14.6.2017. 15:27
0
''Visi mi 10 godina zatvora! Pravite farsu i gnusnu predstavu, ali ja sam frajer sa jaj***''
Ovih dana u susjednoj nam Hrvatskoj, veliku buru je diglo suđenje Zdravku Mamiću, kojeg se sumnjiči da je pokrao Dinamu, te oštetio državni proračun. Također, pored njega sudi se i njegovom bratu Zoranu, bivšem direktoru Dinama Damiru Vrbanoviću, te porezniku Milanu Pernaru.


Jučer pred Županijskim sudom u Osijeku, ulje na vatru je dodao kapiten hrvatske reprezentacije i ponajbolji veznjak svijeta Luka Modrić, koji je u svojstvu svjedoka dao iskaz, drugačiji od svega što je onomad rekao u USKOK-u. Tada je rekao da je s Mamićem dogovarao podjelu novca nakon transfera u Tottenham, ali na sudu je rekao da je pogriješio i zbunio se, s obzirom na to da je ispitivanje dugo trajalo, te kako je tada mislio na podjelu novca s Mamićem na temelju njihovog građanskog ugovora, a ne novac od transfera

Naime, prema optužnici, Modriću je za transfer u Tottenham isplaćeno 67 miliona kuna, a od tog iznosa, čak 52 miliona je dao Zdravku Mamiću, Dinamo je na transfer platio još 14 miliona kuna poreza, pa je sveukupno oštećen za otprilike 80 miliona.

Modrić je u svom svjedočenju potvrdio sve što je Mamić govorio u svojoj odbrani, a zanimljivo je da je neke detalje zaboravljao, kao što je godina kada je debitirao za reprezentaciju.

''Zdravka Mamića poznajem od 14. godine, kada sam došao u Dinamo. U prisustvu mojih roditelja potpisali smo ugovor u Agenciji, na osnovu kojeg sam imao mjesečna primanja oko 500 njemačkih maraka, opremu za nogomet, plaćen stan, a ugovorom je također bilo potvrđeno da sa navršenih 18 godina dobijem automobil Golf V''
, rekao je Modrić jučer pred Županijskim sudom u Osijeku.

Ugovor sa Dinamom, Modrić je potpisao 2004., a tada nije imao menadžera, također je dodao kako je uz ugovor potpisao i aneks, koji je regulisao podjelu zarade od potencijalnih transfera - 50 posto iznosa je išlo njemu, a 50 posto Dinamu. Kada je u pitanju transfer u Tottenham, Modrić je rekao da nakon što je Tottenham Dinamu uplatio dio transfera, polovica tog dijela sjela njemu na privatni račun, a onda u skladu sa građanskim ugovorom s Mamićem su slijedile uplate.

''Novac sam podizao sa svog računa i u poslovnici Hypo banke predavao njegovom bratu Zoranu ili sinu Mariju'', kazao je Modrić, ističući da je Mamić zahtijevao predavanje novca u gotovini.

Modriću je tužitelj Tonči Petković predočio dva aneksa, iz jula 2004., te iz 2008. godine, a Modrić ističe da se ne sjeća kako se razlikuju dva aneksa iz 2004. i 2008.

''Ne mogu se sjetiti šta je bilo sa originalnim aneksom iz 2004., nakon što sam potpisao aneks 2008. A potpisan je jer prema ranijem aneksu novac je trebao ići u inozemstvo, a tada nisam imao otvoren inozemni račun, pa sam ja inzistirao da novac ide u Hrvatsku''.

A tada se u njegovo svjedočenje uključio i sam Mamić koji je od sudije zahtijevao da se zaštiti svjedok od postavljanja jednih te istih pitanja, na šta mu je sudija Krušlin rekao da ako još jednom ustane. a da prethodno nije dobio riječ, bit će novčano kažnjen, jer ometa raspravu, zbunjuje svjedoka i pravi nered. Mamić mu je samo odgovorio:

''Visi mi 10 godina zatvora!''

Nakon parnice, Mamić je rekao da je sve to jedna gnusna predstava i farsa, kojom se njemu želi smjestiti.

''Luka je promijenio iskaz i rekao je istinu. Pričao je o našem odnosu, građanskom ugovoru mene i njega, pričao je da sam ulagao u njega. Zašto pričate o samo jednoj rečenici? Pišu se samo negativne stvari, nijednu rečenicu niste rekli u korist optužnice. Luka je čestit čovjek. Nije mu ugodno da se pojavljuje u sudskoj parnici, ipak je trostruki prvak Evrope. On je htio da to bude na civiliziran način. Vi pravite farsu od ovoga'', rekao je Mamić.

Nastavak i prekid suđenja

Danas se pred sudom našao Saša Lovren, otac Dejana Lovrena, koji je svjedočio o okolnostima sklapanja ugovora i aneksa o profesionalnom igraju sina. U jednom trenutku Mamić je ustao i počeo galamiti, jer je smatrao da tužiteljstvo svjedoku postavlja sugestivna pitanja. Nakon što ga je sudija Krušlin upozorio na njegovo neprimjerno ponašanje, jer ne može upadati u riječ u sred pitanja, Mamić je počeo galamiti na svoje advokate Jadranku Sloković i Čedu Prodanovića.

''Ma šta pričaš?! Sad se pokupite, ne trebate me ni braniti. Otkazujem vam punomoć i nećete me više braniti. Otkazujem punomoć svojim braniteljima i bez njih se ne može održati ročište.'', derao se Mamić u sudnici.

Nakon što je prekinuto ročište, Mamić je dao izjavu novinarima, ističući kako je razočaran onim što se desilo danas.

''Tužan sam zbog toga što se dešava. U prvi plan se stavlja ono što ne bi trebalo, a to je da sam ja neki ekscentričan i kontroverzan lik, a ja sam samo čovjek od krvi i mesa, koji je ugrožen jer mu sistem pakuje veliku robu. Oduvijek govorim, vidjet ćete kad dođe do suđenja, saznat ćete pravu istinu da Zdravko Mamić nije ništa napravio''.

''Žao mi je jer sam danas mogao, barem za sebe, biti heroj, jer znam šta je Lovren trebao svjedočiti i znam šta će svjedočiti, jer sam vidio njegov iskaz. A kad ga i vi pročitate shvatit ćete da je sve ovo jedna velika farsa i da nije trebalo ni doći do ovoga. Dao bih svoj život da je Lovren mogao svjedočiti danas'', istakao je.

Suđenje je odgođeno do septembra, a do tada Zdravko Mamić mora pronaći nove advokate, koji će ga braniti.

(Amila Alijagić)

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.