23.8.2018. 15:00
18
"Pronašla sam njegovu ženu Biserku na Facebooku i mnogo toga joj napisala"
U petak, 24. avgusta, počinje suđenje Radomiru Šušnjaru, kojeg Državno tužilaštvo tereti za učešće u ubistvima 57 osoba na području Višegrada.

Šušnjar je optužen za učešće u ratnom zločinu počinjenom kada je u kući u Pionirskoj ulici u Višegradu prisilno zatvoreno i zapaljeno 57 osoba bošnjačke nacionalnosti. Optuženi i drugi pripadnici VRS-a i paravojnih formacija su pucali iz vatrenog oružja na kuću kako bi spriječili civile da pobjegnu.

"Ja odlično poznajem Šušnjara. On je inače komšija iz susjednog sela do mene. Očekujem da će priznati da je učestvovao u spaljivanju svojih živih komšija iz Višegrada. Da će se pokajati i kazati preživjelim žrtvama i članovima porodica gdje je sklonio kosti. Borili smo se osam godina, od lociranja Šušnjara u Parizu do njegovog izručenja. Nadam se da mu je proradila savsjeta. Da je napokon shavtio šta je uradio i da će reći ko je to naredio, a znamo ko je izvršio", kaže za Source Bakira Hasečić, predsjednica Udruženja "Žena-žrtva rata" .

Šušanjar je 24. juna ove godine izručen iz Francuske, a optužnica protiv njega je potvrđena u oktobru prošle godine. Šušnjaru je dodijeljen novi branioc po službenoj dužnosti, advokat Dejan Bogdanović iz Bijeljine. Advokat Slaviša Prodanović, prethodni branilac Šušnjara rekao je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine da je zbog loše komunikacije sa optuženim i njegovom porodicom otkazao saradnju. Nije mogao da nađe komunikaciju sa njim i porodicom, jer je to jako ozbiljan predmet a oni to jako neozbiljno shvataju.

"Oni odlično shvataju ovaj predmet, prave se ludi i izbjegavaju priznanje krivnje. Ja odlično znam i njegovu ženu Biserku, koju sam pronašla na Facebooku prije deset godina i mnogo toga joj napisala, ali ona je nestala tada sa Facebooka. Znamo svi da nam je u sudnici u Parizu javno, pred sudskim vijećem, rekao 'J**** vam tursku majku, sve ću vas pobiti'. On je tada negirao da je on Radomori Šušnjar, dok mu nismo pokazali slike. Krio je svoj identitet. Lagao je da nikad nije bio pripadnik vojske Republike Srpske. Nije čudno da će tako reagovati njegova porodica. A sada sigurno znam da je izabrao jednog od advokata iz time Milana Lukića", navodi Hasečić.

Hasečić je naglasila kako će i sama biti svjedok u predmetu.

"Za žrtvu je presuda najveća satisfakcija. Ali kada dočekate suđenje i znate da je taj nečovjek izvršio sliovanje i žive ljude spalio, pa to počne negirati, onda dobijete još veću snagu da se borite za pravdu i istinu. Radomir ne može izbjeći kaznu. Žao mi je što ne mogu gledati suđenje, jer sam svejdok, da vidim kako će podići glavu i pogledati u preživjele žrtve, čije su porodice ubjene", priča Bakira. 

Bakira navodi kako porodice žrtava zaslužuju da znaju istinu, da bi mogli dostojanstveno ukopati svoje najmilije.

"Kada sve preživite i sve osjetite na svojoj koži,  i onda dođete u svoj grad, a oni koji su počinili zločin smiju ti se u lice, tada dobiješ još veću snagu. Ja nikad nisam posustala, i boriću se dok god mogu protiv onih koji su ubijali i silovali. Moja osveta je da prikupljam informacije i činjenice o zlodjelima, i šaljem sudovima, kako ratni zločinci ne bi ostali nekažnjeni", kaže Bakira.

(Alen Avdić)

18
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.