15.9.2021. 19:01
0
Jiu jitsa je način samoodbrane, ali nema povreda, dođite se 'odmoriti' u klubu
Jiu jitsa ili kako je neki nazivaju Yawara, drevna je japanska borilačka vještina. Boravili smo u centru Safet Zajko u Sarajevu.

Postoje mnoge inačice ove vještine, što dovodi do različitih pristupa. Škole za džiju-džicu (Ryū, 流) uglavnom koriste sve oblike tehnika hvatanja (bacanja, uvrtanja, poluge na zglobovima, zadržavanja, privođenja, preusmjeravanja, gušenja i udarce rukama i nogama). 

Jiu jitsu je praktična vještina sa maksimumom efikasnosti, koja ne zahtjeva fantastičnu snagu i fleksibilnost, koja se ne krije pod velom misticizma i psihologije, već se zasniva na realnosti sukoba bez ikakvog preuveličavanja.


Dvorana u kojoj se vježba džiju-džicu zove se Dojo (dođo). Prilikom ulaska u dojo potrebno je da se učenici poklone u znak poštivanja onog što se uči. Ljudi koji vježbaju džiju-džicu obično se nazivaju džiju-džicuke. Džiju-džicuke vježbaju u vrsti kimona koja se zove džudo kimono. Da biste mogli da učvrstite kimono potrebno je da imate obi (pojas), čija boja odgovara džiju-džicukinom rangu.


Treninzi su svake sedmice, a naglašeno nam je da su svi dobrodošli. Od omladine do onih nešto srarijih. Kod čovjeka koji se ovom borilačkom vještin om bavi više od 20 godina, vjerujemo da ćete uživati u rekreaciji, ako zna možda i u novoj borilačkoj vještini koju ćete upoznati.

Željko Stjepanović, majstor i trener kluba koji se nalazi u Centru za edukaciju, sport i rekreaciju "Safet Zajko". Informacije potražite OVDJE. Pozdravio nas je i poželio nam ugodan boravak u sali u koj smo snimali materijal za prilog. Sve informacije o treninzima saznajte lično u centru "Safet Zajko".



NOVINAR: Amer Mujezinović
SNIMATELJ I MONTAŽER: Kenan Ćemo

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.