7.2.2019. 13:26
1
Doktor upozorava: Vrlo je ozbiljno i šokantno, ftalati u igračkama feminiziraju dječake!
Za Source je govorio pedijatar Dragan Đokanović, a razgovarali smo o gripi, temperaturi i skidanju iste kod djece, te dojenju mališana.

Govorili smo i o temi vakcinacija djece, ali i o opsanim supstancama u igračkama koje dječake pretvaraju u djevojčice.

Đokanovića smo pitali i da li je dobro dati maloj djeci tablet i mobitel u ruke, ali i kako postupati kada su slatkiši u pitanju.

Cijeli razgovor možete pogledati i poslušati u priloženom videu iznad.

Ftalati se upotrebljavaju u tekstilu, sredstvima za čišćenje, kozmetičkim preparatima, dječjim igračkama.Problem su i igračke za djecu, posebno one od tzv. mekane plastike, a koju mlađa djeca znaju kidati zubima i grickati.Također, korištenje dječjih losiona za tijelo, dječjih pudera i dječjih šampona dovedeno je u vezu s povećanim koncentracijama ftalata u urinu djece. Ta je veza najčešća kod male djece. Rezultati istraživanja pokazuju da dermalna izloženost može znatno pridonijeti zasićenosti tijela ftalatima u ovoj populaciji. Najnovija studija američkih naučnika sa sveučilišta University of Rochester pokazala je da ftalati mijenjaju način funkcioniranja mozga u dječaka. Znanstvena istraživanja pokazala su kako izlaganje budućih majki muške djece ftalatima može uzrokovati blokadu sinteze muških hormona tokom trudnoće. To pak može rezultirati razvojnim abnormalnostima u dječaka, pa čak i sterilnošću odraslih muškaraca. 

O ovoj temi možete čitati i na stranici DOMA ZDRAVLJA KANTONA SARAJEVO



Novinar: Alen Avdić
Kamera: Almir Biber
Montaža: Alen Avdić

1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.