17.8.2017. 14:53
4
Šta sve donosi novi zakon o saobraćaju u KS: Kazne za pješake pod dejstvom alkohola i do 250 KM
U ''Službenim novinama Kantona Sarajevo'' broj 30/17, od 03.08.2017. godine, objavljen je Zakon o uređenju saobraćaja na području Kantona Sarajevo, koji stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u Službenim novinama Kantona Sarajevo.

U novom zakonu stoji kako će policija kažnjavati i pješake, ukoliko se ne budu pridržavali novih zakonskih odredbi. O detaljima novih zakonskih odredbi kontaktirali smo MUP KS, kako bi nam pojasnili o čemu se tačno radi.

''U odredbama Zakona o uređenju saobraćaj na području Kantona Sarajevo, članom 35. stav 3. propisano je, da je po kolovozu zabranjeno kretanje pješaka ako je pod dejstvom alkohola. U stavu 4. istog člana propisano je, da se pješak smatra pod dejstvom alkohola ako se odgovarajućim sredstvima i aparatima za mjerenje alkoholisanosti utvrdi količina alkohola u organizmu u iznosu od 0.8g/kg, ili kod kojeg se bez obzira na količinu alkohola u krvi, stručnim pregledom utvrdi da pokazuje znake promijenjenog ponašanja izazvanog dejstvom alkohola ili drugih opojnih sredstava'', objašnjavaju iz MUP-a KS.

Što se novčane kazne tiče:

''Za nepostupanje po navedenim odredbama, predviđena je novčana kazna u iznosu od 50KM do 250KM'', saopšteno je.

S obzirom na to da je na ulicama Sarajeva velika frekvencija pješaka, policija do sada nije legitimisala, niti bilježila one za koje smatraju da su pod dejstvom alkohola, no otkad je Zakon stupio na snagu, to će se promijeniti.

''S obzirom da odredbama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH, nije bilo definisano kretanje pješakapo kolovozu koji su pod dejstvom alkohola, zbog specifičnosti i velike frekvencije pješaka kao učesnika u saobraćaju na području Kantona Sarajevo, ova odredba je definisana Zakonom o uređenju saobraćaja na području Kantona Sarajevo'', kažu iz MUP-a KS.

Ovaj propis donosi nekoliko novina, a kako će se javnost moći informisati o detaljima zakona?!

''Kako bi vozači, ali i ostali učesnici u saobraćaju bili blagovremeno informisani o novianama koje donosi ovaj propis, na web stranici MUP-a Kantona Sarajevo, objavljeno je saopštenje za javnost, gdje će građani biti upoznati sa pojedinim trenutno aktuelnim odredbama navedenog Zakona i načinom rada policijskih službenika u narednih nekoliko dana''
, rekli su nam iz MUP-a Kantona Sarajevo.

Član 35. - Obaveze kretanja pješaka

(1) Lica koja prevoze djecu u dječijim kolicima, lica sa invaliditetom kao i lica koja voze lica sa invaliditetom moraju se kretati trotoarima ili po drugim površinama namijenjenim kretanju pješaka, a ako trotoar nema dovoljnu širinu ili ako nije izgrađen, invalidska pomagala i dječija kolica mogu se kretati i kolovozom.

(2) Trotoarima i drugim površinama, koje su namijenjene za kretanje pješaka mogu se kretati: pješaci, dječija prevozna sredstva (dječiji bicikl, tricikl) kojim upravljaju djeca do dvanaeste godine života brzinom koja nije veća od brzine hoda pješaka.

(3) Po kolovozu je zabranjeno kretanje pješaka ako je pod dejstvom alkohola.

(4) Smatrat će se da je pješak pod dejstvom alkohola ako se odgovarajućim sredstvima i aparatima za mjerenje alkoholisanosti utvrdi da količina alkohola u organizmu iznosi više od 0,8 g/kg ili kod kojeg se bez obzira na količinu alkohola u krvi, stručnim pregledom utvrdi da pokazuje znake promijenjenog ponašanja izazvanog dejstvom alkohola ili drugih opojnih sredstava.

(5) Za vrijeme kretanja kolovozom, prelaska preko kolovoza i prelaska preko obilježenog pješačkog prelaza pješak ne smije da koristi mobilni telefon niti da ima slušalice u oba uha.

Detalje novih Zakona možete pogledati na sljedećem linku:

http://%20http//mup.ks.gov.ba/sites/mup.ks.gov.ba/files/zakon_uredjenje_saobracaja_0.pdf

(Amila Alijagić)

4
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.