5.4.2017. 13:11
3
Fikret Logić napravio pano sa granicama opsade Sarajeva: Ovo je potrebno mom gradu, jer slika ostaje vječno, a izgovorene riječi se zaboravljaju
Rat je već daleko iza nas. Ove godine će se navršiti 25 godina od početka opsade Sarajeva, a kako vrijeme odmiče, ljudima polako sjećanja i detalji blijede.

A samo su još rijetki ostali koji se sjećaju tačnih granica opkoljenog Sarajeva i svega što se dešavalo u tom periodu. Ipak, neki ljudi ne žele da to bude zaboravljeno, a sve kako se više nikada nikome ne bi ponovilo.

Jedan od njih je Fikret Logić, bivši radnik JP Geodetski zavod koji se bavio tematskom kartografijom. Naime, on je napravio mapu opkoljenog Sarajeva sa granicom opsade, spiskom mjesta urbicida i masakra, te ostalim podacima vezanim za te teške godine glavnog grada naše države.

''Ja sam cijeli rat bio u Sarajevu, u naselju koje je bilo na prvoj ratnoj liniji. Tokom rata, stariji sin i otac su mu ranjeni tenkovskom granatom iz Nedžarića, a sin je šest dana bio u komi. Kao i svi ostali, imali smo borbe sa vodom, hranom, granatama... Tada sam bio u radnoj obavezi u J.P. Geodetski zavod Sarajevo, na izradi topografskih karata za planiranje i artiljeriju. Sve što sada, 25 godina poslije mogu reći je ''Da se više nikad ne ponovi''', rekao je Fikret za Source.

Na izradu ovog panoa odlučio se, kaže, kako bi slika i sjećanje na najveću opsadu ostala upamćena zauvijek i svjedočila o teškom periodu koji su Sarajlije preživjele.

''Kao prvo, slika ostaje vječno, a izgovorene riječi se zaboravljaju, a kao drugo, uradio sam to 'DA SE NE ZABORAVI'. Kako smo krenuli, djeca već zaboravljaju i ovaj pano je potreban za moj grad i moju zemlju, trebao bi biti postavljen u osnovne i srednje škole. Zaista bih volio da neko sa stručne strane sagleda da li je to potrebno ili možda nije'', kaže Logić, te objašnjava:

''Ovaj pano može se preorjentisati kao pano gdje će se prikazati velike i značajne borbe u periodu od 1992. do 1995., mjesta pogibije ratnih heroja i njena obilježavanja na mapi, kao i obilježavanja spomenika iz rata 1941.-1945., te ovoga 1992.-1995'', ističe Fikret za Source.

Logić ističe kako je na ovom projektu opsade Sarajeva radio u dijelovima, te da je imao nesebičnu pomoć ljudi, koji su željeli sudjelovati i biti dio ovog zaista bitnog projekta za grad Sarajevo.

''Prvo sam morao uraditi mapu grada, koja obuhvata pojas ISTOK – Faletići, ZAPAD – Blažuj, SJEVER – Vogošća, JUG – Hrasnica, a sve to kako bih mogao obuhvatiti linije opsade. Aljazeera je radila projekat za web prezentaciju ''Opsada Sarajeva 1991-1996'', te sam tu skinuo liniju opsade na mapu razmjera 1:25000.  Oni su izabrali stručnog konsultanta g. Merisu Babić, koja je autorica knjiga ''Masovna ubistva civila u Sarajevu u opsade'', te koautorica knjige ''Zločini nad djecom Sarajeva u opsadi''. Ona je radila dio koji se odnosi na masakre, a ja sam od nje pokupio podatke o masakrima i urbicidu, te nanio na mapu, koristeći i koordinate za lakše pronalažanje'', objasnio je Logić, te izrazio veliku zahvalnost za pomoć, jer bez njihove pomoći, siguran je da ne bi uspio u ovom projektu.

Ova mapa je zasigurno nešto što bi trebalo biti postavljeno na nekom javnom mjestu kako bi svi građani, ali i posjetioci u Sarajevu mogli vidjeti, bolje upoznati, naučiti, ali i shvatiti sva dešavanja koja su zadesila Sarajevo tih godina. Ipak, potrebno je znati historiju, kako se ona nikada ne bi ponovila.

''Kada sam razmišljao o panou, imao sam ideju da bude postavljen u Velikom parku kod Spomenika ubijenoj djeci Sarajeva (jedna strana na engleskom jeziku, a druga na bosanskom), te da bude osvijetljen. Također, ima još dosta mjesta, gdje se to može postaviti, ali u pitanju je samo volja nadležnih za te stvari, nema to veze sa politikom. Stupio sam u kontakt sa Tunelom spasa i Fondom memorijala i mislim da ćemo uspjeti postići dogovor. Također, kontaktirao sam i pokazao pano ministru za boračka pitanja, gosp. Fiši. Pored toga, imam namjeru da posjedim Turističku zajednicu KS, kako po pitanju panoa opsade Sarajeva, tako i o daljem radu na tematskoj kartografiji (planovi grada, turističke mape, razni panoi...). Trenutno stanje u kantonu što se tiče turističko – propagandnog materijala je minimalno i potreban je veći napor kako bi se to popravilo'', ističe Logić za Source.

Logić je oko 30 godina radio u JP Geodetski zavod, a najveći dio tog perioda proveo je na poslovima tematske kartografije. Za taj period, uradio je veliki broj panoa:

1. Auto karta BiH (izdalo Sarajevsko osiguranje)

2. Planinarska karta Bjelašnica - Igman

3. Pano (mapa) Istočno Novo Sarajevo (opština Istočno Novo Sarajevo)

4. Panoi mjesnih zajednica za opštine (Centar, Sarajevo, Ilidža, Novi grad)

5 Letak Čaršija (uži dio grada Čaršija - Immportane) - izdala Turistička zajednica KS

6. Mapa kidanje (turistička mapa na kidanje) - Turistička zajednica KS

7. Mini vodič - izdala Turistička zajednica KS

8. Pano za MUP Istočno Sarajevo (Saobraćajna policija Istočno Sarajevo)

9. Panoi opština Kantona Sarajevo (Stari grad, Centar, Novo Sarajevo, Novi grad, Ilidža, Hadžići, Ilijaš, Trnovo)

10. Pano Kantona Sarajevo novi (horizontalan) - neobjavljen

11. Pano kantona Sarajevo novi (vertikalan) - neobjavljen

12. Pano grada Sarajeva sa ulicama (2200X1400)  - neobjavljen

13. Panoi gradova: Trebinje, Široki brijeg, Bijeljina, Istočno Sarajevo - neobjavljen

14. Plan grada Sarajevo - izdao Conectum Sarajevo

15. Plan grada Sarajevo - izdala Turistička zajednica KS

16. Planovi gradoava: Bihać, Goražde, Jajce, Mostar, Travnik, Tuzla, Zenica

17. Pregledni planovi Sarajeva za banke rent-a-car, taxi -

18. Sakralni objekti grada Sarajeva - izdala Turistička zajednica KS

19. Sarajevo centar grada - neobjavljen

20. Turistička mapa BiH - izdala Turistička zajednica KS

21. Turistička mapa Sarajeva više vrsta

22. Sarajevo uže gradsko jezgro - izdala Turistička zajednica KS

 

(Amila Alijagić)

3
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.