23.11.2018. 16:22
2
"Zatvaranja nema, fabrika će raditi. 90 miliona država dobija, a lud um je zatvara"
Danas je ispred Vlade FBiH u Sarajevu bilo blizu 700 radnika GIKIL-a, koji su protestovali jer je inpsekcija za okoliš i turizam naložila da se fabrika iz Lukavca postepeno zatvara i da se svede na tehnološki minimum, zbog prekomjernog zagađenja okoliša iz te fabrike.

Radnici GIKIL-a ne žele da Vlada zatvori fabriku, već da vlasnik uvodi ekološke projekte koji bi osiguirali i rad kompanije ali i čist okoliš.

Debasish Ganguly,  generalni direktor Global Ispat Koksne Industrije Lukavac (GIKIL) , uhapšen je krajem avgusta, a osumnjiči se za krivična djela koja se odnose na ekološke incidente u kojima je došlo do zagađenja zraka, tla i vode. Protiv Gangulyija je otvorena istraga zbog krivičnog djela Onečišćenje okoliša. 

Prema okolinskoj dozvoli koju je GIKIL-u izdalo Federalno ministarstvo okoliša i turizma, ova lukavačka kompanija bila je dužna uložiti 111 miliona KM u zaštitu okoliša, što nije učinjeno.

Bili smo na protestima i u priloženom snimku iznad poslušajte i pogledajte šta smo zabilježili.

Novinar: Alen Avdić
Kamera i montaža: Almir Biber

 
2
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.