12.12.2018. 12:41
0
"Talijanski ambasador obožava Edina Džeku. A supruga Georgea Clooneyja želi da dođe u BiH"
Nobelove nagrade za mir za 2018. godinu dodijeljene su u Oslu. Aktivistkinja Nadia Murad iz Iraka i doktor iz Konga Denis Mukvege, uz aplauze primili Nobelovu nagradu za mir. Svečanosti je prisustvovao i bh. ambasador u Norveškoj Nedim Makarević.

"Sve je bilo  na vrlo visokom nivu. Dostojanstveno. Zvanice su bile iz političkom domena, diplomatije, javne ličnosti, kako iz Norveške tako iz cijele Evrope. Predsjednik pokrajine Baden-Württemberg je bio sa svojim timom. Kraljevska porodica Norveške je tu bila također. Svečanost je bila na viskom nivou zaista", kaže za Source ambasador BiH u Norveškoj Nedim Makarević. 

Za naš portal Makarević  je kazao da je u razgovoru sa organizatorima izrazio zadovoljstvo što se tematiziralo i osudilo silovanje kao sredstvo rata, ali nije zadovoljan činjenicom da naše zemlje nema u toj priči.

"Razgovarao sam sa zvanicama, ali i sa organizatorima, ljudima  koji su u Nobelovom komitetu. Pošto je tema bila silovanje kao sredstvo rata, izrazio sam zadovoljstvo da je ta tema u pitanju, ali sam razočaran što u tom kontekstu nije spomenuta BiH. Ako je iko podnio tu patnju, onda smo mi od '92. do '95.. BiH je trebala biti uključena u tu temu. Pomenuo sam našu zemlju. To što se nama desilo je sistematski i ciljano. Inače bi fokus na BiH mogao biti jači", navodi Makarević.

Osim razgovora, zabilježio je i nekoliko fotografija, između ostalih i sa novim nobelovcima, ali najveću pažnju je privukla fotografija sa Amal, suprugom slavnog glumca Georgea Clooneyja. Kaže da Amal Clooney zna za BiH.

"Naravno da zna za BiH. I njoj sam kazao šta se desilo u BiH, i ona je potvrdila da je to tačno i da zna šta se desilo. Tematiziralo se ovaj put ono što je u bližoj prošlosti, ali zna šta se dogodilo i kroz kakve patnje su žene BiH prošle. Izrazila je želju da dođe u našu zemlju",
kaže Makarević.

Pitali smo Makarevića šta je to što uvijek govori o našoj zemlji u susretu sa strancima. Nema tu univerzalnog pristupa, kaže.

"Svaki ambasador i zemlja koju predstavlja je priča za sebe. Jedan je način kako pristupiti ambasadoru Srbije, drugi ambasadoru Njemačke ili neke druge zemlje. Sve zavisi od konteksta, vremena i situacije. Mi imamo jako pozitivnih stvari, ali nam manjak talenta da to predstavimo. Koga god sam poslao u BiH, bez ikakvog posebnog tretmana, svi su bili veoma zadovoljni i oduševljeni. S talijanskim ambasadorom pričam o Džeki. On inače navija za Napoli, ali kada Roma igra mora navijati za Džeku. Osim što je dobar igrač, veoma mu je drag, legao mu je na srce. Biće mu jako žao kad ode iz Italije kaže", navodi Makarević.

Za stanje u našoj zemlji, posebno ono političko, kaže da je u velikoj mjeri proizvod nezainteresiranosti naroda za važne stvari i medijskog biranja senzacionalnih tema.

"Ovo što se sada dešavaju, oko zastave RS-a, je egzibicionizam. Velike stvari ostaju po strani, a o zastavi se priča na sve strane. Otvorili smo MAP, ali to je prošlo tako beznačajno. Dok je ta zastava svaki dan u fokusu. Hajde da to riješimo već jednom. Nema potrebe da se toliko izgara na toj temi. Ni mediji mi nisu jasni. Evo npr. za mene je bitnije govoriti o mom susretu  sa Al Goreom, nego o Amal, bez da umanjujem njen značaj. On apsolutno poznaje BiH, i ima mišljenje o dešavanjim u našoj zemlji. No, to je manje važno od Clooneyjeve supruge. I mediji su jako krivi. Mi sami sebi možemo pomoći. Stvari koje treba forsirati ne forsiraju se, a daje se važnost nečemu manje bitnom", kaže Makarević.

Ambasador Bosne i Hercegovine u Kraljevini Norveškoj Nedim Makarević se tokom godišnje konferencije "Nobel Peace Price Forum 2018" u Oslu susreo s bivšim američkim potpredsjednikom Al Goreom.

Ovom prilikom ambasador Makarević se zahvalio američkom političaru na svemu što je učinio za BiH, kako u svojstvu potpredsjednika za vrijeme vlade Bill Clintona, tako i u privatnom svojstvu, i poručio mu da BiH to nije zaboravila. Gore, koji je 2007. dobio Nobelovu nagradu za mir, našem je ambasadoru rekao da je u toku svoje karijere imao mnogo teških, tužnih ali i sretnih momenata.

"BiH je bila ta koja je objedinila sva tri momenta: teški i tužni kada je bio rat, a onda sretni kada je rat prestao", kazao je Al Gore Makareviću.

Posredstvom ambasadora Makarevića, bivši američki potpredsjednik, koji je 2007. godine dobio Nobelovu nagradu za mir, poželio je BiH i njenim građanima sve najbolje u budućnosti, dodajući da je BiH i dalje u njegovom srcu.

(Alen Avdić)

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.