4.9.2018. 9:33
7
Načelnica o muralu Ratku Mladiću: Što ću reagovati, znate kako stvari stoje
Bivši rukometaš Vlada Mandić podigao je mural u čast bivšem komandantu Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću, koji se nalazi na ulazu u njegov rodni grad Kalinovik.

Aleksandra Letić iz Helsinškog odbora za ljudska prava Republike Srpske (RS) kazala je da nedavno izgrađeni mural posvećen Mladiću predstavlja "sliku i priliku društva u kojem živimo" i pokazuje da "suočavanje s prošlošću nije ni započelo".

Općinska načelnica Mileva Komlenović tvrdi da niko nije tražio dozvolu za podizanje murala ratnom zločincu, ali da niko neće ni regaovati da ga ukloni.

Srbijanski rukometaš podigao je mural visok preko tri metra posvećen bivšem komandantu Glavnog štaba VRS-a.

Mandić nije želio da komentariše zašto se odlučio na ovakav potez, osim što Mladića smatra "srpskim herojem". 

Ratko Mladić je prvostepenom presudom Haškog tribunala osuđen na doživotnu kaznu zatvora za genocid u Srebrenici, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce. Proglašen je krivim i za progone Bošnjaka i Hrvata u većem broju općina, među kojima je i Kalinovik.Na presudu su se žalili i haški tužioci i Odbrana, a konačna presuda se očekuje naredne godine.

Poslušajte šta kaže načelnica Kalinovika o muralu. 

(Alen Avdić)

7
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.