18.12.2017. 19:41
3
"Nama su puno dva entiteta, a kamoli treći. Čović i Dodik su ozbiljna prijetnja, a direktno je SDA prepustila resurse Čoviću"
Nije dugo trebalo Draganu Čoviću da ponovo izazove oštre reakcije javnosti svojim političkim djelovanjem.

Tek nekoliko dana je prošlo od incidenta u Beogradu, a Čović novim medijskim nastupom ponovo unosi tenzije i nemir među ljude. 

Gostujući na jednoj hrvatskoj televiziji, Čović je rekao kako već više od deset godina traži put za hrvatski narod u BiH. 

"Predlagali smo četiri teritorijalne, federalne jedinice. Treći entitet je danas ozbiljna mogućnost za BiH. Bez tri konstitutivna naroda nema Bosne i Hercegovine", rekao je Čović.

Ovom izjavom, i onom u kojoj je  Milorada Dodika okarakterisao kao vrlo mudrog političara i čovjeka, Čović je zgrozio stanovništvo BiH, ali i mnoge građane Hrvatske.

I bivša premijerka Hrvatske Jadranka Kosor oglasila se nakon intervjua predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dragana Čovića.

"Dodik o ratnom zločincu Mladiću kaže da je heroj a Čović o Dodiku da je bolji čovjek no što ga mediji prikazuju. Za ovaj dan je previše"
, napisala je Kosor na Twitteru.

Bez obzira što je demantovan više puta na ovu temu, Dragan Čović je izjavio da je treći entitet realna mogućnost za BiH i da o tome treba razmišljati.

“Ja mislim da bi to bilo rješenje koje bi bilo prihvatljivo svima. Hoće to biti kroz tri entiteta ili šest. Dogovor triju naroda mora postojati, o rješenjima moramo maštati, ali dogovora će biti", rekao je Čović.

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BIH na ove njegove navode kaže: 

"Stav SAD o ovom pitanju je poznat i ostaje nepromijenjen. SAD su posvećene principima Dejtonskog mirovnog sporazuma – Bosni i Hercegovini kao demokratskoj, multietničkoj, suverenoj i nezavisnoj državi sa dva entiteta, tri konstitutivna naroda, te sa neupitnim teritorijalnim integritetom. Mi odlučno odbacujemo bilo kakvu daljnju geografsku podjelu BiH, uključujući i mogućnost formiranja trećeg entiteta, te se snažno protivimo reorganizaciji zasnovanoj na etničkim principima", navodi se u reakciji ambasade SAD-a u BiH.

O Čovićevim istupima i želji za trećim entitetom, razgovarali smo sa Jerkom Ivankovićem-Lijenovićem, liderom stranke "Radom za boljitak"

Razgovor možete poslušati u priloženom videu.

(Alen Avdić)

3
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.