23.8.2021. 14:39
6
Građani KS-a jasni: Forto, bijele trake su po uzoru na Hitlerov "potpis", nemate pravo tjerati ljude na nešto!
"Krizni štab Kantona Sarajevo predlaže represivne mjere kada je u pitanju vakcinacija građana protiv novog koronavirusa, potvrdio je premijer Kantona Sarajevo Edin Forto 19.8.2021. godine na BHT1, Građani Kantona Sarajevo, manja grupa njih okupila se danas ispred zgrade Kantona Sarajevo i poslali su nekoliko jasnih poruka za Vladu Kantona Sarajevo, a posebno se obratili Edinu Forti.

- Obraćamo Vam se u ime više od 300.000 građana u Kantonu Sarajevo i obavještavamo da ćemo podnijeti Krivičnu prijavu protiv lica i institucija, zbog osnovane sumnje da su isti počinili i namjeravaju počiniti uništenje zdravlja i života građana KS prisilnim medicinskim eksperimentisanjem na njihovim tijelima, navodi se na početku otvorenog pisma ove grupe građana. 

Ovim putem Vam se obraćamo u ime svih građana KS (više od 60%) koji ne žele primiti vakcinu, tačnije eksperimentalni sadržaj povezan sa Sars-Cov2,  izrazito zabrinuti za budućnost i opstanak stanovnika KS zbog, a nakon više izjava koje su javno dali premijer i ministar zdravstva.


“Pozivam sve građane da se vakcinišu i najavljujem žustru raspravu između Kriznog štaba i Vlade koja će se desiti u ponedjeljak, a koju smo danas zakazali jer je Krizni štab zatražio vrlo represivne mjere u smislu vakcinacije. Naime, ogromna većina osoba koje imaju tešku kliničku sliku i koje pune odjele za intenzivnu njegu širom svijeta, su nevakcinisani. Krizni štab, vodeći se tom činjenicom, traži vrlo restriktivne mjere u smislu dolaska na posao, obavezne vakcinacije ili dokazivanje PCR ili drugim načinom testiranja. Ta odluka još nije donesena”, izjavio je Forto za BHT1 prije nekoliko dana, navode iz ove neformalne grupe građana.


Prema Fortinim riječima, Krizni štab traži da uposlenici u ustanove i firme čiji je vlasnik kanton ne mogu ući bez dokaza o vakcinaciji protiv koronavirusa, da su preboljeli COVID-19 ili ili raditi PCR test svaka tri dana". 


Ovim izjavama, koje nisu zasnovane na naučnim istraživanjima niti statistikama, već paušalno, premijer i ministar su izazvali ozbiljnu zabrinutost građana, anksioznost, strah, dok su neki građani doživjeli ozbiljne psihičke i druge zdarvstvene probleme uzrokovane strahom od prijetnji koje bi, ukoliko bi se realizovale, dovele do još većih egzistencijalnih i zdravstvenih problema stanovnika KS koji ne žele da prime u tijelo sadržaj za koji svi svjetski relevantni naučni izvori navode da ugrožavaju zdravlje, izazivaju mikarditis, moždane i srčane udare, trombofiliju, teške neurološke poremećaje i smrtnost, navodi se u pismu i dodaje i niz tačaka:


- Takođe, stanovnici KS su uznemireni nakon dopisa koji je Vlada KS 12.8.2021. godine uputila svim javnim ustanovama u KS od kojih se straži da im se dostave informacije o broju uposlenika u svim javnim preduzećima i institucijama u KS koji se nisu vakcinisali. 

- Dodatno, uposlenici u školama u KS su dodatno uzmenireni zbog činjenice da je Vlada KS 18.2023. godine od svih srednjih škola zatražila da im se dostavi broj nevakcinisanih uposlenika.

Traženjem ovakvih ličnih podataka krše se Ustav BiH, zakoni u BiH, FBiH i KS, uključujući direktno i Krivični zakon FBiH, Zakon o pravima, obavezama i odgovornostima pacijenata u FBiH, te Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, član 14. 


MI, GRAĐANI KS ZAHTJEVAMO:

U skladu sa Zakonom o slobodni pristupa informacijama (Član 4. - Pravo pristupa - Svako fizičko i pravno lice ima pravo pristupa informacijama koje su pod kontrolom javnog organa, a svaki javni organ ima odgovarajuću obavezu da objavi takve informacije), zahtijevamo da u roku od 24 sata javnosti dostavite sljedeće informacije:

1. Koliko je trenutno hospitaliziranih osoba u KS koji su primili eksperimentalni sadržaj u obliku injekcije (vakcine), a koliko nevakcinisanih?;  2. Šta tačno sadrži eksperimentalni sadržaj u obliku vakcina, koje su moguće nus-pojave, kolika je učestalost neželjenih reakcija u KS i u čemu se one ogledaju?;

3. Koliko je osoba prijavilo neželjene reakcije a koliko ih je preminulo neposredno nakon primitka ovog sadržaja u KS?;  4. U slučaju smrti ili neželjenih posljedica po zdravlje nakon vakcinisanja, ko preuzima odgovornost za pacijenta nad kojim je vršen eksperiment?;

5. Da li osoba koja primi eksperimentalni sadržaj, treba da potpiše saglasnost prije primitka i šta se navodi u toj saglasnosti? (Objaviti javno saglasnot koja se potpisuje);  6. Zahtjevamo svaki dan, uz izvještaje o zaraženima, informacije o broju vakcinisanih i nevakcinisanih zaraženih i hospitaliziranih osoba, u skladu sa zakonom;  7. Zahtjevamo da pratite istraživanja, statistike i pozivaajući se na izvore naučnih studija i u skladu sa zakonom, tim donosite preporuke.

Sarajevo,  23.8. 2021. godine; Građani Kantona Sarajevo.

Edina Fortu i Vladu Kantona Sarajevo u svom gostovanju na Source.ba portalu, javno je prozvala i pozvala na odgovornost, bivša novinarka i sadašnja članica NVO sektora Merima Spahić. Taj video možete pogledati klikom na OVAJ LINK.


(Amer Mujezinović)

6
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.