29.11.2018. 12:52
6
Vrag odnio šalu: Bakir će poduzeti mjere, a nova vlast mu poručuje da SDA više neće vladati
Dok iz SDA i dalje na sav glas ukazuju kako vlast bez njih neće imati smisla, i da formirane koalicije ne nude perspektivu, a pri tome ne davajući nikakav valjan argument za to, 'šestorka' u Kantonu Sarajevo je već izabrala predsjedavajućeg i njegove zamjenike, a slijedi i imenovanje novog mandatara.

Iako smo kroz prethodni period znali vrlo oštro kritikovati ljude koji čine  novu koaliciju, ipak im ne možemo osporiti trud kojim su u najkraćem roku formirali većinu. Da li se zaista radi o borbi za fotelje ili će ova vlast donijeti bolje uvjete života građanima u Sarajevu, vidjet ćemo kroz naredne četiri godine, ali prvi koraci ukazuju da postoji nada.

Da je 'vrag odnio šalu', pokazuju potezi Bakira Izetbegovića koji pregovara sa SDP-om, pa onda i DF-om, te Našom strankom, kako bi dobio barem parče hljeba, a za šta je ranije optuživao ljude koji sada čine novu kantonalnu koaliciju. 

"Nakon što je predsjednik SDA pozvao u koaliciju predstavnike DF, SDP i NS, mnogo mirnije živimo. Ne pišu više dokoni stranački uhljebi da smo izdajnici naroda, vjere, munafici i rušitelji domovine zbog pregovora sa istim strankama", rekao je Elmedin Konaković za medije.

'Nikad ne reci nikad' bi najbolje opisala očajničke poteze stranke SDA. Kažu da će poduzeti mjere ukoliko ne dođe do saradnje sa gore spomenutim strankama, a koje su to mjere samo on zna. Za sada glavni adut je rečenica 'Ove formirane većine nemaju snagu i kapacitet da donesu promjene'. Valjda se SDA baš potrudila prethodnih godina obezbjediti narodu bolji život u ovoj državi, pa kao ovi će ga dovesti na rub. 

Dok oni koji su do sada činili vlast, koriste svaku priliku kako bi uočili grešku nove vlasti i umanjili svoj brutalni poraz, ljudi koji sada čine 'kantonalnu šestorku'(Naša stranka, Narod i Pravda, SBB, SDP, DF i Nezavisna bosanskohercegovačka lista), kažu da nemaju volju baviti se mnogo 'strankom koja je harala godinama'. 

SDA suzdržanost DF-ovih zastupnika pri izglasavanju Elmedina Konakovića u Klubu Bošnjaka uzima kao dokaz da nova vlast neće funkcionisati.

"Klub nije bio kompletan. Kolegica Bibija Karla nije iz opravdanih razloga  bila prisutna. Na sjednici Kluba Bošnjaka izjašnjavalo se o Konakoviću kao jednom od članova rukovodstva Skupštine. Kolega Milavica i ja smo bili suzdražni. Takav stav DF- nije ništa novo. Naš stav je od ranije poznat. U Skupštini smo glasali za paket i tu smo podražali sve troje u pakletu. Mi smo u potpunosti opredijeljni za saradnju šest stranaka i mi smo dio te priče i bićemo, ali naši stavovi su ponati kolegama. To nije novost. Mi smo kritikovali rad Konakovića kao premijera KS i tu zaista nema ništa lično. Mi podražavmo blok i rješenja, ali naš stav o Konakoviću je od ranije poznat", kaže za Source Senad Hasanović, zastupnik DF-a u Skupštini KS.

Valjda u SDA smatraju da kao i do sada jedino je ispravno glasati po naređenju, inače će neposlušni biti izbačeni ili gurnuti u stranu. Činioci nove vlasti kažu da je to demokratija i da, bez obzira što su u koaliciji i što zajedno čine vlast, svako ima pravo da misli svojom glavom i ne djeluje kako mu se naredi. 

"DF je u potpunosti opredjeljen da priča o Bh. bloku uspije i da ta priča bude od interesa za građane. Mi želimo da ovo uspije i daćemo kopletan doprinos. Naravno da kada se radi o konkretnim pitanjima, mi ćemo imati svoj stav, stav DF-a, stav organa stranke, koji ćemo našim partnerima iznijeti i oko kojeg ćemo se usaglašavati. Neće biti slijepog slušanja nečijeg nametanja. Tu smo da se usaglasimo i donesemo nabolje rješenje za građane", navodi Hasanović.

Da je ovakav stav potpuno opravdan, smatraju bolji poznavaoci politike i demokratskih procesa, ali isto to misle i oni koji čine 'kantonalnu šestorku'. 

"To kako će djelovati ova vlast, ja nemam kuglu da vidim budućnost. A ne znam ko ima tu moć da vidi kako će nova vlast funkcionirati u narednom periodu. Ja znam da kod ove šestorke postoji dobra volja da ovo uspije, i svi rade za to, i svi su odustali od svojih ciljeva da bi našli rješenje. Većina je stabilna i sve je kako treba. Podrazumijeva se da svi odlučuju svojom glavom. Niko neće glasati za nešto što je loše. Imamo program, ako neko bude radio suprotno tome, naravno da se neće slijepo slijediti neko zato što se to podrazumijeva. Mi u Našoj stranci imamo princip gdje izbjegavamo jednoglasne odluke. Čim nema suprotnih mišljenja onda je odluka slabija. Čim imate kvalitenije rasprave, odluka je kvalitetnija. Ja ako budem mandatar gradiću konsenzus, da se radi timski i da se pridražavamo onog što smo potpisali", kaže za Source Edin Forto, zastupnik iz Naše stranke i mogući novi premijer KS.

U zdravom društvu različitost je poželjna i nudi relevatnije sagledavanje problema i njegovo rješenje. Svako može da iznese svoj stav, a da pri tome ne snosi posljedice. Poželjno je da čovjek koristi razum i etičke norme. Jedino tako se gradi normalna i funkcionalna zajednica. Naše društvo je bolesno već dugo, a hoće li nova vlast znati liječiti i za vrijeme mandata smanjiti broj štetnih uticaja, pokazat će period pred nama. 

(Alen Avdić)

6
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.