12.4.2017. 15:22
0
'Ubica' dječijeg lica: Ne želim biti novi Messi, on je jedan, kao i Maradona. Morao sam uzeti broj 21, svi važni igrači su ga nosili
Tokom svog 15-godišnjeg mandata na poziciji predsjednika Palerma, Maurizio Zamparini je bio poznat po stalnim smjenama trenera, a za to vrijeme angažovao je 30 različitih menadžera i napravio skoro 40 promjena. A često je vraćao stare trenere kako bi opet u njima probudio vatru, koja uvijek postoji na samom početku.

Ipak, ovaj biznismen, koji je klub prodao prije nekoliko mjeseci, također bi trebao ostati upamćen kao osoba koja je znala prepoznati mlade talente. Mnoge sada već zvijezde, svoje prve fudbalske korake su napravile uz njega. 

Ipak, među njima svima, Zamparini je imao najdražeg - Paulo Dybala. Okretni mladoliki 23-godišnjak, koji je sinoć potopio Barcelonu sa dva gola i bez puno bespotrebnih i suvišnih poteza - ekonomično i elegantno, kao da je već stoput dosad imao priliku rušiti Barcelonu.

Gdje i kako je sve počelo?!

Dybala je svoju karijeru počeo u klubu iz svog rodnog grada Instituto, koji se takmiči u argentinskoj Primeri B. Te sezone postigao je 17 golova u 38 nastupa, a bilo mu je tek 17 godina.

Srodna slika

Paulo Dybala, koji već sada nosi nadimak 'Dragulj', Sicilijancima se pridružio 2012. za 9 miliona funti, a njegovi spretni dodiri i vještine igranja s loptom oduševili su Zamparinija i zaludili fanove. 

''Za dvije godine, on će biti bolji od Ronalda, Ibrahimovića i Messija''
, oduševljeno je Zamparini pričao o živahnom Argentincu, koji je iz godine u godinu postajao sve bolji, a u posljednjoj sezoni je postigao 13 golova.

No, pored svih statistika, njegov stil je bio taj koji je naprosto opčinio Zamparinija, ali i Juventus, koji je za njega iskeširao 40  miliona eura plus bonusi.

Juventusova 'svježa krv'

Nakon povratka Teveza u Bocu Juniors, Bianconerima se upraznila pozicija u napadu i očajno im je bila potrebna neka 'svježa krv'. Iako Dybala nije bio direktna zamjena za Teveza, u svojoj prvoj sezoni je nadmašio sva očekivanja. 

I nije samo Tevez i njegovo ime bilo to s čim se Dybala morao nositi. Po svom dolasku odlučio je uzeti broj sa historijom.

''Morao sam uzeti broj 21. Volim taj broj, to su moju godine, a i svi važni igrači su ga nosili'', rekao je Argentinac i nije ništa pogriješio, jer taj broj su krasili imena kao što su Zinedine Zidane i Pavel Nedved, a posljednji od njih je i Andrea Pirlo.

No, dres nije jedina stvar koju Dybala ima zajedničko sa Pirlom. I Dybala je također stručnjak za slobodne udarce, iako sada tu dužnost dijeli sa našim Miralemom Pjanićem. Također, tu je i njegovo nevjerovatno driblanje, koje zaista mora popraviti tok i zanimljivost svake utakmice. U vremenu kada treneri ne podržavaju i žele izbjeći driblanje, pravo je iznenađenje vidjeti igrača koji trči terenom poput topovske kugle i iza svojih leđa ostavlja velika fudbalska imena, kojima ne preostaje ništa drugo, nego ispratiti 'malenog Juventusovog gladijatora'.

A zaista, Dybala je dosta sličan Tevezu po svom stilu igru, može igrati i klasičnog napadača, a može i slobodno 'lutati' po sredini i krilima, gdje je možda čak i bolji.

''Dok sam bio mlađi, u Argentini sam igrao iza napadača. U Palermu sam zabijao dosta golova'',
rekao je mlađahni Dybala, koji je u posljednje vrijeme u centru Allegrijevog trozupca u 4-2-3-1 formaciji, odmah iza Gonzala Higuaina.

Rezultat slika za dybala higuain celebrating

''Svaki dan na treningu Gonzalo i ja se sve bolje upoznajemo. Sjajno se slažemo i na terenu i izvan njega, čak i živimo blizu jedan drugome. A na utakmice Argentine uvijek putujemo zajedno. U biti, stvarno dosta vremena provodimo zajedno''
, istakao je Juventusov gladijator.

Juventus je doveo dva igrača, koji su malo većeg i jačeg kalibra. Doveli su Dybalu i Higuaina, kako bi konačno napravili veći iskorak u Ligi prvaka. Jer Scudetto je svakako njihovo privatno vlasništvo još od 2011., ali slabi (relativan pojam, ali za ekipu kao što je Juventus, sve manje od osvajanja ili barem finala Lige prvaka je loše), rezultati u najjačem klupskom takmičenju je ipak nešto što ih čini ljudima, za razliku od monstruoznih uspjeha u domaćoj ligi.

Njihova dva trofeja Lige prvaka, kada se uporede sa sedem Milanovih ili tri Interova, zasigurno im je vječna bolna tačka. No, zahvaljujući svojoj izdržljivosti, Juventus na krilima, slobodno možemo reći, djeteta juriša ka toj toliko željenoj tituli. 

Kako se priča u La Ligi, Dybalin talenat i sva raskoš njegove igre, nije mogla ostati neprimjećena u Barcinim redovima. Ili Realovim. Maštoviti Argentinac bi mogao biti potencijalna odlična zamjena za Messija, a s druge strane, odlično bi se uklopio i u Galacticose.

''Ne želim biti novi Messi. Samo je jedan Messi, kao što je samo jedan Maradona. Poštujem Messija, divim mu se, ali ja igram za Juventus i želim uraditi sve kako bismo pobijedili i na kraju osvojili Ligu prvaka'', rekao je Dybala za špansku Marcu. 

Srodna slika

Koliko talijanski fudbal u svojoj ligi može zadržati 'Dragulja', ostaje misterija, posebno jer se Juventus nikada nije 'bojao' prodati svoje igrače, a onda stvoriti i naprosto izmisliti neke nove. 

A ako Juventusov gladijator zajedno sa svojim timom, koji u posljednje vrijeme izgleda neustrašivo i monstruozno, uspije eliminisati Barcelonu, kojoj je realno govoreći potrebno još jedno veliko čudo, Messi i kompanija će proklinjati dan kada je Maurizio Zamparini odlučio da malog mađioničara pozove u Evropu.



(Amila Alijagić) 

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.