6.6.2022. 17:50
0
Sigurnost građana veoma bitna: Dojave o bombama znak su da konstantno treba biti u oprezu od opasnosti
Dojave o bombama bile su učestale u posljednje vrijeme, osim u obrazovne institucije dojave su stigle i na adrese Kantonalnog suda u Sarajevu i Vrhovnog suda FBiH. Građani ne žele pred kamerama govoriti bilo šta, samo nekolicina ljudi pristala je dati svoje mišljenje o situaciji.

Napomenimo i to da dojave bombi koje su upućene u obje pravosudne institucije u Sarajevu, bile su lažne. Nije mirovao ni CIK u kojem je dojavljena eksplozivna naprava. Obrazovne ustanove u Sarajevu nisu mirovale,  na mail adrese više od stotinu škola stigao je identičan mail. 

"Jedno lice je uputilo dojavu za obje adrese. Jedno lice, jedan telefonski poziv. Tom prilikom je rečeno da su postavljene bombe u obje institucije", navedeno je u nedavnom izvještaju MUP-a KS.

Nusret Selimović, koji je u funkciji komesara sarajevske policije, u obraćanju medijima prije nekoliko dana kazao je:

- Dojave o postavljenim bombama u zgradama u kojima su smještene Vlada Kantona Sarajevo, Općina Centar, Općinski sud u Sarajevu te više od 110 osnovnih i srednjih škola, upućene u srijedu ujutro, 25. maja, tretirati će se kao “teroristički čin”.

Sadržaj poruke tada upućene u škole u Sarajevu objavljen je izvorno na ćirilici. Prisjetimo se i te poruke: 

- Na ovaj korak su nas naterale vlasti BiH svojom antiruskom politikom i nasrtajem na naš bratski srpski narod u RS. NATO vam neće pomoći. Utičite na svoju vladu ako ne želite, kao u Ukrajini. S poštovanjem FSB! - pisalo je u mail poruci upućenoj nedavno na mail adrese školskih ustanova.

"Nastavnici i učenici su odmah evakuisani iz škola. Naravno, direktori kasnije donose odluke o režimu nastave komunicirajući te korake sa policijskim službenicima koji su na terenu", navela je ministrica Naida Hota-Muminović nakon alarmantne situacije odigrane u Sarajevu.


Policijske snage ne miruju po pitanju sigurnosti građana:

“Sve ukazuje na to da bi se moglo raditi na krivičnom djelu terorizma koje će biti kao takvo i tretirano. S obzirom na nadležnosti, Federalna uprava policije će pod direktnim nadzorom Tužilaštva KK-a u saradnji s drugim policijskim agencijama, biti nosilac aktivnosti identifikovanja počinioca ili počinilaca ovog krivičnog djela”, kazao je Selimović na jednoj od nedavno održanih konferencija za medije.


Nije samo Bosna i Hercegovina u 'bomba problemu'.  Slična situacija potresla je i susjednu Srbiju. U Srbiji su posljednjih nekoliko sedmica također učestale, veoma stresne, lažne dojave o bombama.


Nekolicina građana u Sarajevu pristala je dati komentar o sigurnosti,  posebno se osvrnuvši na obrazovne ustanove i sigurnost djece.


NOVINAR: Amer Mujezinović
SNIMATELJ: Kenan Ćemo

Da li se osjećate imalo sigurno i rasterećeno uz ovakve pojave u društvu?
Da, zabrinut/a sam
Ne brine me situacija
0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.