5.8.2021. 18:20
2
Zašto sve veći broj radnika odlazi iz BiH u Njemačku i druge zemlje EU?
Bosnu i Hercegovinu odavno napušta sve veći broj radnika, jasno je to već duže vrijeme. Međutim tokom "koronavirus krize" primjetan je veći broj radnika koji uprkos brojnim mjerama napuštaju Bosnu i Hercegovinu. S tim u vezi, primjetan je veći broj poslodavaca u sektoru ugostiteljstva, a i građevinarstva koji svoje zaposlene šalju na kolektivni godišnji odmor.

Sagovornik portala Source.ba povodom ove teme je Dominik Raškaj, mladi marketing stručnjak i PR ekspert. On nam je objasnio ko i zašto ide za boljim prilikama i gdje ljudi najčešće idu ako odlaze iz BiH.

- Sami uzroci toga su brojni prije svega u ugostiteljstvu gdje poslodavac unatoč boljim uvjetima ne može naći radnike tokom sezone, pa je primoran zatvoriti svoj objekat i postojeće radnike poslati na kolektivni godišnji odmor. Dakle  dogodila se situacija za koju ne možemo nikoga kriviti, jer naprosto radnik i pored bolje plaće traži više slobode i ostalih dodataka koje pak firme nude u Njemačkoj i Švicarskoj - navodi Dominik u toku razgovora.


- Što se tiče pak građevinarstva, došli smo do jedne bizarne situacije da trenutno Europa, pa  polako i Bosna i Hercegovina muči muku s nestašicom pojedinog  građevinskog materijala. Nakon lockdowna ogroman broj građevinskih firmi nastavio je sa svojim radovima i novim projektima što je vidljivo i po potražnji radne snage, međutim taj nagli porast gradnje uzrokovao je nestašicu građevinskog materijala - dodaje Raškaj u razgovoru. 


Došli smo do podataka da fabrike za proizvodnju materijala očekuju da će trebati oko godinu dana da se situacija ustabili. Kao što to obično i bude, teret uvijek pada na leđa poslodavca i radnika, navodi se u pojedinim statistikama i istraživanjima.

Poslodavci koji su voljni dati priliku novim radnicima, trenutno čekaju reakcije država članica koje bi trebale na neki način nadoknaditi razliku u cijeni materijala, pogotovo za projekte koji se finansiraju iz državnog proračuna. Određeni broj poslodavaca odlučio se na drastične mjere - da tu razliku u cijeni nadoknadi smanjujući radniku platu ili poskupljenjem kvadrata nekretnine u regionuza čak preko 500 maraka. 

Pogledajte u video razgovoru Source.ba portala šta smo to još saznali od ovog mladog marketing stručnjaka. Vjerujemo da će vam informacije navedene u tekstu i u videu biti bar malo od koristi pri eventualnoj potrazi mjesta za zaposlenje.


NOVINAR: Amer Mujezinović
SNIMATELJ: Kenan Ćemo
MONTAŽA: Kenan Ćemo

2
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.