5.6.2017. 18:30
9
"Nek' vas pojedu žive, ne pada nam na pamet sad hvatati nekakve zmije"
Baš kao što vrijedi za naše zdravstvene ustanove, da možemo umrijeti dok dočekamo pregled, tako nam dođe i sve ostalo rekao bih.

Jučer su građani sarajevskog naselja Čengić Vila uz stambenu zgradu primijetili leglo zmija, te tako uspaničeni pozvali sve one koji su nadležni za ovu problematiku, no niko se nije pojavio na lokaciji. 

'Nedjelja je, nek' vas pojedu žive, ne pada nam na pamet sad hvatati nekakve zmije', pomislili su dežurni i nastavili drijemati. 

Nije ovo prvi put da ljudi moraju sami rješavati probleme za koje drugi uzimaju jako dobre plate. No, opet se čovjek pita je li moguće da je o svemu obavještena policija, veterinarska stanica i KJKP Rad, a da baš nijedna institucija ne reaguje. Trostruki bezobrazluk. 

Nije da su zmije neuobičajena pojava u toku ljetnih mjeseci, ali nije prirodno da leglo zmija gmiže usred grada, na lokaciji gdje hodaju mala djeca i gdje se odvija život. No, nikoga izgleda nije briga hoće li nečije dijete završiti u bolnici s ujedom, i možda zbog toga izgubiti nogu ili život. 

Dok se odgovornost za ove probleme prebacuje od ustanove do ustanove, na istoj lokaciji će vjerovatno pojaviti još veći broj zmija. Policija kaže da to nije njihov posao. Veterinarska inspekcija upućuje na KJKP Rad. 

Nakon što vas nekoliko puta usmjere na nekog drugog, čovjek i zaboravi problem zbog kojeg ih je kontaktirao. I dalje je mnogim građanima nejasano ko je uopće odgovoran za ovu problematiku. Kao i u slučaju napad pasa lutalica, kao možda i najvećeg problema u glavnom gradu BiH. 

Na stranici kantonalne uprave za ispekcijske poslove stoji podatak kome se možete obratiti ako vas napadne pas, i ako primijetite neke druge nepravilnosti. 



Dakle, sve što želite prijaviti inspekciji, to možete učiniti do 15 sati. Ako vidite zmije u 16 ili 17 sati, onda se borite sami s njima. Ili će vas vjerovatno uputiti na KJKP Rad, kao što su nama kazali iz veterinarske stanice.

"Mi nemamo ništa sa zmijama, to vjerovatno radi KJKP Rad. Oni su zaduženi i za napad pasa. Njih građani pozivaju, oni dolaze na lokaciju i hvataju agresivne pse, te ih onda dovoze nama za naredni korak. Dakle, sve je na njima", rekli su nam iz 'Veterinarske stanice Stup'. 

A kada vam kažu da je sve na KJKP Rad, onda možete zaboraviti na ažurnost i reakciju kada je to najpotrebnije. Ova ustanova najbolje oslikava stanje u državi. Kao što se u jednom filmu kaže 'Štite orlove, pse, razne štetočine, samo čovjeka maltretira kako ko stigne'. Upravo ova rečenica opisuje našu svakodnevnicu. Psi i zmije imaju više prava od jednog građanina. Da je  KJKP Rad još jedna ustanova koja služi za uhljebljenje rodbine i poslušnika, jasno to pokazuju svojim neradom u više primjera. Prvi dokaz neodgovornosti je upravo neodgovaranje na pozive, iako je broj ostavljen za vanredne slučajeve, dakle trebali bi biti na usluzi ljudima svakodnevno, jer su za to plaćeni. No, broj KJKP Rada koji vidite na stranici kantonalne ispekcije, pozvali smo čak pet puta, i nismo uspjeli ostvariti kontakt.  Drugim riječima-snalazite se sami ili zovite naredna tri dana. 

