7.6.2019. 12:24
1
'Sutra dovodimo konja pred zgradu OHR-a'!
Posljednjih nekoliko dana veliku pažnju javnosti izazvao je slučaj 'Tegeltija', u kojem je predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija snimljen kako u kafani dogovara slučaj.

Ovakvo ponašnje čovjeka jedne ovako važne institucije naišlo je na veliku osudu. S druge strane, Tegeltija tvrdi da nije ni za šta kriv. Isto smatra i disciplinska komisija VSTV-a koja je odmah odbila razmatrati slučaj.

Da stvar bude još smješnija, kolege advokati su skoro svi stali na stranu Milana Tageltije koji se nalazi po kafanama sa strankama i, kako kažu akteri, uzima pare. Kolege advokati i sudije kažu da treba kazniti novinare i onog ko je snimao.

"Milan Tegeltija nije gospodinu Aleševiću obećao da će predmet riješiti onako kako on želi. On je rekao Aleševiću da će vidjeti s kantonalnom tužiteljicom o čemu se radi. To je dopušteno jer je zadatak predsjednika VSTV-a da utvrdi zbog čega neki predmet stoji neriješen, a u konkretnom slučaju upravo se radi o tome da je Alešević pred predsjednikom iznio prigovor da Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu dugo drži predmet i ne obavještava ga o ishodu", kazao je advokat Asim Crnalić o aferi.

Dakle, prema pravosuđu BiH, u našoj zemlji vlada zakon da je kriv onaj ko je vidio-snimio, a ne onaj ko je učinio kriminalno djelo.

Toliko je postalo zabrinjavajuće šta se dešava sa krovnom institucijom, da je konačno reagovao i Valentin Inzko, koji inače spava godinama. Inzko je iznenađen odlukom disciplinske komisije Visokog sudskog i tužilačkog savjeta koja je odbila primjenu odredaba zakona o VSTS-u na jednog člana tog Savjeta. 

Milan Tegeltija je rekao da je Inzko ugrozio njegovo pravo na fer i nepristrasan postupak i fer i nepristrasno tumačenje zakona od strane nezavisnog i nepristrasnog organa koji ga primjenjuje u konkretnoj situaciji.

"Valentin Inzko je prekoračio svoj mandat i ovlaštenja koja ima shodno Opštem okvirnom sporazumu za mir u BiH i njegovim aneksima, kao i dodatnim dokumentima. Visoki predstavnik za BiH je konačni tumač Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali ni po Opštem okvirnom sporazumu za mir u BiH i njegovim aneksima ni prema dodatnim dokumentima iz Bona, nije ovlašten uplitati se u tekuće postupke pred nadležnim sudovima i tribunalima u BiH, što podrazumjeva i disciplinske komisije VSTS-a BiH", navodi Tegeltija.

Da bude brutalnije, došlo je i do toga da ministar sigurnosti, zamislite ministar sigurnosti, organizira proteste protiv Tegeltije i ponašanja ljudi koji rade u ustanovi koja treba da čini pravdu i zakon. No, ni to nije pomoglo. 

Šta onda ostaje? Performansi. 

"Sutra ćemo pred zgradu Kancelarije Visokog predstavnika dovesti konja kojeg ćemo tu i potkovati, a zatim ćemo se uputiti pred zgradu državnih pravosudnih institucija gdje je i sjedište Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV). Performans će biti održan ispred OHR jer je to jedina institucija koja može reagovati na ovaj slučaj. Radi se o performansu kojim želimo da ukažemo na aferu koja proteklih dana trese bh javnost", rekao je za Source Stefan Blagić, predsjednik "ReStarta".

Nije nam htio otkrivati više detalja, kaže sve će biti jasno kada stignu pred OHR. 

(Alen Avdić)

1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.