28.11.2018. 13:10
10
Kako su pobjednici postali gubitnici? Nema boljeg političkog poteza u historiji BiH
Kako su pobjednici postali gubitnici i zašto je 'prva stranka u Bošnjaka' postala politička opcija sa kojom niko ne želi sarađivati, pitanja su nastala iz stanja gdje je, pored najvećeg broja glasova, SDA ipak ispala iz vlasti.

"SDA je izgubila svoj koalicioni kapacitet onog trenutka kada je Bakir napustio Tihićevu politiku liberalizacije  stranke koju je dobio od Alije. Izetbegović mlađi je stranku vratio islamocentričnim narativima i krajnjem radikalizmu. Sve je to praćeno kriminalom stranke. Generalni sekretar je bio u zatvoru. Potpredsjednici su optuženi za kriminal. Nepotizam je tu prisutan. Bakir je suprugu stavio na mjesto direktorice KCUS-a. To je stranka koja je većinu državnih službenika učinila svojim klijentima. Spletke i konzervativizam. Bakir je formirao anitbosansko bošnjaštvo. Sve je ovo razlog da sve opozicione stranke nipošto ne pihavate SDA kao partnera u vlasti. Treba dodati i negativno iskustvo svih partija koje su bile u vlasti sa SDA. Nužno je bilo da odu iz vlasti. Nužno je da političari koji su odbacili SDA formiraju novu vlast ovdje", kaže za Source politički znalac Enver Kazaz.

Iako su nakon objavljenih rezultata političari iz stranaka centra i lijevice na sav glas ukazivali na izbornu krađu, SDA-ovci su ponosno i uzdignute glave kazali 'Mi smo apsolutni pobjednici, ko gubi ima pravo da se ljuti'. No, za vrlo kratak period ta rečenica se uputi njima. Isti ti kojima su SDA-ovci poručili da ne kmeče, a s kojima su do jučer dijelili kancelarije, poniziše ih najbrutalnije. Prvo SDA izgubi vlast u Kantonu Sarajevo, a sada i u Federaciji BiH. Da su bijesni zbog toga, pokazuje napuštanje sjednice u Parlamentu FBiH. 

"Ono što je zabrinjavajuće jeste nemogućnost SDA da nakon dvije decenije prihvati situaciju u kojoj oni nemaju većinu u salama. Pokazuju političku nezrelost i nemogućnost da se nose sa pozicijom opozicije. Neće biti konstruktivan faktor kako je to Naša stranka bila u opoziciji. Djeluju destruktivno, što je neodgovorno prema biračima koji su za njih glasali. Oni poistovjećuju stranku sa institucijama. Ne mogu da percipiraju razliku između SDA i osnovnih škola, SDA i javnih preduzeća i tako dalje. Nepojmljiva im je razlika , i oni ih doživljavaju kao svoje. To će biti bolno iskusto navići se da budu opozicija. Drago mi je što su mnogi zastupnici pokazali zrelost  i ostali u sali. Žao mi je što im je ova situacija neprihvatljiva", kaže za Source Sabina Ćudić iz Naše stranke.

Poslovica kaže 'Ko krade, gubi dvostruko'. Na taj način bi se mogla i ova situacija opisati. Opozicija je optužila SDA za krađu, za koju kažu da nije mogla biti spriječena, jer SDA ima svoje ljude na svim mogućim mjestima, pa i CIK-u,  pa zašto oni sada na sve moguće načine ne bi 'pokrali' SDA pri formiranju većine. Sve se nekako vrti u krug. Sada SDA optužuje 'izborne gubitnike' da im otimaju 'pošteno zarađen hljeb', dakle volju građana. 

"Vrlo često se od SDA može čuti da su za njih glasali bošnjački patrioti, pri čemu se može reći, na osnovu svih poteza SDA prema državi, da je ta stranka izubila patriotizam davno. Vrlo često se može čuti da su oni pobjednci i da tu činjenicu treba poštovati, ali u politici postoji pravo da vlast formira onaj ko formira većinu. SDA to ne može. Pitanje je da li je ta pobjeda uopšte pobjeda. Izetbegović gubitkom koalicionog kapaciteta vodi stranku u sunovrat. Sunovrat je počeo. Ne može se na klijentizmu bez vizije voditi stranaka", kaže Kazaz.

Oni kojima je SDA kadar poručio da ne kmeče, sada isto to poručuju zastupnicima ove stranke, i kažu da je bolje prihvatiti realnost čim prije, jer ovaj mandat neće moći sprovoditi politiku nemorala, kriminala i primitivizma kao što su to radili sve ove godine. 

"To je ocjena stanja u zemlji. Više je nego jasno kakvu su BiH su kreirali, zajedno sa koalicionim partnerima. Druge stranke žele pokazati novu politiku i onda  će birači moći uporediti kada su bolje živjeli, sada kad smo mi tu ili kada su bili ovi. Ne znam zašto jedan mandat ne mogu biti u opoziciji. Nema ovdje sile. Višestranački sistemi rade na ovaj način. Legalno je formirati vlast tamo gdje imate većinu. Niko SDA ne spriječava da formira većinu. Svi koji sjede u zakonodavnim tijelima imaju legitimitet naroda. Jako je opasno izvrtati činjenice. Većine se formiraju na taj način"
, kaže Čudić.

Nikada do sad nije zabilježeno ovakvo izbjegavanje onih koji su dobili najveće povjerenje građana na izborima. Činjenica jeste da je SDA dobila najveći broj glasova i to se ne može negirati, no jesu li lažni i ukradeni, teško je tvrditi i ustanoviti, ali stranke centra i lijevice su odlučne ukloniti SDA po svaku cijenu. Je li to osveta za krađu ili potez da se ovom nepismenom narodu ukaže da postoji i drugačije od SDA, teško je znati, ali analitičari kažu da je najbolje što se ikad dogodilo poslije rata na političkoj sceni BiH.

"Nema boljeg političkog poteza i odluke u bližoj historiji BiH. Praktično će SDA od rata na ovamo prvi put biti bez vlasti u punom kapacitetu. Dobar je to potez, jer je u Kantonu sada formirana programska koalicija stranaka centra i lijevice, i to obećavajuća koalicija koja budi nadu kod građana. Brzina pregovora, formiranje većine, otvorilo je novu vrstu politike", navodi Kazaz. 

(Alen Avdić)

10
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.