3.3.2022. 15:56
0
Fikret Mehović za Source: Odonos zvaničnog Sarajeva i Zagreba diktira sigurnosnu situaciju na Zapadnom Balkanu
Stručnjak za sigurnost i politiku Fikret Mehović u iznošenju detalja oko odnosa dvaju zemalja u službeno-političkom odnosu, smatra da sigurnosna situacija na zapadnom Balkanu zavisi od političkih odnosa zvaničnog Sarajeva i zvaničnog Zagreba.

On misli da trenutna geopolitička promjena u svijetu, prilika je za stvaranje sveobuhvatne strategije - trajna stabilnost i izbacivanje sa ovih prostora politika i političara koje štete Europskom putu i NATO savezu cijelog Zapadnog Balkana, smatra Mehović. 


Iako su bliske komšijske zemlje, Republika Hrvatska i Bosna i Hercegovina, čak 30 posljeratnih godina prošle veoma turbulentno vrijeme. Odigralo se to uz mnogo dobrih i loših uspomena koje nas sve vežu period devcedesetih, ipak do danas nisu uspjeli međususjedskim odnosom ostvariti bolju bilateralnu saradnju, kako sigurnosnu tako i političku.  
 
- Naprotiv, politički odnosi Sarajeva i Zagreba nikada nisu bili na nižem nivou nego što je to danas. Gerasimovljeva doktrina koju Rusija koristi u svojem hibridnom djelovanju veoma vješto protiv Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske jednim djelom su rezultat loših odnosa dvije najvažnije države za stabilnost Zapadnog Balkana. Navodi, kako još uvijek nije jasna uloga ruskog djelovanja u nevjerovatnoj aferi koncerna 'Agrokor' u Hrvatskoj (obilježila ju je konstantna medijska pompa od samog starta), uloga Sberbanke kao i približavanje Draga Čovića, predsjednika HDZ BiH, Rusiji - kaže Mehović.  


Mehović je uvjeren da se, kako kaže u razgovoru za Source, Rusija svim silama želi zadržati veoma loš bilateralni odnos između Sarajeva i Zagreba jer, kaže nam Mehović, te dvije države igraju glavnu sigurnosnu ulogu na Zapadnom Balkanu.  

- Kao članica Europske Unije i NATO saveza Republika Hrvatska zbog svoje i sigurnosti Europske Unije treba uložiti više napora da pomogne Bosni i Hercegovini da uđe u NATO savez jer to je ključno za Hrvatsku sigurnost - ističe Mehović.  
 
Mišljenja je, da približavanje ‘nekih hrvatskih političara liderima u Bosni i Hercegovini koji zagovaraju secesionizam i prijete novim sukobima ako Bosna i Hercegovina se pridruži NATO savezu govori šta je cilj te politike”.  Mehović smatra da je glavni problem, u stvaranju bolje političke klime između Sarajeva i Zagreba , uloga Dragana Čovića koji sebe smatra legitimnim predstavnikom bosanskih Hrvata. 

- Bosanski Hrvati imaju veliku potrebu za novim predstavnikom svojeg naroda koji ima čistu prošlost, čistu savjest i koji ne govori o europskim vrijednostima nego ih živi - poručio je Mehović. 
 
Trenutna, geopolitička promjena u svijetu, zaključio je Mehović, prilika je za stvaranje sveobuhvatne strategije, a to je  -  trajna stabilnost i izbacivanje sa ovih prostora politika i političara koje štete Europskom putu i NATO savezu cijelog Zapadnog Balkana.

Uvjeren je Mehović, kaže nam, da države Sjeverna Makedonija, Kosovo i Crna Gora zajedno sa Bosnom i Hercegovinom i Hrvatskom žele trajnu stabilnost i prosparitet a to garantira Europski put i NATO savez. Zvaničnom opstanku u ovom savezu i punopravnom članstvu nada se i Bosna i Hercegovina.


NOVINAR: Amer Mujezinović

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.