14.9.2018. 11:15
4
Zašto je treba razapeti?
Zašto uvijek napadamo slabije. One za koje smo svjesni da se ne mogu i ne znaju braniti. Zašto što smo takve kukavice, da ne kažem ono drugo.

I, od ovoliko kandidata na listama, Arijana Memić je jedina koju treba razapeti. Zašto je treba razapeti? Kažete iskorisla je smrt brata. Ispolitizirala slučaj. 

A ja vas pitam 'Jeste li upoznali Arijanu, jeste li razgovarali s njom, znate li Muriza mimo onih par minuta sa TV-a?' 
Ne znate. 
Ono što čujete i vidite na TV-u je samo beznačajan dio koji vlast želi da pusti u eter. Dakle, oni koji su krivi jer Memići još uvijek ne znaju ko je ubio Dženana. Oni određuju šta ćete vidjeti, šta ćete čuti i šta je 'istina'. Onoliko koliko vam oni dopuste, toliko ćete znati. Njihove su TV stanice, a nerijetko i ostali mediji. 

Dakle, ne znate ništa. A neznanje je izvor svih problema, a ako je još potpomognuto neopravdanim samopouzdanjem, onda može napraviti veliku štetu. Kao što vi to radite u ovom slučaju. Strijeljate djevojku jer se našla na listi. 'Šta će ona na listi, kako je nije sram iskoristiti slučaj'? A jeste li je pitali zašto je na listi, jeste li imali priliku čuti njen stav o tome? 
Niste. 

Kao što niste pitali ni mnoge novinarke zašto su na listama, kao što niste pitali ni muzičare zašto su na listama, kao što niste pitali ni sportiste zašto su na listama, kao što niste pitali ni biznismene zašto su na listama, kao što niste pitali ni svoju raju, one koji dangube u kafani, koji je njihov motiv, i na kraju, ono najvažnije,  kao što niste pitali ni ove što nas zajebavaju godinama, zašto će ponovo na listu, kada su uništili sve. Eto, to se trebate pitati. Ne zašto je Arijana na listi. Arijana je izgubila brata. Mislite da bilo kakav novac ili pozicija može da nadoknadi tu bol? Ne može.

Spremni ste osuđivati, kritikovati, prijetiti, ali uvijek one slabije. One koji nemaju 'leđa'. Kriv vam je Fikret Hodžić jer pokušava sebi stvoriti egzistenciju. Koju mu nije ostavio otac, a koji je poginuo da bi vi sada mogli laprdati o svemu i svačemu. Fikret je seljak kojeg treba otjerati, velite. Dok kriminalce nazivate sarajevski mangupi. Hej! Neko ko ubija, prijeti i otima, je sarajevski mangup. Ne odobravam mnoge Fikretove postupke, ali kako možete kriminalce koji pljačkaju i ubijaju  veličati, a momka koji se bori stvoriti porodicu i dom, na način koji vas ne ugrožava, osuđivati na smrt. Velite Munira vozi najluksuznije auto, a Munira nema vozačku dozvolu uopšte.

I kako baš uvijek po takvima. Koji nisu opasni. Koji vam neće vratiti za vašu zlobu. Zašto javno ne pišete o slučaju Sefić. Zašto ne pišete o ovom što je prebio novinara. Zašto javno ne govorite o komšiji koji vas zlostavlja. Zašto javno ne kažete ko vam je ukrao torbicu ili mobitel. Zašto ne reagujete u tramvaju kada nekoga udaraju. 

Zato što se plašite. 

Isto kao što se plašite i kazati šta znate o slučaju Memić. A znate. Sigurno. Jer ja, koji nisam imao nikavu vezu s tom porodicom, imao sam informaciju da je prebijen bejzbol palicom, i odmah sam to, na vlastiti i rizik firme, objavio, a što se nakon nekoliko dana i potvrdilo. Siguran sam da mnogi znaju šta se desilo ali šute, jer se plaše istine. Plaše se onog ko je počinio. I to mi je možda jasno, ali mi nije jasno zašto Memići imaju tako malu podršku od nas građana. Davor je u Banjoj Luci okupio 15 hiljada ljudi, a oni su u većim političkim govnima od nas, dok Muriz sa nekolicinom prijatelja i poznanika šeta gradom. Zašto barem tu nema podršku. Tu ne morate iznositi ono što znate, ne morate kazati ništa zbog čega ćete kasnije osjećati strah. Dovoljno je da ste prisutni, da nam bilo koji način pomognete. A njima treba pomoći, ljudi Božji. Sutra će vaše dijete stradati. Ubiće ga oni kojima danas idete na predizborne skupove. 

To treba da nam je tema svakog dana. Da svi pitamo ko je ubio Dženana i zašto. A ne Arijanina kandidatura. Ne podržavam ni stranku, ni kandidaturu. I nijedno slovo ne bih posvetio tome, da me ne ljuti što smo takve kukavice. Što uvijek idemo okolo. Tamo gdje nas neće zaboljeti. Pa zar je taj neko toliko jak i moćan da ga se apsolutno svi plaše. Zar je ubica jači od hiljade i hiljade građana. Evo sad su i policajci koji su radili na slučaju potvrdili da ima nepravilnosti. Ali opet bez ikakvih valjanih dokaza, bez imena, iz 'šupljeg u prazno'. Kao i svi mi što kažemo 'Više se ne može trpjeti nepravda', pa opet trpimo  i šutimo. 

Na kraju se samo pitam kakva nam je savjest, ako znamo ko je i kako ubio mladića u najboljim godinama, mladića koji je bio vrijedan, lijep, školovan, bez ikakvog policijskog dosjea, i šutimo. Razumijem ove što su im djeca narkomani, klošari i kurve, ali vi koji imate dijete slično Dženanu reagujte. Dijete koje može sutra nedužno da strada. A cijeli ste svoj život posvetili njemu i njegovom razvoju.  

(Alen Avdić)

4
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.