7.12.2018. 13:54
12
Srbi ili četnici? To je zlo. Moj nacionalni ponos je povrijeđen do srži
Već dugo se govori o promjeni natpisa na ploči koja stoji na ulazu u sarajevsku Vijećnicu, koji podrazumijeva kolektivnu odgovornost srpskog naroda što je ona zapaljena.

Gradske vlasti su navodno više puta uzimale u razmatranje tu incijativu, ali ništa se konkretno nije dogodilo. 

Međutim, sada ne znaju ni ko je postavio ploču.

Iz Gradskog vijeća Grada Sarajeva kažu da su angažirali sve one institucije koje smatraju relevantnim učesnicima u proceduri promjene natpisa na Vijećnici, ali većina ih se nije odazvala pozivu za učešće u radu komisije.

Navodi se da ne postoji trag odobrenja za postavljanje ploče. Nijedna od nadležnih institucija nije potvrdila da je odobrila postavljanje ploče na ulazu u Vijećnicu. 

Lokalne zajednice tvrde da nisu, Zavod za zaštitu historijskih spomenika isto tvrdi da nije, niti je Grad Sarajevo. 

Nema volje ljudi koji su bitni da bi se to moglo promijeniti, jer vjerovatno bi se smatrali izdajnikom svog naroda, smatraju Srbi.

Srbi kažu da niko nije protiv ploče, već protiv natpisa koji kategorizira sve Srbe i srpski narod kao zločince. 

Natpis koji stoji na ploči na ulazu u Vijećnicu kaže: "Na ovom su mjestu srpski zločinci u noći 25/26. 8. 1992. godine zapalili Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku Bosne i Hercegovine. U plamenu je nestalo više od dva miliona knjiga, časopisa i dokumenata. Ne zaboravite, pamtite i opominjite!"

O svemu ovom za Source je govorio historičar i diplomata Slobodan Šoja, a razgovor možete poslušati u priloženom snimku iznad.

(Alen Avdić)

12
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.