27.6.2017. 14:08
1
Hajra Ćatić o presudi: Ovo je strašno. Svi su na strani agresora
Nakon što je Okružni sud u Hagu utvrdio u drugostepenoj presudi da je Holandija djelimično odgovorna za smrt blizu 300 muslimana u Srebrenici, presudu je za naš portal komentarisala Hajra Ćatić, iz Udruženja 'Žene Srebrenice'.

Razgovor možete poslušati u videu iznad. 

U prvostepenoj presudi sud je presudio djelimično u korist žrtava i to na način da je Vlada Holandije odgovorna za smrt muškaraca koji su se nalazili unutar UN-ove baze u Potočarima u julu 1995, u vrijeme kad je počinjen genocid u Srebrenici. 

Ujedinjene nacije (UN) uživaju imunitet od krivičnog progona, pa se presuda se smatra izuzetkom. 

Vlada Holandije je proglašena odgovornom za smrt samo onih osoba koje su se za vrijeme pada Srebrenice zatekle unutar UN-ove baze, ali ne i za muškarce koji su se nalazili oko baze, kao ni za one koji su put od sigurne smrti pokušali naći u šumama uputivši se na ono što će kasnije postati poznato kao Marš smrti.

Presuda je sramna, poručuju žene iz Srebrenice.

(Alen Avdić)

 
1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.