7.9.2018. 10:24
2
Alarmantno u Prači: Došlo je do katastrofe. Vlasnik svinjogojilišta sav otpad od uzgoja i čišćenja ispušta u rijeku
Jutros je došlo do pomora ribe u rejonu toka rijeke Prača. Ekipe na terenu provjeravaju da li je uzrok problema svinjogojlište koje se nalazi na granici entiteta FBiH i RS-a, između Podgraba i Prače.

"Već smo imali incidentne situacije s tim svinjogolištem, ali nismo uspjeli ništa posebno uraditi zbog međuentiteskih rješenja. Svinjogojilište konstanto ispušta fekalni otpad. Tu se goje svinje, ali ima i mesara. Sav otpad od uzgoja i čišćenja svinja kroz cijevi ispuštaju u rijeku Praču. U više navrata smo pokušavali preko svih ministarstava u FBiH da riješimo problem, ali uvijek nailazimo na barijeru, jer je teško bilo šta riješiti između dva entiteta. Dostavljali smo nalaze i  inspekciji u RS-u, Banjoj Luci i Bijeljini, pa je u jednom periodu došlo do smanjenog ispuštanja fekalija, međutim u zadnje dvije godine to je veliki problem. Jutros je došlo do katastrofe", kaže za Source Esad Sipović, predsjednik ribarskog društva 'Toplik Prača'.  

Svinjogojilište je smješteno cijelom dužinom toka rijeke kojom gospodari Udruženje 'Toplik Prača'. Iz ribarskog društva nam kažu da im se stanovnici konstano žale na nesnošljiv smrad.


"Vršili smo niz akcija na čišćenju, uređenju samog korita rijeke, jer se u jednom momentu koristilo kao odlagalište smeća.  Stanovništvo nas je stalno alarmiralo o nepodnošljivom smradu. Ljudi nisu mogli otvoriti prozore na kućama. Sada je boja   promijenila izgled. Imali smo stalno oštećenje ribe, fekalije su uništvale ribu svakodnevno, ali jutros je nastao masovni pomor. Nemoćni smo bilo šta učiniti. Sve smo mahenazime iskoristili, ali međuentitetska nesaradnja je problem", kaže Sipović.

Jutros su alarmirali sve relevantne institucije. Pozvali su inspekciju, obavijestili nadležno ministarstvo, Policijska stanica Prača je napravila zabilješku, upoznali su i načelnika Opštine Pale- Prača o incidentu. Do vlasnika svinjogojilišta i njegovog razumijevanja je teško doći, kažu. 

"Mi smo u više navrata pokušali da ostvarimo kontakt sa vlasnikom svinjogojilišta, ali je bilo nemoguće. Čak su nas stanovnci RS-a molili da izađemo zajedno, njima je još gore nego nama, i pisali smo peticiju. No, ni to nije pomoglo. Pokušali smo i blokadom lokalnog puta, ali nikakvog rezultata nije bilo. Morali smo tražili razumijevanje pravnim putem. Ali, nemamo nikakav konkretan trezultat na suzbijanju ovog problema", navodi Esad Sipović. 

Poduzeli su ponovo sve korake kako bi spriječili katastrofu većih razmjera, i vjeruju da šira javnost treba znati šta se dešava na ovom području. Ovo nije samo problem ribara i ribarskog društva, nego cijelog jednog područja, koje se prostire na dva entiteta, i upravo zato entiteti moraju pronaći rješenje za stanovnike i ribare čim prije.

(Alen Avdić)

2
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.