8.3.2017. 13:24
1
''Puno više novca sam ja potrošio, nego što sam dobio od države''
Sport u Bosni i Hercegovini odavno je pao na niske grane, a mnogi, koji su sposobni da to promijene, samo nijemo sjede i gledaju u šta se sve ovo pretvara. No, nije sve tako crno, jer uporan rad je uvijek pobijeđivao sve negativne stvari, a takvi sportisti su ime naše zemlje pronijeli kroz cijeli svijet.
Jedan od njih je i karatista Meris Muhović, koji je nedavno i proglašen za najboljeg sportistu za 2016. godinu, nakon što je osvojio srebrenu medalju na EP-u u Montpellieru, ali i još jednu zlatnu i srebrenu na svjetskim kupovima. Toliko je vrhunskih rezultata iza njega, no to je samo početak, jer 2020. godine karate će se po prvi put naći na Olimpijskim igrama, a Muhovićev cilj je svakako ostvariti normu kako bi se plasirao u Tokijo.

''Uspio sam riješiti jednu od najbitnijih stvari u sportu, a to je zdravlje, s obzirom na to da sam u prošlosti imao dosta problema sa povredama. Pripreme traju već nekih osam mjeseci, učestalo sam u fitnessu i na treninzima karatea. Ove sedmice počela je i takmičarska sezona. Proteklog vikenda na takmičenju sam imao četiri borbe, sve sam pobijedio i to je fina uvertira za ostatak. Poslije ovoga imamo takmičenja sedam vikenda zaredom - Slovenija, Holandija, Balkansko u Srbiji, Dubai, pa državno u Bosni i onda idemo za Vegas. Olimpijada se bliži, izborni turniri počinju ove, ili početkom iduće godine i sve karte su usmjerene prema tome.''

Vrlo vjerovatno, Muhović će ostvariti normu i plasirati se na tu Olimpijadu za tri godine, no da li će država stati iza njega, ili će po ko zna koji put ostati gluha i nijema na uspjehe naših sportista?!

''Gdje vam obećaju, malu torbu ponesite. Ja sam dosta razočaran, najviše Olimpijskim komitetom. Kad je bila dodjela sportiste godine ispred Olimpijskog komiteta, ja nisam pozvan ni da prisustvujem, a najbolji sam rezultat napravio. Nadam se da će prepoznati moj potencijal za ostvarivanje norme za plasman na Olimpijske igre'', kaže Muhović, koji sada u klubu Champion radi i kao trener, pa smo ga pitali i za današnje generacije i njihov odnos prema sportu:

''Mi smo prije vrijeme provodili na ulici i to je dobra baza za sport. Vi kad imate dijete, koje svaki dan istrči nekoliko kilometara igrajući fudbal između četiri kamena i kad imate dijete koje čitav dan igra igrica na kompjuteru, mobitelu, to je velika razlika. U klub vam dođe neko koga morate popraviti, da biste počeli raditi s njim, dok smo mi dolazili kao spreman proizvod, samo nas je trebalo usmjeriti'', rekao je Muhović.

Novinar: Amila Alijagić
Snimatelj i montažer: Ramiz Uzunović
1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.