26.4.2017. 15:56
1
"Evropski izaslanik za BiH je pio rakiju sa Mladićem. To je pokazatelj evropske politike u BiH"
Kažu da je prijatelj najveće bogatstvo. Valjda to objašnjava i stanje u kojem se naša zemlja nalazi.

Kako svaki drugi Bosanac zna kazati 'Imam raju', tako se i naši političari nadmeću u izjavama koja država je najbolji prijatelj BiH. Jedni bi rekli Turska, drugi tvrde da nam je EU spas. No, pošto se Bosanac na kraju za pomoć uvijek obratiti nekome koga tek površno poznaje, jer ga je 'raja' iznevjerila,  tako bude i sa državama u koje se naši lideri zaklinju. 

Kažu i da čovjek uči na greškama, no mi se izgleda nikada opametiti nećemo. Prijatelj nam je svako ko nam uputi lijepu riječ, bez da smo razmislili kojim povodom nam je upućuje. Jednostavno volimo da nam laskaju, pa nek uzmu sve što im treba. EU nam je sada kažu najbolji prijatelj. Bitni smo im, a i oni nama, navodno. 

"Bitni smo EU zbog svog geopolitičkog položaja. A svako svoje odnos regulira prema svom interesu. Ne znam zašto bi neko nama, zbog nas, htio da pomogne. Strani dužnosnik se u našoj zemlji ponaša onako kako mu diktira onaj koga je postavio. No, ako gledamo čisto politički, našoj zemlji je garantiran opstanak jedino ako uđemo u Evropsku uniju, jer se tu moramo znati ponašati. To je na neki način pitanje opstanka države, a ekonomski također ima podsticaja. Nas oba ta uslova tjeraju da idemo u EU"
, kaže za Source profesor Hasan Muratović. 

Dakle, jasno je da EU ima cilj, i nije ga teško prozrijeti, ali raja smo, jer oni nama trebaju, bez obzira što druge zemlje bježe glavom bez obzira. 

"Ja nisam uopšte siguran u to koliko je Evropa u ovom momentu bitna za našu zemlju. Nisam siguran da politika koju ovim trenucima vodi Evropska unija u BiH je u interesu naše zemlje. Ja vidim da se pod zastavom EU ovdje pokušava vršiti daljnja teritorijalna podjela i to putem Dragana Čovića, HDZ-a i zvaničnika Evropske unije. Ono što BiH u ovom trenutku ima od Evrope je samo šteta", navodi za Source Emir Suljagić iz Građanskog saveza. 

Da Evropska unija, odnosno njeni zvaničnici, pokušavaju na sve načine našoj zemlji svezati ruke i noge, kako bi realizovali svoje planove, najbolje to govori ponašanje Larsa Gunnara Wigemarka, šefa Delegacije EU u BiH i specijalnog predstavnika EU u BiH, koji zbog ne usvajanja Zakona o akcizama, pokazuje svoju razočaranost. Pozvao je sve političke aktere u BiH da "ne zalupe vrata" prijeko potrebnim investicijama i reformama u našoj zemlji. Predstavlja nam kredite kao da gledamo TV reklame banaka u našoj zemlji. Sami će se krediti otplaćivati, čovjek bi pomislio. 

"Ja razumijem što je Lars Gunnar nervozan jer ta Reformska agenda ne ide u najboljem smjeru, jer je vjerovatno čovjek bio sebi zacrtao neki posao u Briselu i sada ovo kad propadne, nema ništa od toga posla. Pa će morati još jedan svoj mandat da provede u nekoj zemlju, koju kao ni BiH ne smatra dostojnom svog prisustva. Riječ je ovdje samo o nekoliko službenika EU koji ne vide dalje od svoje kancelarije", kaže Suljagić. 

Predstavnica Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini i Evropski komesar za proširenje Johannes Hahn, ponovili su svoju opredjeljenost za reforme, odnosno rekli da niko neće stajati na putu reformi.

"Ma dajte molim vas. Ne želim koristiti neke teške riječi. To je dvoje birokrata bez ikakve jasne vizije, bez ikakve jasne politike. Evropska unija nije u mogućnosti odgovoriti na promjene koje se dešavaju u međunarodnom poretku", priča Suljagić. 

Pored mnogih nadmetanja, ko nam je iskreniji prijatelj, i pitanja da li nam ja put u EU dobra solucija ili ne, profesor Muratović smatra da mi, koliko god se zalagali za nekoga, ipak nemamo prijatelja. Pita se koja je to država s kojom mi imamo tri puta godišnje sastanak, te pozive na neke događaje, o bilo čemu, koja se na bilo koji način istinski zalaže za ovu zemlju. Gdje to naši premijeri idu i ko ih zove, kaže Muratović.

Nije Suljagić u krajnjoj mjeri protiv svega što EU podrazumijeva, ali treba to kaže sagledati sa svakog aspekta i ne vjerovati samo riječima. Nismo do sada ništa dobili od laskanja. 

"Ja ne kažem da nije dobro za naše mljekare da mogu izvoziti u Evropu, ali vi sami znate koliko je dugo trebalo za to, kao što znate i koliki je pritisak EU vršila na našu zemlju da bi hrvatski proizvodi mogli ovdje da prođu bez carina. Imamo mi i drugih partnera i prijatelja, koji su se dokazali kada je najviše trebalo, kao što su SAD i Turska. Evropa ni tada nije činila ništa. Da podsjetim, da je prvi evropski izaslanik za BiH  Carl Bildt 16. jula 1995. godine u Dobanovcima kod Beograda pio rakiju sa Mladićem i Miloševićem, dok su u istom tom trenutku, 200 kilometara zapadno, kod Kozluka, ubijene hiljade zarobljenih muškaraca iz Srebrenice. Carl je zato nagrađen mjestom prvog visokog predstavnika u BiH. To je najilustrativnija mjera evropske politike u našoj zemlji", kaže Suljagić.

Kako god, Gunnar je čini se shvatio koliko je naša vlast nesposobna, nepismena i labilna, pa ne odustaje s uvjeravanjem da je svaki korak vlade stepenica naprijed, a oni ga u tome slijede kao ovce kojima se posipa zob. Već se osjeti veliki napredak u našoj zemlji tvdri Gunnar i samo nam trebaju te milijardice da budemo kao Švicarska. Što bi rekla ekonomistica Svetlana Cenić 'Na čemu si čovječe, ko ti je diler?' 



No, bolje je postaviti pitanje 'Na čemu si Fadile, ko ti je diler?' Novalić kaže da ako akcize prođu, slijedi harmonija u zemlji. Kaže da je u zadnje dvije godine zaposleno 50 hiljada ljudi. 

Ili 'Na čemu si Zvizdiću?'. Na čemu ste svi vi koji bez imalo razuma radite i govorite sve što vam stranci kažu, bez obzira koliko to štete donosilo narodu, pa i vama samima.

(Alen Avdić)

 

EUBiH
1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.