20.3.2018. 19:03
9
Ko su kandidati za premijera KS? 'Izbor da birate između SDA i Konakovića nije izbor'
FOTO: n1
Izglasano je nepovjerenje Vladi Elmedina Konakovića u Skupštini Kantona Sarajevo. Ostavku će kaže dati u zakonskom roku.

Konaković je poručio kako građani nisu zaslužili slušati psovke u Skupštini i ne bi bilo uredu da pokaže sve poruke koje je razmjenjivao s političkim šefovima.

Naveo je kako su njegovu smjenu  pokrenuli šefovi stranaka koji se voze u Mercedesima, te su neki zastupnici na kraju podlegli zahtjevima stranaka. 

Rekao je da glasanjem nije razočaran, jer je situacija sasvim jasna.

Za smjenu je glasalo 20 zastupnika, troje je bilo protiv, a 11 suzdržanih.

Za smjenu su glasali zastupnici: Selma Filipović, Hamed Aljović, Semir Halilović, Bibija Kerla, Muhamed Kozadra, Rasim Lakota, Ana Babić, Nermin Bjelak, Mirza Čelik, Eldar Čomor, Sabahudin Delalić, Amar Dovadžija, Fikret Prevljak, Dževad Radžo i Rasim Smajić, Zvonko Marić, Amor Mašović, Safet Mešanović, Fahrudin Pecikoza, Haris Pleho.

Protiv smjene su bili: Amel Mekić, Elvedin Okerić i Kemal Ademović. 

"Razumijemo dogovor koalicionih partnera, ali mi smo glasali  protiv smjene zvog rezultata koej je ova Vlada postigla. To su najbolji rezultati do sada i u interesu građana Sarajeva smatrali smo da joj treba dati podršku.  U samom finišu bilo je pritisaka, pa su neki zastupnici promijenili svoje mišljenje. Razumijem i one koji su ostali suzdržani, uvažavamo i njihovo mišljenje. Mislim da će na kraju građani na oktobarskim izborima imati priliku da kažu svoje mišljenje po pitanju glasanja zastupnika tokom mandata",
kaže za Source zastupnik Elvedin Okerić.

Suzdržani su bili: Sabina Ćudić, Nejra Dizdarević, Edin Forto, Predrag Kojović, Mersiha Mehmedagić , Slaviša Šućur, Segmedina Bajramović-Srna, Mario Vukasović, Goran Akšamija, Sejo Bukva, i Mirsad Pindžo.

"Klub Naše stranke je bio suzdržan jer nismo željeli da sudjelujemo u predstavi za javnost u kojoj nam se kao nudi smjena Vlade KS, a u suštini radi se samo o zamjeni jednog člana Vlade, drugim članom unutar jedne stranke.  Unutarstranački sukob je prenešen u skupštinske klupe, a mi u toj šaradi nismo željeli da učestvujemo i dopustiti da budemo instrument u rukama vladajuće koalicije za njihove interne obračune. Izbor u kojem birate između SDA i Konakovića za nas ne predstavlja izbor, mišljenja sam da se oni previše ne razlikuju. Iako je premijer Konaković u ekspozeu na početku mandata dobro detektovao probleme, u konačnici mi nismo bili zadovoljni radom ni premijera Konakovića, a ni ostatka Vlade jer ne smijemo zaboraviti stvari kao što su pokušaj zatvaranja Opće bolnice, zatim ukidanje Zavoda za materinstvo, Studentske poliklinike, tri godine u kojima veći dio grada nije imao vodu, davanje koncesija stranačkim tajkunima koji već duguju kantonu milione KM, građenje javnih garaža za privatne potrebe na Bjelašnici, i niz drugih katastrofalnih poteza", kaže za Source Mario Vukasović iz Naše stranke.

Do smjene Vlade KS došlo je nakon što je Konaković napustio Stranku demokratske akcije.
Izglasavanjem nepovjerenja premijer i svi ministri će do izbora nove vlade raditi u tehničkom mandatu. 

Iz stranke SDA su istakli da će novi premijer Kantona Sarajevo definitivno biti iz SDA. Adem Zolj je izabran na stranačkim organima Stranke demokratske akcije (SDA) kao kandidat za novog mandatara Vlade KS.

U opticaju SDA za novog mandatara Vlade Kantona Sarajevo bili su i aktuelni ministar privrede Kantona Sarajevo Muharem Šabić i bivši v. d. direktora Javnog preduzeća Autoceste FBiH  Jasmin Bučo.

Iz SDA su poručili da građani Kantona Sarajevo imaju vladu uprkos tome što je izglasana odluka o smjeni izvršne vlasti s Elmedinom Konakovićem. Zakon o Vladi Kantona Sarajevo je jasan u dijelu koji kaže da ostavka stupa na snagu kada se imenuje novi saziv vlade. Premijer ostaje premijer isto kao i ministri u Vladi KS sve dok se ne imenuje nova vlada. Kažu kako vlast s Konakovićem na čelu u tehničkom mandatu ima identične ovlasti kakve je imala i prije nego je Skupština Kantona Sarajevo izglasala smjenu.

(Alen Avdić)

9
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.