22.12.2017. 18:22
9
"Mislim da Dodik ima psihičkih problema i treba pod hitno neku terapiju"
Ako neko od političara u ovoj zemlji zna da zaintrigira i izazove reakciju, onda je to zasigurno Milorad Dodik.

No, o tome koliko su njegovi potezi smišljeni, ciljani, kazat će oni koji znaju zašto se ovako ponaša. 

Novim komentarom, da Oružane snage BiH više neće učestvovati u obilježavanju 9. januara kao Dana Republike Srpske, i da Srbe koji su u ovim snagama ne doživljava kao svoje, naljutio je ministra Dragana Mektića.

"To je ispad, glupost, još jedna u nizu. Kao ne doživljava Srbe u Tužilaštvu, u institucijama, u Istočnom Sarajevu, izgleda samo članove SNSD smatra Srbima. Pošto su kod njega lopovi, profiteri, pljačkaši, onda bismo mi trebali biti varvari da bi bili naši. Ta kriminalna slika oko njega su Srbi po njegovom. Ne može biti niko drugi, ako nije pripadnik njegove skete, koja je uništila i ojadila ovaj narod. Stvara podjele među samim srpskim narodom. Ja sve Srbe doživljavam kao časne i poštene, koji rade svoj posao i teškom mukom izdražavaju svoje porodice i školuju djecu. Na takav način ponižavati ljude, to se još nije vidjelo", kaže za Source ministar Mektić.



Emir Suljagić iz Građanskog saveza pozdravlja posljednji Miloradov istup, jer smatra da svakako nema pravo na obilježavanje nečega što ustav ne dozvoljava. 

"Dodik je to i najavio. On je odmah nakon 9. janura rekao kako će ove godine postrojiti neku jedinicu veterana, no vidim da to nisu veterani nego neka jedinica policije. Ja to pozdravljam. Oružane snage BiH ne treba da obilježavaju dan koji za više od polovine stanovništva ove zemlje predstavlja dan kada je započeo napad na BiH i poduzeti finalni koraci za ono što će kasnije biti genocid nad bošnjačkim stanovništvom. Ono što također može značiti ova njegova odluka je da će Dodik 2018. godine krenuti u malo ozbiljniju eskalaciju. Ne znam u kom pravcu će ići, ali znam da će 2018. pokušati na krilima neke eskalacije probati dobiti i naredne izbore",
navodi Suljagić za Source.

Dodik je najavio kako će i dalje slaviti 9. januar, da će postrojiti veterane i ono čime raspolaže, jer želi da narod shvati da je RS spremna da se brani.

"Ma šta će on braniti. Nije branio kad je trabalo, a kamoli sada. On samo tom ratnom huškačkom politikom proizvodi strah, jer misli da može homogenizovati oko sebe i svoje tajkunske partije nešta. On vidi svoj kraj i više ne bira sredstva misleći da se očuva na političkoj sceni. Ja mislim da su to njegovi problemi psihičke prirode i da on ima ozbiljan problem. Ako je imalo dobronamjeran prema sebi i drugima, treba pod hitno neku terapiju", kaže Mektić.

On je pozvao sve Srbe da 9. januara istaknu zastave RS-a i da bude proslavljena sloboda.

"Dodik od dolaska na vlast 'čačka mečku', ali svako zna da ne možete mečku čačkati dovijeka. Jednog dana će se mečka probuditi i moj je strah da će Dodik između silaska sa vlasti i nasilja izabrati nasilje. Mislim da je ovo korak u tom smjeru. Ovo je korak u smjeru stvaranja situacije u kojoj će jedina alternativa njegovom odlasku s vlasti biti nasilje", navodi Emir Suljagić.



Milorad je ovim putem kritikovao i Mladen Ivanića, koji je prošle godine na obilježavanju 9. januara postrojio pripadnike Oružanih snaga BiH.

"3. Republika Srpska puk trebao je da se postroji u čast Dana Republike Srpske, ali je Ivanić tražio da se postrojavaju u njegovu čast, kao da se slavi njegov rođendan", kazao je Dodik, dodavši da svojim kukavičlukom Mladen Ivanić je pokazao strah od Bakira Izetbegovića, zaboravivši da su naredbom bošnjačkih članova Predsjedništva BiH, počasne jedinice 2. Pješadijskog puka postrojavane na sahrani Alije Izetbegovića, koga je Haški tribunal sumnjičio za ratne zločine, kao i na sahrani osuđenog ratnog zločinca bošnjačkog generala Rasima Delića.

"Milorad Dodik nema pojma o čemu priča. Ne postoji jedinica drugog ni trećeg puka, nego postoji jedinica Oružanih snaga BiH. Dodik ili je glup ili laže svjesno kad o tome priča. Bolje mu je da priča o onome o čemu zna ponešto, ili neka plati nekoga ko o tome nešto zna i nek' ga posavjetuje. Ivanić je prošle godine prekršio Ustav BiH, Zakon o odbrani, time što je postrojio jedinicu bez zajedničke odluke Predsjedništva BiH. Jedini razlog što neko nije završio u zatvoru je taj što Bakir Izetbegović, odnosno to Tužilaštvo, koje je jedna kolekcija karijerica kakav se nije pokazala u historiji ove zemlje, nisu imali ni mrvu profesionalnog ni ljudskog integriteta da idu do kraja u toj borbi. To je jedini razlog što neko nije završio u zatvoru", kaže Suljagić.

Podsjećamo, Ustavni sud BiH proglasio je neustavnim obilježavanje 9. januara kao Dana RS-a. Uprkos tome, vlasti iz manjeg bh. entiteta nastavile su praksu obilježavanja, a pravosudni organi države BiH do sada nikoga nisu procesuirali zbog toga.

(Alen Avdić)

9
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.