21.12.2017. 15:41
2
"Teško je shvatiti da neko uđe među nenaoružane civile da ih kolje, da im otkida dijelove tijela, muči i mrcvari, a to su radili"
Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), postupajući po naredbi Tužilaštva BiH, na području općina Kakanj i Ilijaš uhapsili su šest osoba zbog ratnog zločina.

Uhapšeni su pripadnici TO i Armije R BiH, osumnjičeni za ratni zločin nad najmanje 30 žrtava srpske nacionalnosti na području Ilijaša, u junu 1992. godine. 

Uhapšeni su Turudić Teufik, rođen 1960. godine u Kaknju, Bešlija Mirsad, rođen 1964. godine u Ilijašu, Bešlija Nusret, rođen 1962. godine u Ilijašu,  Bešlija Mirzet, rođen 1968. godine u Sarajevu, Spahić Hamdija, rođen 1960. godine u Ilijašu, Sikira Senad, rođen 1959. godine u Kaknju. 

Kako se navodi u optužnici, oni su u svojstvu zapovjednika i pripadnika struktura TO i Armije R BiH iz Kaknja, Ilijaša i Breze, 10.06.1992. godine sudjelovali u napadu na selo Čemerno  nastanjeno stanovništvom srpske nacionalnosti.

Tokom tog napada, ubijeno je oko 30 osoba srpske nacionalnosti, oba spola, među kojima je najmlađa žrtva imala 16 a najstarija više od 80 godina, među kojima je bilo i oko 10 žena. 

Osumnjičeni su privedeni postupajućem tužitelju, koji će ispitati osumnjičene, te nakon toga donijeti odluku o prijedlozima za mjere pritvora, mjere zabrane i ostalim aktivnostima u skladu sa zakonom.
Jovan Damjanović, čija je uža porodica, uključujući majku i brata, stradala u napadu na Čemerno, rekao je da se dugo čekalo na hapšenje osumnjičenih zločinaca.

"Sve se znalo, i ko i šta i imenom i prezimenom, ali bolje ikad nego nikad",
izjavio je Damjanović za Srnu. 

Mirjana Ćabo iz Organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Istočno Sarajevo pozdravila je hapšenje šestorke.

"Na ovo se godinama čekalo, a sad se nadamo da procedura u pravosuđu BiH u ovom predmetu neće biti duga kao u nekim drugim slučajevima kada su procesuirani počinioci zločina nad Srbima. Moći ćemo na ploči na spomen-obilježju u Čemernu da napišemo da je riječ o ratnom zločinu, što su nam lokalne vlasti u Ilijašu uskratile 17. septembra 2007. godine",
istakla je Ćabo za Srnu. 

Vaso Elez, sekretar Boračke organizacije RS Istočno Novo Sarajevo, rekao je za Nezavisne da  zločin u Čemernu predstavlja jedan od najtežih zločina nad žrtvama srpske nacionalnosti na području Ilijaša i okoline. 

"Za normalnog čovjeka to su potpuno nepojmljive stvari. Teško je shvatiti da neko uđe među nenaoružane civile da ih kolje, da im otkida dijelove tijela, muči i mrcvari, a to su radili",
kazao je Elez za Nezavisne.

Osumnjičeni se terete za krivična djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika, organizovanje grupe ljudi i podstrekavanje na učinjenje krivičnih djela ratnih zločina, te protivpravno ubijanje i ranjavanje neprijatelja i povrede zakona ili običaja rata.

Tokom ovog mjeseca dogodilo se još jedno hapšenje zbog zločina nad ljudima srpske nacionalnosti, na području Konjica. 

Uhapšeni su nekadašnji dužnosnici struktura Armije BiH, TO i MUP-a u Konjicu, osumnjičeni za zločine nad više desetina žrtava srpske nacionalnosti u Bradini, Konjicu i drugim mjestima.

Među navedenim zločinima, obuhvaćena su ubistva, mučenja, silovanja, zlostavljanja i progoni žrtava, a uhapšeni su Šefik Nikšić (1945) iz Konjica, Adnan Alikadić (1962) iz Konjica, Mitko Pirkić (1962) iz Konjica, Safaudin Ćosić (1974) iz Konjica, Cakić Muhamed (1968) iz Konjica, Ismet Hebibović zvani Broćeta (1956) iz Konjica, Redžo Balić (1952) iz Konica, Hamed Lukomirak ((1971) iz Konjica, Almir Padalović (1968) iz Mostara, Sead Jusufbegović (1941) iz Konjica, Senadin Ćibo (1967) iz Konjica, Agan Ramić (1962) i Esad Ramić (1966) iz Konjica. 


(Alen Avdić)

2
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.