5.9.2017. 13:18
12
"Drogu mi je dostavljao policajac, uzimali smo to u policijskom automobilu"
I dalje se traga za zatvorenikom Amelom Sejfovićem, koji je pobjegao iz Kazneno-popravnog zavoda u Sarajevu.

U Sarajevu i Zenici uhapšeno je šest osoba za koje se sumnja da su Sejfoviću pomagale u izlasku iz KPZ Sarajevo. Četvorica uhapšenih pomagača, čuvari KPZ i medicinski tehničar, su predani u nadležnost Kantonalnog tužiteljstva. Preostala dvojica uhapšenih, nalaze se u MUP-u KS, u čijoj će nadležnosti biti u okviru zakonskih 24 sata. 

Zatvorenik Amel Sejfović je u nedjelju oko 14 sati uz pomoć nekolicine službenika, a nedugo nakon toga u sarajevskom naselju Ciglane pronađen je motocikl koji je koristio prilikom bijega. Sejfović je bio optužen za pokušaj ubistva Davora Milića 2009., za oštećenje tuđe stvari 2013., te za pljačku Raiffeisen banke u sarajevskom naselju Ilidža 2015. godine kada je poginuo biciklista Kemo Bašić. 

Dok iz policije navode kako se intenzivno traga za bjeguncem, građani sve manje vjere imaju u rad sigurnosnih organa, jer ni na jednom izlazu iz Sarajeva nije zabilježeno policijsko auto odmah poslije bijega. S obzirom da nam je politika preuzela kompletnu svakodnevnicu, čovjek se nada da barem policija djeluje u skladu sa pravilima, no sve je manji broj onih koji još uvijek smatraju policiju vrijednom i poštenom. 

Iako će policijske službe kazati da su stanovništvu na raspolaganju 24 sata, svako do nas vidi da to nije istina. Svaki incident u našem kvartu primorani smo sami rješavati. Jedina sigurna njihova djelatnost je postavljanje radara i čekanje žrtava za naplatu. Tu im nije potrebno sve ono što svaka policija svijeta zahtijeva, fizička sprema, pamet i hrabrost, pa tako se parkiraju u blizini nekog restorana i vrebaju one kojih se ne plaše. Razlog ovako haotičnog stanja je zasigurno nespremnost i ne znanje. 

"Ja sam kao pripadnik bivše policije završio školu na Vracama i držali smo se pravila i zakona. Bilo je više čitanja, pravila i rada. Sada je glavna politika. Mi smo imali priliku sa starješinama družiti se, razgovarati, a sada su starješine nedostupne i previše su u nebesima. Ja kada sam bio priman na Vracama, ispred nas je sjedilo 20 ljudi u komisiji. Po petnaest nas je ulazilo u šorcu i postroje nas. Zatim nam kažu da se okrenemo, skinemo donji veš, tako goli se moramo opet okrenuti, i onda nam kažu broj 15, 17, 20 soba broj 105. a vi ostali možete ići kući. Odmah se znalo ko je sposoban. Nije mogao biti policajac nizak, predebeo, kao sada što imamo sa 120 kila. Svake sedmice smo imali nastavu i vježbe. Sada toga nema. Mi ne možemo imati policajca bez škole i dobre spreme. Ja se ne bojim nijednog kriminalca",
kaže za Source bivši policajac Dedo Peljto. 

Sigurno nam ne nedostaje mladih, pametnih i spremnih, no  takvi od debelih sinova i unuka naših stranačkih uhljeba ne mogu dobiti priliku da časno i pošteno čuvaju grad i ljude. 

"Ja sam imao ambiciju da moj sin nastavi mojim stopama, i on je imao veliku želju za tim, no vidjeli smo da ne može. U redovima policije se dešavalo sve i svašta. Moje dijete je reklo da zna kako taj neki koristi narkotička sredstva i ostao je u policiji, a moj sin nije nastavio dalje da bi bio primljen u redove policije", navodi Peljto.

Da ovo nije laž, navešću i jednu informaciju koju mi je dao bivši ovisnik o heroinu, a koji je sada uposlenik jedne komune u našoj zemlji i pomaže drugima da se izliječe.

"Drogirali smo se gdje smo stigli. Drogu mi je čak dostavljao policajac. Znam da mi ne vjeruješ, ali mi smo uzimali heroin u policijskom autu. Kunem ti se"
, kaže mi sagovornik. 

Još jedan pokazatelj nerada sigurnosnih organa je i ubistvo od prije par mjeseci u Otesu na Ilidži, kada je ubijen 38-godišnji Anes Mešić, gdje se za maloljetnicima tragalo četiri dana. 

"Malo je policije da pješači, da obilaze ulice, da pričaju sa građanima, da vide ima li problema u kvartovima, da primijete nešto sumnjivo. Sve je na papiru. Evo i ja gdje boravim nikada nema policije. Samo ih primjetiš nekad kada prođu automobilom. Neće se ništa promijeniti dok se ne iskorijeni politika iz policijskih redova, a to nije moguće jer od pomoćnika do komandira su svi postavljeni od stranke i politike, tako da se oni moraju držati onoga što stranka nalaže. Kažem odgovorno da je u našim redovima sada mnogo babine i mamine djece", priča Peljto.

Mladiće sa Ilidže su hapsili par dana, Sanjinu Sefiću koji je ubio dvije studentice automobilom su dozvolili da pobjegne iz zemlje, a ubica mladića Dženana Memića još ni nakon godinu i više nije pronađen. S druge strane, državljanku SAD-a su uhapsili istog momenta kada je podigla srednji prst šefu države. Dakle, politika je ipak na prvom mjestu. Ako kriminalac ima bilo koga bliskog u politici onda je siguran. Pošteni građani nek se čuvaju sami. 

 (Alen Avdić)
12
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.