19.6.2017. 14:38
0
Risto i Hasib su ratovali jedan protiv drugog. Srbina su njegovi ranili, a Bošnjak mu je dao kuću da živi
U vrijeme kada političari u našoj zemlji više nego ikad potenciraju nacionalnu netrpeljivost i mržnju među narodima, a sve u cilju dolaska na određene pozicije u vlasti i opstanka na istim, građani pokazuju da mi jednostvno moramo živjeti zajedno, sviđalo nam se to ili ne.

No, priča iz Gračanice kod Tuzle, govori i o nečemu snažnijem od onog da moramo. Risto i Hasib su Bošnjak i Srbin, musliman i pravoslavac, invalid prve i invalid druge kategorije. Ratovali su na različitim stranama, a danas jedan drugome spašavaju život. 

"Ja sam rođen u Donjoj Lohinji, a Risto Stanković u Gornjoj. Isto selo, razlika je u samo nekih 500 metara. Mi se znamo godinama, još od prije rata. Tokom rata su izbjegli svi Srbi iz tog sela, no nakon rata on se vratio na svoje ognjište. Međutim, zadesio ga je belaj. Njegova obnovljena kuća se srušila. Kao da si je presjekao motornom pilom. Obnovom nije urađena kako treba i srušila se. Ja sam mu izašao u susret i dao svoju kuću, to jest vikendicu, da živi u njoj",
kaže za Source Hasib Salkanović iz Gračanice. 

Risto se rastao sa suprugom. Ima dvije kćerke, koje žive u Doboju, i dva sina, ali niko ne zna u kakvom su kontaktu, jer ih nikada ne spominje. 

"On je ratni vojni invalid Vojske RS-a i ima neka primanja. Nije baš da ga mi hranimo. Ponekad mu mi od kuće ponesemo da pojede nešto. Ono što mi jedemo, toga i njemu ponesemo kad pođemo na vikendicu. Moja supruga mu napravi hrane za tri dana. Čovjek je imao kuću i sada nema apsolutno ništa. Nijednog aparata nema. Ostao je samo sa jednim gaćama doslovno", priča Salkanović.