16.2.2018. 17:55
6
"Sebija je autoritarna i histerična, Čavara je karikaturalan lik, Lijanović treba biti u zatvoru, a Denis Bećirović bi bio velika šteta"
Nije mnogo ostalo do Općih izbora, što dokazuje djelovanje mnogih političkih stranaka, koje su krenule vrlo ozbiljno u osvajanje pozicija.

Jedni su se potpuno posvetili računici i taktici koji kandidat bi imao najveće šanse i kojim putem bi najprije došli do glasova, pa tako svakog dana možemo čuti novo ime iz njihovih redova. 

Drugi su već objavili svoje kandidature, i 'sigurni' su pobjedinici ovih izbora, kažu.

Kao i godinama unazad, imamo tri strane. Kada su u pitanju Bošnjaci, iz redova vladajuće SDA, najviše se govori o Denisu Zvizdiću, kao kandidatu za člana Predsjedništva BiH. U javnosti se spekuliralo i da bi kandidat mogla biti direktorica UKCS-a Sebije Izetbegović, inače supruge Bakira Izetbegovića, sadašnjeg bošnjačkog člana. 

Iz redova koalicionog partnera SDA u ovom mandatu, vjerovatno će se ponovo kandidirati Fahrudin Radončić. Lideru Saveza za bolju budućnost (SBB) bi ovo bio treći uzastopni pokušaj osvajanja mandata u Predsjedništvu BiH. 

Socijaldemokratska partija (SDP) BiH još uvijek nije donijela zvaničnu odluku o tome ko će biti njihov kandidat za člana Predsjedništva BiH. Prvobitno se navodilo da će podržati Željka Komšića kao kandidata, ali da će se i Nermin Nikšić kandidovati. No, pominje se sve češće i ime Denisa Bećirovića, koji uživa najveću podršku unutar samog SDP-a. 

Kandidaturu za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH potvrdio je i Amer Jerlagić iz Stranke za BiH.

Kandidat 'Nezavisnog bloka' biće Senad Šepić, koji je već za medije potvrdio svoju kandidaturu. 

Predsjednik DF-a Željko Komšić kazao je da će definitivno biti kandidat za člana Predsjedništva BiH, ukoliko ga u tome ne spriječe izmjene Izbornoga zakona BiH.

Kada su u pitanju kandidati za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, prvo se navodi ime Dragana Čovića, kao Hrvata koji ima veće šasne od drugih. 

Tu je i Marinko Čavara, čije ime se navodi kao kandidata iz reda hrvatskog naroda. Pofesor Slavo Kukić je nedavno najavio svoju borbu za tu poziciju. Kukić bi trebao biti ujedinjeni kandidat ljevice i liberalnih stranaka.

Osim Kukića, i Jerko Ivanković Lijanović iz Narodne stranke radom za boljitak, najavio je svoju kandidaturu za hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

Kada je u pitanju utrka za srpskog člana Predsjedništva BiH, Milorad Dodik je već potvrdio svoju kandidaturu, kazavši da mu niko ne može stajati na tom putu.

Kandidat Saveza za promjene ponovo bi mogao biti Mladen Ivanić, no sve više se spominje i ime ministra Mirka Šarovića.

Politički analitičar Enver Kazaz je za Source.ba prokomentarisao sve spomenute kandidate i objasnio nam kolike su njihove šanse na izborima. Poslušajte u priloženom videu.

(Alen Avdić)


6
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.