24.5.2018. 15:09
5
"Nisu se Zvizdić i Sebija povukli zvog obaveza, nego od poraza. Šefik jeste odan Bakiru i taj odani čovjek će dopustiti da poteze vuče Izetbegović"
Sebija Izetbegović neće biti kandidatkinja za Predsjedništvo BiH ispred stranke SDA. Zvanična je to odluka ove političke partije.

Nakon što je nedavno odustao od kandidature i Denis Zvizdić, koji je bio glavni protukandidat Sebiji, sada izlaze u javnost sa informacijom da su utrci samo Šefik Džaferović i Safet Softić.
 
"Vidi se da odnosi u SDA nisu dobri. Počevši od zadnjeg kongresa kada smo bili svjedoci određenih manipulacija u izboru predsjednika. Stvoreni su određeni klanovi. Vidimo da su u neki izašli iz stranke, a da su neki još uvijek nezadovoljni. Ova činjenica da kandidati odustaju  ne govori o tome da kandidati odustaju zato što imaju obavezu prema nekim drugim svojim poslovima, nego se unutar SDA procjenjuje kako će biti raspoloženje glasača. To je i razlog zašto odustaju, jer su svjesni da mogu doživjeti poraz. To je dokaz da političke stranke nemaju demokratski sistem, želja je dominacija užeg kruga.  To je autokratsko vladanje. To su sve interesni lobiji. To dominira i reflektuje se na državu", kaže za Source analitičar Vehid Šehić.

Analitičari kažu da odluka o povlačenju Denisa Zvizdića od kandidature za člana Predsjedništva BiH i odluka Sebije Izetbegović da odustane od utrke za šefa države, potvrđuje spekulacije da je predsjednik SDA Bakir Izetbegović odlučio davno da za člana Predsjedništva BiH kandiduje Šefika Džaferovića, jer je odan porodici Izetbegović već godinama, tako da stranka neće otići u druge ruke. Također navode da će i Safet Softić odustati od kandidature, što znači da ostaje samo Šefik Džaferović. 

"Jasno je da je Šefik uvijek stajao čvrsto uz Bakira Izetbegovića. Sjetite se samo one farse oko revizije tužbe. Ta vrsta odanosti govori da će Bakir pored njega zadržati svoj neki politički utjecaj, jer se on ne može kandidirati. Taj odani čovjek će sebi dopustiti da određene konce vuče bivši član Predsjedništva BiH", navodi Šehić.

Dakle, najveća prijetnja preuzimanju stranke je navodno bio Denis Zvizdić, kojem je kao protukandidat na crtu izašla Sebija Izetbegović, šaljući poruku Zvizdiću da treba odustati od kandidature. Svjestan činjenice da se takmiči protiv supruge predsjednika stranke, povukao je svoju kandidaturu, obrazloživši to rečenicom da smatra da je potrebno održati jedinstvo u stranci i ne dozvoliti da se stranačke kolege takmiče među sobom.

"Teško je govoriti da li je Zvizdić opasnost za stranku. Sve je moguće. Ništa nas u BiH ne može iznenaditi. Svako sa svakim koalira, svako svakom okrene leđa. Nema pravila, ne postoji politički moral. Sve je moguće", kaže Šehić. 

Nakon što su 'izbrisani' Sebija i Zvizdić, stvoreni su uslovi za izbor Šefika Džaferovića kao kandidata SDA za Predsjedništvo BiH. Džaferović se na političkim funkcijama nalazi 22 godine. Obnašao je dužnost zastupnika ili delegata u Parlamenu BiH. Kakve su mu šanse na ovim izborima, ukoliko bude zvanični kandidat SDA, teško je prognozirati kaže Šehić.

"Kada bismo imali normalne poštene izbore, kada bi se poštivala volja birača, možda bi se moglo o tome pričati. Međutim, treba sačekati kakvi će biti kandidati drugih stranaka. Još je rano. Možda se nakon povlačenja Sebija promijene kandidature, možda SBB odluči da bude Radončić. Treba sačekati. Preko noći se ovdje sve mijenja. Građani će procijeniti ko će najbolje raditi za njih. Moram samo napomenuti da Predsjeništvo BiH nije Dom naroda, oni moraju štiti sve građane. Vidimo da se štite interesi naroda iz kojeg dolaze, a ne cijele države. Zato smo izgubili sve u ovoj državi", kaže na kraju Šehić.

(Alen Avdić)

 
IzboriSDA
5
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.