27.12.2017. 16:37
0
Šta će se desiti ako Milorad Dodik dođe na mjesto člana Predsjedništva BiH?
Za Source.ba je govorio Mirko Pejanović, ratni član Predsjedništva BiH.

S Pejanovićem smo razgovarali o 'Dejtonu 2' i svemo onom što podrazumijeva ta inicijativa.

Ovih dana je američki kongresmen i nekadašnji gradonačelnik Daytona Michael R. Turner pisao američkom državnom sekretaru Rexu Tillersonu ukazujući na prijeku potrebu da se Sjedinjene Američke Države okrenu regiji Balkana i preuzmu vodeću ulogu u procesu pomirenja, predloživši potpisivanje "Dejtona 2".

"Obilježili smo 22. godišnjicu potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, dogovora koji je okončao višegodišnje krvoproliće i stvorio preduslove za trajni mir u Bosni i Hercegovini. U to vrijeme bio sam gradonačelnik Dejtona i iz prve ruke svjedočio kako američka diplomatija za istim stolom okuplja suprotstavljene strane. Sada je ključni period za regiju i SAD moraju ponovo preuzeti vodstvo i pomiriti suprotstavljene. Srbi, Bošnjaci, Hrvati i ostali samo putem američkog liderstva mogu živjeti zajedno u miru i osigurati slobodu i jednaka prava svim narodima. Ne smijemo dozvoliti da taj ionako nestabilan region sklizne u nered jer protivnici demokratije jedva čekaju da iskoriste haos", rekao je Turner.

Mirko Pejanović nam je objasnio zašto su političari iz RS-a u startu negativno opredijeljeni za ovu mogućnost.

Cijeli intervju s profesorom i političarem Pejanovićem možete pogledati i poslušati u priloženom videu.

 

Novinar: Alen Avdić

Snimatelj i montažer: Almir Biber

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.