađeni prije 400 godina.Tu je i Mitrej, hram boga Sunca - Mitre, koji je star 1800 godina. 

Mostar-svaki novi prelazak stvara novi užitak

Sigurni smo da Mostar ne treba mnogo predstavljati, i sigurno znate da je Stari grad oduvijek bio glavna atrakcija ovog grada. Jednodnevni obilazak je dovoljan da se posjeti većina turističkih znamenitosti. Bez obzira koliko puta ste prekoračili Stari most, svaki novi prelazak ponovo stvara neki novi užitak. Izvorište Bune je jedno od najvećih i zasigurno najljepših u Evropi.

Svaki bh. grad nudi neku posebnost, građevine, znamenitosti, dobru hranu, lijepu prirodu, etno sela, i sigurni smo da se nećete pokajati ako se ovaj put možda odlučite za malo drugačiju proslavu Prvog maja. 

(Alen Avdić) 

1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.