6.3.2019. 13:04
1
Ona se ne plaši nijednog muškarca: Nisam tipičan primjer žene sa ovih prostora
Da ne postoje muški i ženski poslovi, i da žene mogu biti potpuno ravnopravne u svemu s kolegama, dokazuje i Gorana Aleksić-Janković, pripadnica Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i fitness instruktorica.

"Svi možemo da radimo šta želimo, a ja ne volim da se ograničavam zato što sam žensko. Voli da isprobam nove stvari, volim adrenalin. Nisam tipičan primjer žene sa ovih prostora. Učim, vježbam i pomjeram svoje granice kada je u pitanju fizička sprema. To savjetujem i drugim ženama, da rade ono što im se dopada i ne dozvole da stagniraju", kaže na početku za Source Gorana.

U Oružanim snagama je vojnik kao i svi drugi. Bez ikakvih pogodnosti, ali i diskriminacije.  

"U vojsci sam zato što od malih nogu volim uniformu. To su ljudi od karaktera , izgrađeni, spremni, borbeni. Kao žena vojnik sam dobro prihvaćena. Jedna sam do njih, vojnik i ne osjećem bilo kakvu podjelu. Kolege su mi odlične i nisam nikad imala problema. Ne sklanjam se i ne vidim razloga da me drugačije gledaju", kaže Gorana. 

Trenirala je karate dugo godina. Voli sport i sasvim je logičan slijed da bude i u fitnesu, jer voli da tijelo drži u formi, kaže nam Gorana. 

"Fitnes radim paralelno s vojskom. Komandir me forsirao za grupne treninge, jer sam trenirala raju u kasarni. Motivisala sam sve da se bave sportom. On me forsirao da pokrenem časove i vježbam privatno. Dajem sve od sebe i žene su me super prihvatile. Držim grupne treninge. Svaki dan je sve veći broj onih koje žele svoje tijelo dovesti u red", priča nam Aleksić.

Ova tridesetogodišnjakinja svojim mišićima izaziva pažnju, a u nastavku nam objašnajva koliko je potrebno vremena i truda da biste imali ovakvo tijelo.

"Ja sam uvijek bila fit, ali u zadnjih godinu dana sam dostigla baš ovu formu. Treniram dva puta dnevno, sama i sa djevojkama. Da bi svaki mišić bio izgrađen, najbitnija je ishrana. Trening je negdje 30 posto. Međutim, nisam se odrekla svega u životu. Volim slatko ali u zdravijoj varijanti. Pojedem ćevape i hamburger, ali ne u velikoj mjeri i često. Dakle, za svu hranu postoji i zdravija varijanta koja također može biti ukusna", kaže Gorana.

Sokovi su najgori za tijelo i organizam, kaže. I savjetuje da više šetamo, jer ležeći, kao i u svemu u životu, nećemo ništa postići. 



"To je unošenje kalorija i šećera koje nejviše šteti tijelu. Mogu se zamijeniti vodom. Grcikalice kao čips i smoki su na drugom mjestu. Fast food je na trećem mjestu. Što se tiče navika, nekretanje je najgore. Pored treninga morate i da se krećete. Ne može se ležati 20 sati, a sat vježbati. Posebno danas kada nam je auto zamijenilo noge. Pušenje i alkohol su također loše stvari i treba ih izbjegavati", navodi Aleksić.

Na kraju nam objašnjava da li je dobro uzimati suplementaciju kao dodatak treningu. Pitanje koje nudi hiljadu odgovora, za i protiv.

"Supementacija je potrebna i rekreativcima i profesionalcima. Proteini, kreatini, aminokiseline su potrebne svima da se nadoknadi tijelu potrebno. Hranom ne možemo unijeti dovoljni proteina. Aminokiseline preporučjem. Kofein također. Kafa crna prije treninga i spremni ste za vježbanje. Steroide ne bih preporučila. To uzima kako ko želi, uglavnom profesionalci koji naplaćuju od svojih mišića", govori na kraju Gorana.

(Alen Avdić)

1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.