4.1.2018. 16:43
1
Kakva to majka može ostaviti bebu u kontejner? Ona mora biti bolesna
Uhapšenu 39-godišnju B. Dž. iz Vogošće, koja je privedena nakon što je utvrđeno da je 31. decembra, nekoliko dana nakon poroda, ostavila svoju bebu u kontejneru u naselju Koševo, pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo predali su u nadležnost sarajevskog Kantonalnog tužilaštva.

"Osumnjičenoj koja je ostavila svoju bebu u kontejneru u naselju Koševo, određeno je 24-satno zadržavanje u prostorijama Tužilaštva KS, a nakon što je ispita glavni postupajući tužilac, odlučit će se o daljim mjerama koje će protiv nje biti poduzete", kaže za Source.ba Azra Bavčić, glasnogovornica Tužilaštva KS. 

Tridesetdevetogodišnjakinja je uhapšena jučer u porodičnoj kući u Vogošći, a na teret joj se stavlja krivično djelo napuštanje djeteta. 

B. Dž. koja osim ostavljene bebe, ima još dvoje djece, navodno je priznala šta je uradila, i za nju će najvjerovatnije biti zatraženo i psihijatrijsko vještačenje, kako bi se utvrdilo da li je u vrijeme počinjenja krivičnog djela eventualno bila smanjeno uračunljiva. 

Ostavljeno novorođenče koje je u nedjelju pronađeno živo u kontejneru u naselju Koševo, zbrinuto je na Pedijatrijskoj klinici KCUS-a i dobro je zdravlja, a u cijeli slučaj je uključen i Centar za socijalni rad Kantona Sarajevo.

Nadležne općinske službe socijalne zaštite utvrditi će gdje je najbolje u interesu djeteta da ide. Moguća je institucija, ali i hraniteljska porodica, ovisi o procjeni stručnog tima Centra. 

Kakva to majka može na minusima ostaviti novorođenče u kontejner, pitanje je koje smo postavili psihologu Marku Romiću.

"Mislim da normalna majka, normalna žena takvo nešto ne može uraditi. Hoću reći, da u ovom slučaju ova žena koja je ostavila bebu u kontejneru sa smećem ima ozbiljne psihičke probleme. Posebno u vrijeme u kojem je rodila i ostavila to dijete. Ne mogu zamisliti nikako da to nije osoba koja je mentalno bolesna", kaže za Source.ba psiholog Marko Romić.

Iz socijalne zaštite su također kazali kako treba identificirati osobu, utvrditi o kome se radi, kakvo je zdravstveno stanje, posebno mentalno stanje te osobe. Dok se građani pitaju kako je mogla pored svoje dvoje djece, treće ostaviti u kontejneru. Zar nije mogla bebu predati slubama ili ostaviti na pristojnijem mjestu, ako se nije mogla brinuti o njemu.

"To je razmišljanje normalnog čovjeka, a ona mora biti bolesna kada je ovakvo nešto učinila. Siguran sam da se radi o nekom mentalnom problemu. Ženu nisam vidio, ali sam taj postupak, to ne može uraditi normalna osoba", kaže Romić, kojeg smo podsjetili na slučaj u kojem je Mevlida Mujić, nastanjenan također u Vogošći, ubila bebu i bacila u kontejner 2014. godine, a za koju nisu utvrdili mentalnu zaostalost. 

"Ne mora uvijek biti mentalna zaostalost. Tu se može raditi o nekoj mentalnoj devijaciji koju nikad niko nije kosnstatirao. Mi imamo jako puno bolesnih ljudi, pa saznamo da su bolesni tek kada ubiju nekoga ili sebe", navodi Romić za Source.ba.

Da kao narod imamo psihičkih problema, kako navodi psiholog Romić, potvrđuje i zastrašujući podatak da smo oko Nove godine imali nekoliko smrtnih slučajeva uzrokovanih samoubistvima. Mladić iz Livna se uoči Nove godine objesio, dedo se raznio bombom u domu u Goraždu, djevojka od 17. godina se objesila u Visokom, dječak se u Mostaru bacio sa zgrade.

"Vrijeme oko Nove godine je period kada ljudi očekuju da budu raspoloženi, sretni, zadovoljni, okruženi ljubavlju, sa najmilijima  a zaprvo stvarnost nije takva i ta činjenica neke doslovno ubije. Kad shvatimo da je situacija tmurna i siva, a Nova godina je vrijeme kad se podrazumijeva da budemo u društvu dragih ljudi, s onima koje volimo, da nas vole, neke od osoba uvidjevši da to nije kako treba, odluče se na najgore", kaže na kraju Romić.

(Alen Avdić)

1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.