13.2.2018. 12:27
0
"Vučićeva posjeta Zagrebu je rezultat pritiska, domaće zadaće koju je dobila Kolinda"
Nakon što su više puta izvrijeđali i poslali jedni drugima vrlo uvredljive poruke, lideri Srbije i Hrvatske su se sastali u Zagrebu i pokazali da sada konačno znamo kako je to sve u svrhu glasačkog tijela.

No, kada ljudi 'provale' tu nacionalističku retoriku, onda je vrijeme za drugačije djelovanje. Tako Vučić odluči posjetiti Kolindu poručivši kako će u narednih 100 dana Srbija pokušati promijeniti atmosferu i da će svi državni zvaničnici imati obavezu da ne uvrijede hrvatske zvaničnike, bez obzira kako će hrvatski zvaničnici reagovati na to. 

U Zagreb je navodno došao da razgovara o otvorenim problemima i da će obje zemlje morati imati bolje odnose u budućnosti koliko god to neko želio ili ne u sistemu Srbije ili Hrvatske. 

Istakao je da će se posebno od sada morati razmišljati da li će riječ jednih pogoditi druge i obrnuto. Jer su odnosi Srbije i Hrvatske važni za stabilnost kompletne regije.

Nada se da će Hrvatska pomoći Srbe u Hrvatskoj, i da će im pružiti mogućnost  da se mogu izjasniti kao Srbi. 

Osvrnuo se i na razgovore o saradnji na evropskom putu i ekonomskoj saradnji. Vučić je rekao da je za 78 posto uvećana trgovinska razmjena između Srbije i Hrvatske. 

On je kazao da ove dvije zemlje ni u čemu nisu saglasne, ali se treba truditi razumjeti drugačije poglede suprotstavljenih strana. 

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik je rekao da je Vučićeva posjeta Zagrebu stabilizirajuća, te da će ona imati pozitivne efekte na Srbe i Hrvate u Bosni i Hercegovini. 

Ovakvo mišljenje nema Slavo Kukić, profesor sa Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru. Poslušajte cijeli njegov osvrt u priloženom videu.

(Alen Avdić)

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.