O djelovanju Rada smo pisali i ranije. Sjetimo se slučaja kada smo dobili pritužbe građana vezano za slučaj sa podzemnim kontejnerima u naselju Hrasno. Jedan od stanara nam je kazao da je smeće razbacano  pored kontejnera, da su kontejneri puni, a da službe ne prazne redovno i da sav otpad voze istim kamionom, tako da je uzaludno odvajanje smeća. O ovom problemu, iz KJKP Rad su nam tada kazali kako nije istina to što građani navode. Kazali su kako imamo neodgovorne pojedince, koji ne žele da izvrše ubacivanje otpada u sam kontejner, nego su ostavili pored. Da bismo bili potpuno sigurni, ko u ovoj situaciji govori istinu, posjetili smo lokaciju gdje su postavljeni podzemni kontejneri. Kameru smo pozicionirali na području gdje nas građani neće primjetiti i potrošili jedan sat vremena kako bismo zabilježili pravu sliku. Snimak jasno pokazuje kako stanovništvo sasvim uredno odlaže svoj otpad, a s druge strane, KJKP Rad svoj posao ne obavlja kako treba, jer su stari kontejneri pretrpani, tako da dio otpada završi pored kontejnera njihovom krivicom.

Priču možete pogledati na ovom linku: Postavili smo kameru gdje je građani ne vide: Ovako stanovnici koriste podzemne kontejnere

Još jedan primjer njihovog nerada je i prijava koja je stigla u našu redakciju u martu mjesecu iz Dobrinje. U ovom naselju zabilježeni su zastrašujući prizori. Pronađeni su otrovani psi, a na livadi mišomor i meso.

"Iz firme RAD su kazali da nisu upućeni da se ovo dešava. Leševi pasa su stajali dva dana na livadi, jer služba nije htjela da dođe da ih pokupi. Na kraju su ih stanovnici bacili u kontejnere, što nije propisno, s obzirom da su otrovani. Djeca tu prolaze, to je katastrofa. Dva psa smo odnijeli u veterinarsku stanicu na analizu, pa pošto ih nismo mogli vratiti u tom stanju, pozvali smo KJKP RAD da ih odnesu. Oni su došli i naplatili odvoz pasa 45 KM. Ne mogu da vjerujem da neko ko nađe leš i pokuša pomoći, treba i da plati da se to ukloni. Trebali su izaći na teren, a nikad izašli nisu", rekla je Hana Hukara za Source. 

Priču možete pogledati na ovom linku: Zastrašujući prizori: Na Dobrinji otrovani psi, na livadi mišomor i meso

Sjetimo se i zime u glavnom gradu BiH. Problemi sa naslagama snijega svake zime i njihova rečenica 'Nismo ga očekivali', jasno pokazuje da oni rade samo onda kad im se da ustati.

Ovaj put su zmije bile u dvorištu zgrade, no šta mogu činiti bake i djedovi koji u svojim prizemnim kućama pronađu zmiju ili leglo njih. Upravo mi ovih dana doktorica u bolnici kaže da im je zmija ušla u prizemni kabinet i da ne smiju uopšte da uđu u prostoriju, niti znaju šta da čine. 

Mi smo zaista pokušali pronaći rješenje, i nadam se da vam barem ovaj podatak može pomoći, no sve ukazuje da ste vi ti koji trebaju da reaguju. Stanari zgrade na Čengić Vili su palili krpe i zmije su se razbježale, ali je drugi dan uočena jedna na livadi gdje se igraju djeca. Ljeto je, i njih će svako biti. No, šta se može učiniti, to je na vama. Da u prisustvu mog djeteta vidim zmiju ili bilo šta drugo, ja ne bih oklijevao, isto tako ni u slučaju ujeda i napada pasa. A možda bih uputio i petnaest poziva Radu, na sve moguće telefone u ovoj instituciji. No, vama neću kazati ni ubijte, ni čekajte službe. Već svi imamo dovoljno iskustva sa nefunkcionisanjem sistema, da nam svakako preostaje da sami rješavamo probleme, pa bujrum, ionako smo mi krivi za ovo što nam se nudi. 

(Alen Avdić)

 
9
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.