4.9.2018. 12:08
10
"Sve ovo govori da su ostvarili svoj cilj. Tu za nas više nema mjesta"
Mural u čast bivšem komandantu Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću, podignut je na ulazu u njegov rodni grad Kalinovik.

Bivši rukometaš Vlada Mandić podigao je mural visok preko tri metra posvećen bivšem komandantu Glavnog štaba VRS-a.

"To je bilo za očekivati, jer oni podržavaju svog nacionalnog heroja, a to je znak za nas Bošnjake da povrtaka nema. To znači da podržavaju plan Ratka Mladića, koji je uradio progon i ubistva svih Bošnjaka iz Kalinovika. Živjeti tu, u izolaciji, vrlo je neprijatno. Sve nam ovo govori da su ostvarili svoj cilj. Da su nas otjerali i da tu za nas više nema mjesta", govori za Source Kemal Pervan iz Udruženja "Istina Kalinovik".

Aleksandra Letić iz Helsinškog odbora za ljudska prava Republike Srpske (RS) kazala je da nedavno izgrađeni mural posvećen Mladiću predstavlja "sliku i priliku društva u kojem živimo" i pokazuje da "suočavanje s prošlošću nije ni započelo".

Općinska načelnica Mileva Komlenović tvrdi da niko nije tražio dozvolu za podizanje murala ratnom zločincu, ali da niko neće ni reagovati da ga ukloni. (SNIMAK)

"Niko nije tražio dozvolu i podignut je bez našeg znanja. Opština se nije time bavila i nemamo vremena time se baviti. Ne znam zašto je čudno, je li to jedini mural. Znamo kako stvari stoje u državi. Što ćemo reagovati, ne vidim razlog", kazala nam je načelnica. 

Mandić nije želio da komentariše zašto se odlučio na ovakav potez, osim što Mladića smatra "srpskim herojem". 

"Mi smo pokušavali da napravimo spomen ploču našim staradalim, nikada od opštine nismo dobili saglasnost. Rukometaš Mandić je uspio bez ičijeg znanja da postavi mural,  da se sada time hvale a načelnica ne reaguje. Tražili smo samo kamen isklesan, ali nije nam dala. Nedaju ništa što podjseća na Bošnjake, oni to smatraju svojom teritorijom i ne žele da se vratimo", kaže nam Pervan.

Ratko Mladić je prvostepenom presudom Haškog tribunala osuđen na doživotnu kaznu zatvora za genocid u Srebrenici, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce. Proglašen je krivim i za progone Bošnjaka i Hrvata u većem broju općina, među kojima je i Kalinovik.Na presudu su se žalili i haški tužioci i Odbrana, a konačna presuda se očekuje naredne godine.

(Alen Avdić)

 
10
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.