20.8.2021. 11:35
0
Tragedija u Republici Srpskoj: Otkud djeci puška i kako je došlo do nesreće u Rogatici?
Prema nezvaničnim informacijama, dva dječaka od kojih je jedan smrtno stradao pronašli su oružje iz kojeg je pucano u kući na području Rogatice. Pretpostavlja da su se s oružjem igrali nakon čega je došlo do ogromne tragedije. Upitali smo Nevena Kramera za detalje kako je došlo do tragedije. Iz MUPA KS-a dobili smo informacije ko i zašto smije/može imati oružje i kako do dozvole, ali i šta sa onima koji neovlašteno koriste oružje.

Prema javno nepotvrđenim informacijama, dječaci koji su tema ovih dana, u krvnom su srodstvu. Iz policijskih izvora RS-a dobili smo nekoliko informacija o slučaju. 

- Prijavljeno je da je dijete smrtno stradalo. Tužilac je izašao na uviđaj i više informacija će biti poznato kasnije kada se on završi - rekao je portparol Okružnog tužilštva Istočno Sarajevo Neven Kramer.

Zakon o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije ( ("Sl. novine Kantona Sarajevo", br. 1/2018, 13/2018 - ispr. i 30/2019), jasno navodi da oružje i municija se mogu nabavljati, držati i nositi samo po odredbama ovog zakona.


Za neupućene, odredbe ovog gore navedenog zakona ne odnose se na pripadnike Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, policijske službenike, službenike sudske policije, pripadnike straže kazneno-popravnih ustanova, zaposlenike Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine i na druge državne organe i njihove zaposlenike kada nabavljaju, drže i nose oružje i municiju po posebnim propisima. Svgi ostali su dužni imati posebne dozvole ili se držanje oružja u kući onda smatra nezakonitim.

U smislu ovog zakona, municija znači meci kao cjelina ili njegovi dijelovi, uključujući barut, inicijalne kapisle, potisno punjenje, zrna ili projektile koji se koriste u vatrenom oružju.


Povodom ovog slučaja, bili smo u oba entiteta BiH, te se raspitali o detaljima oko nesreća i oružja. U fono razgovoru za Source.ba nam je Neven Kramer iz Okružnog javnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu dao dostupne podatke o tragediji, a Mirza Hadžiabdić glasnogovornik MUP-a Kantona Sarajevo objasnio nam je ko smije ali i ko ne smije (ne)ovlašteno posjedovati oružje. Upitali smo ga i šta se dešava s onom drugom stranom, kada je neovlašteno držanje oružja u pitanju.



NOVINAR: Amer Mujezinović
MONTAŽA: Amer Mujezinović

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.