25.12.2017. 14:23
0
Hoće li se dogoditi 'Dejton 2'? SAD se zasigurno vraćaju u BiH
Ovih dana je američki kongresmen i nekadašnji gradonačelnik Daytona Michael R. Turner pisao američkom državnom sekretaru Rexu Tillersonu ukazujući na prijeku potrebu da se Sjedinjene Američke Države okrenu regiji Balkana i preuzmu vodeću ulogu u procesu pomirenja, predloživši potpisivanje "Dejtona 2".

"Obilježili smo 22. godišnjicu potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, dogovora koji je okončao višegodišnje krvoproliće i stvorio preduslove za trajni mir u Bosni i Hercegovini. U to vrijeme bio sam gradonačelnik Dejtona i iz prve ruke svjedočio kako američka diplomatija za istim stolom okuplja suprotstavljene strane. Sada je ključni period za regiju i SAD moraju ponovo preuzeti vodstvo i pomiriti suprotstavljene. Srbi, Bošnjaci, Hrvati i ostali samo putem američkog liderstva mogu živjeti zajedno u miru i osigurati slobodu i jednaka prava svim narodima. Ne smijemo dozvoliti da taj ionako nestabilan region sklizne u nered jer protivnici demokratije jedva čekaju da iskoriste haos", rekao je Turner.

Dodao je naglasio kako je budućnost Bosne i Hercegovine krucijalna ne samo za Balkan, već i za Euroaziju.

"Radi se o izuzetno ozbiljnom američkom političaru, a koliko je ozbiljan u utjecajan političar govori i činjenica da je predsjedavao parlamentarnom skupštinom NATO-a. Tu sva priča počinja i završava kada je u pitanju relevantnost kongresmena Turnera",
kaže za Source Saša  Magazinović, zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, koji Turnera lično poznaje. 

Turner je dodao da aktuelni Izborni zakon nije u skladu s Ustavom u pogledu etničkih manjina, tako da Parlament BiH mora brzo osigurati izmjene tog zakona do izbora u oktobru 2018. godine. 

Predložio je da SAD budu domaćini potpisivanja nove verzije Dejtonskog sporazuma.

"Ja prije svega vidim da mi pokazujemo svoju političku neozbiljnost svojim reakcijama na prvu apriori prihavatajući ili apriori odbijajući inicijativu koja ne mora nužno da znači da treba doći opet u Dejton i pregovarati, nego može istovremeno da znači da se SAD trebaju angažovati ozbiljnijoj široj reformi koja će zahvatiti ne samo ustav BiH, nego i ključne zakone, prije svega one koji služe kao alat za borbu protiv kiminala i korupcije, što i jeste jedan od najvećih problema u BiH. Ono što Turner predlaže  je jedan značajniji angažman, a o konačnoj formi bi se vjerovatno razgovaralo prije same implementacije toga. Da će se SAD vratiti u ovu regiju i da je to već sada izvjesno, to vidi svako ko se imalo razumije u politiku",
navodi Magazinović.

Protivnici ove ideje pitaju se zašto SAD žele pomoći BiH i koji je njihov interese u svemu. 

"Jel ima neki razlog zbog kojeg bi SAD-u odgovaralo da ovdje ne bude stabilno i da ovo ne bude prosperitetna regija. Bojim se da mi obrćemo teze i da sa nepovjerenjem ulazimo u bilo čiju inicijativu da se napravui iskorak u ovoj regiji. Skloni smo tome da odmah krenu teorije zavjere. Ja mislim da u regiji ne postoji čovjek u regiji koji ne razumiju ulogu SAD u zvršetku ratnih sukoba na ovom području. Logično je da se pojavi inicijativa nakon godina stagnacije  da ista sila pomogne da se napravi sljedeći korak naprijed. S druge strane, ne treba zanemariti ni interes SAD-a u smislu zaustavljanja ruskog utjecaja koji raste u regiji, a u posljednje vrijeme i u BiH, pa čak i u Federaciji BiH. Razloga može biti mnogo, ali svako ko ima kapacitet da nam pomogne i želi, za mene je dobrodošao. No, ako mi sami sebi ne pomognemo neće nam niko pomoći", kaže Saša Magazinović.

Političari iz RS-a u startu odbacuju svako pominjanje 'Dejtona 2'. Kažu da je neprihvatljivo da se govori o "Dejtonu 2" i da ljudi koji govore o tome ustvari žele da nastane kriza u BiH.

"Ta priča o 'Dejtonu 2' je ustvari samo želja da ovdje nastane kriza. Oni koji se za to zalažu žele krizu i žele goru BiH nego što je danas imamo sa svim njenim problemima", rekao je Petar Đokić, predsjednik Socijalističke partije za medije.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik smatra da u BiH nema potrebe za "Dejtonom 2", nego da je potreban unutrašnji dogovor bez uplitanja stranaca. 

"Znajući kako djeluju ti kongresmeni i senatori u američkom sistemu, moguće je da se radi o nečijem lobiranju ili nešto slično"
, rekao je Dodik.

"U političkom smislu razumijem izjave političara iz RS-a da odbijaju, kao što znam u privatnom razgovoru kada nema novinara i kamera kažu kako nemaju ništa protiv da BiH postane članica NATO-a i da će se to desiti kad tad. Ali, vjerovatno je politički profitabilno tvrditi suprotno. Ja vidim priču o 'Dejtonu 2' kao jedan ozbiljan set ustavnih i zakonski promjena koje mogu ovoj zemlji dati jedan pozitivan implus", navodi Magazinović na kraju.

(Alen Avdić)

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.